Közélet

Ingyen telkek, szociális garzonok és ösztöndíjak - ki hogy támogatja a fiatalokat?

Ingyen telkek, szociális garzonok és ösztöndíjak - ki hogy támogatja a fiatalokat?

2014. március 3., hétfő
Ingyen telkek, szociális garzonok és ösztöndíjak - ki hogy támogatja a fiatalokat?
csalad02_gs

Van, ahol ingyen telkekkel csábítják a fiatalokat egy-egy településre, Szegeden szociális alapon garzonlakásra és ösztöndíjakra pályázhatnak. Több városban kitétel a harmincöt év alatti életkor.

Már tíz éve lehet pályázni ingyen telkekre Hódmezővásárhelyen, Mórahalmon három szociális és egy piaci alapon bérelhető

bérlakást adtak át

tavaly, Szegeden pedig szintén pályázati úton támogatják a fiatalok lakhatását. Az otthonteremtési támogatási formáit idén januárban bővítette Jászberény önkormányzata, az MTI arról írt, hogy a helyi cégeknél dolgozó fiatal szakemberek számára nyolc közművesített telket adtak át.

Szabó Tamás

, a település fideszes polgármestere elmondta, a telektulajdonosok személyére a munkáltatók tettek javaslatot, továbbá a cégek kedvezményes kölcsönnel is segíti a fiatalokat, hogy minél hamarabb elkezdhessék házuk felépítését. „A városban több vállalkozás is jelezte, hogy működésük szempontjából elengedhetetlenül fontos a képzett szakemberek megtartása, új szakemberek megnyerése” – indokolta a polgármester az új típusú otthonteremtési támogatás bevezetését. Megnéztük, hogy néhány településen miként is ösztönzik a fiatalokat a helyben maradásra. Hódmezővásárhely önkormányzata 2004-től tavaly év végéig összesen 104 ingyen telket osztott ki 35 év alatti házaspároknak, családoknak.

Göbl Vilmos

sajtóreferens arról tájékoztatott, hogy az ingyenes építési telkekkel elsősorban azokat a fiatal házaspárokat, családokat támogatja a város, akik gyermeket vállalnak, és Vásárhelyen építik fel otthonukat. Átlagosan 620 négyzetméter területnagyságával számolva a telkek értéke négy és fél millió forint körüli egyenként. Ezek kiosztásával – mellyel mintegy 468 millió forinttal támogatta az önkormányzat a harmincöt év alattiakat – új utcák, kisebb városrészek jöttek létre.

csalad01_gs

Szegeden szociális alapon lehet kérelmeket benyújtani

Szegeden a város öt pontján rendelkezik az önkormányzat fiatalok számára bérbe adható lakásokkal, a Kereszttöltés utcában 12, a Cserzy Mihály utcában 10, az Arany János utcában pedig 3 van fenntartva fiataloknak. Ezeken felül a Tápai utcában 30 lakás van, 11 az egyetemistáknak, míg a Székely soron 79 lakás van fenntartva a fiatalok számára. Ezek közül az IKV Zrt. tájékoztatása szerint 19 jelenleg üres, de ebből 9 pályáztatás alatt áll.

Solymos László

alpolgármester arról tájékoztatta portálunkat, hogy a 35 év alattiak lakhatását önkormányzati rendeletben foglaltak szerint segítik, például szociális alapon kérelmezhetik elhelyezésüket akár gyermeket nevelő családok is. A jelentkezőknek legalább egy éve a napfény városában lakóhellyel vagy minimum három éve tartózkodási hellyel kell rendelkezniük. Előtakarékosság megfizetését is kell vállalniuk, továbbá munkaviszonnyal kell rendelkezniük. Ez a típusú elhelyezés négy év időtartamara szól, és három alkalommal meghosszabbítható.

csalad03_gs

Az ifjúsági garzonokra is pályázni kell, a 35 év alattiaknak lakáscélú előtakarékosság megfizetését kell vállalniuk, munkaviszonnyal kell rendelkezniük. A bérleti jogviszony öt évre szól, és nem hosszabbítható meg. A szintén 35 év alatti egyetemisták is pályázhatnak, számukra a Tápai utcában vannak lakások. Kitétel, hogy a nappali tagozaton kell tanulniuk, házasságban vagy élettársi kapcsolatban kell élniük. Akárcsak az előző, ez az elhelyezés is ötéves időtartamra szól, és nem hosszabbítható meg. Solymos László kiemelte, a lakhatáson kívül többféle pályázatok útján is támogatást nyújt Szeged városa. A Bursa Hungaricán kívül száz egyetemistának 10 millió forintot adnak városi ösztöndíj formájában, továbbá a Tehetségtanácson (SZTE) keresztül 2,4 millió forintot. Művészeti ösztöndíjrendszer is van, 2-4 főt támogatnak a minimálbérnek megfelelő összeggel. Öt pályakezdő művészt is segítenek 100 ezer forinttal, míg alkotói támogatásban közel harmincan részesülnek. Ez utóbbi támogatási formán keresztül 100-250 ezer forintot kapnak az érintettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.