Közélet

Jöjjön böjtölni Ópusztaszerre!

Jöjjön böjtölni Ópusztaszerre!

2014. március 24., hétfő
Jöjjön böjtölni Ópusztaszerre!
SZS20140322_tavaszunnep_onte_037

Sokoldalú és változatos, ilyen is lehet a húsmentes étel. Az ópusztaszeri gasztrohétvégén egyenesen a mesterektől leshetjük el a böjtös ételek csínját-bínját, valamint arra is fény derül, miért érdemes a húsmentes élet mellett dönteni. Ötletekkel, praktikákkal, ízkavalkáddal várja látogatóit az emlékpark!

A március 29-i, szombati megnyitót az egyedi gasztronómiájáról híres Hódmezővásárhely polgármestere

Almási István

, tartja a skanzenben. Az Árpád-emlékmű tövénél elhelyezett bográcsban már reggel

Kertész Péter

ügyvezető igazgató, valamint a Gundel étterem főszakácsainak pontya rotyog, mindeközben a skanzenben felállított nagy sátor alatt vendéglátóhelyek böjtös látványkonyhával csalogatják a látogatókat. A Bárány Kisvendéglő, a Biocsemeg Bolt és Főzőiskola, a Vásárhelyi Ízök, a Diófa Vendéglő, a Gundel Étterem, a Kiszombori Búzacsíramálé, az Őrangyal Gasztroház, a Szeri Csárda, és Szent Pétör Serpenyője mind arra vár, hogy bebizonyítsa: hús nélkül is lehet finomat főzni. Lesz ételkóstoló is, ahol főleg hal-, zöldség- és tésztaételeket ízlelhetnek a korgó gyomrú vendégek. Nem csupán alkalomadtán lehet felhagyni a húsfélékkel: a puszta házában

Mikulán Rita

megyei sportfőorvos, a Biocsemege Bolttal és az Őrangyal Gasztroház alátámasztja, miért tartják egészségesnek a vegetáriánus életmódot. Ugyancsak a puszta házában

Gyulay Endre

nyugalmazott megyéspüspök (Szeged-Csanádi Egyházmegye), valamint

Miklós Péter

egyháztörténész Test és lélek - Ínség és Bőség, böjt a keresztény kultúrkörben címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést. Zárásképp a Meszecsinka együttes gondoskodik a talpalávalóról. Amíg sülnek-főnek a finomságok, a legkisebbeket kézműves foglalkozások, a nagyobbakat pedig kulturális műsorok és vásári forgatag várja. A Vásárhelyi híres Promenádon... cím alatt bemutatkozik a hódmezővásárhelyi néptánccsoport, a helyi citerás művészet, valamint bútor, fazekas és hímzés kiállítás is várja a kíváncsiakat. "A korábbi gyakorlat szerint húsvéti programjainkkal nyitottuk az emlékparkot, viszont idén már márciusban több tavaszi néphagyományhoz kapcsolódó rendezvénnyel is kedveskedtünk vendégeinknek. Mind a március 15-én megrendezett Hungarikumfalu, mind pedig a Tavaszünnep - részben a kellemes időjárásnak is köszönhetően - sikeresnek bizonyult. Ezeken a programokon és a jövőben is azt szeretnénk, ha nem csupán szórakoztatni tudnánk a látogatókat, hanem egyfajta ismeretterjesztő színteret is biztosítanánk számukra. Számos mondvacsinált hagyomány kering a magyar kultúra körül, ezért igyekszünk a szakmaiság felé nyitni" - vezette fel a Böjtös gasztrohétvégére vonatkozó kedvcsinálót némi visszatekintéssel Kertész Péter. Majd folytatta: "olyan ételeket fogunk bemutatni, amelyek szorosan összefüggnek a magyar néphagyományokkal, hiszen keresztény ország lévén a mai napig sokan böjtölnek". További részleteket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

weboldalán

találhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.