Közélet

Hoffmann: mindenkinek kötelessége a tehetség gazdagítása

Hoffmann: mindenkinek kötelessége a tehetség gazdagítása

2014. március 22., szombat
Hoffmann: mindenkinek kötelessége a tehetség gazdagítása
hoffmann_rozsa_szegeden08_gs

Hoffmann Rózsa szerint a tehetség gyarapítása, gazdagítása mindenkinek "szent kötelessége". A köznevelési államtitkár szombaton Budapesten, az országos tehetségnapon kiemelte: a tehetség mindenkiben ott van, és ha az megfelelő munkával, szorgalommal, kreativitással társul, akkor "nagy dolgok születnek."

"A tehetséggondozás maga a pedagógia" - fogalmazott, hozzátéve: a tehetséggondozást a pedagógusi munka alapvetésének tartja a jelenlegi kormány oktatáspolitikája. A tehetséggondozás nem elveszi az energiát, hanem segíti a más területeken való kibontakozást is - mutatott rá.

Hoffmann Rózsa

kitért arra, hogy 1998-ban indult el a Nemzeti Tehetség Program, amelyben szorosan együttműködik az állami szféra és civil társadalom. A program kinyitotta kapuit és ma már az egész Kárpát-medencében kínál lehetőségeket tehetséges fiataloknak - mondta. A köznevelési államtitkár felidézte köszöntőjében azt is, hogy a magyar uniós elnökség idején fogadták el: március 25-e legyen a tehetségnap, a tehetségek ünnepe. A tehetségnapon bejelentették, hogy az idén a magyar tehetség nagykövete Polgár Judit sakkozó, Alexander Brody író-üzletember és Somlai-Fischer Ádám, a magyar fejlesztésű prezentációs eszköz, a Prezi társalapítója lett.

Alexander Brody

kiemelte: a kinevezés számára kitüntetés és nagy lehetőség arra, hogy közvetlenül tanuljon azoktól a tehetségektől, akiket pártol.

Polgár Judit

azt mondta: a tehetséget ki kell aknázni, és mindenki tud tenni azért, hogy a tehetségek előrelépjenek, a gyerekek önbizalmát erősíteni kell.

Somlai-Fischer Ádám

felemelőnek nevezte a kinevezést. Azt mondta új, a világ számára releváns területeket szeretne megnyitni a fiatalok előtt. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) által szervezett egész napos program keretében átadták a Felfedezettjeink 2014 elnevezésű pályázat ifjú tehetségeinek szóló díjakat, az Aegon Magyarország

Borbély Szilárd

emlékének ajánlott különdíjakat, összesen 25 tehetséges diákot jutalmaztak. A rendezvényen Tehetségek Szolgálatáért életműdíjakat is átadtak a tehetséggondozásban kiemelkedő tevékenységet tanúsító pedagógusoknak. A rendezvényt levélben köszöntötte

Herczegh Anita

, a köztársasági elnök felesége, aki a többi között azt hangsúlyozta, fontos, hogy legyen elegendő alkalom a tehetség felfedezésére és kibontakoztatására. A szakmai programok mellett a Matehetsz ingyenes családi napra várta a szülőket, gyerekeket és a tehetségekkel foglalkozó szakembereket a MOM Kulturális Központban. A Tehetséglabirintus műhelyeiben a gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhatták a tehetség felismerés és tehetséggondozás legizgalmasabb eszközeit. Az építészműhelyben az érdeklődők elkészíthették egy képzeletbeli épület makettjét vagy kipróbálhatták a tésztahídépítést, a képzőművészeti műhely a nemezelés és a könyvkötés műhelytitkaival ismerkedhettek. A KutDiák műhelyben pedig izgalmas kísérletekben vehettek részt a diákok, elleshették például az elektrolízis segítségével készülő titkosírást, megnézhették, milyen az ammónia-szökőkút vagy egy vulkánkitörés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.