Böllérfesztivál a Széchenyi téren – ezúttal a Pick diadalával + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

torosfesztival39_gsPártok, cégek és baráti társaságok mérkőztek meg az V. Szegedi Toros Pálinkafesztivál böllérversenyén, melyen ezúttal a Pick csapata diadalmaskodott.

„Remélem, ízben, értékben és árban mindenki megtalálja a számítását. Közel száz kiállítónk van, köztük mindenki képviselteti magát, aki számít” – fogalmazott Szilágyi István, a rendezvényt lebonyolító Tisza Expo Rendezvényszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, akik nemcsak Szeged belvárosában várják a vendégeket, hanem például Debrecenben és Székesfehérváron is szerveznek fesztiválokat. Szilágyi István azt tapasztalja, vannak városok, ahol a szórakozásnak ezt a fajtáját nem érzik annyira magukénak a lakosok, mint Szegeden. Az idei hagyományos böllérversenyen a Pick csapat győzedelmeskedett, ők vehették át Sági Szilárd gasztrokibictől az oklevelet és a serleget. A csapat reggel sült vérrel várta a vendégeket, majd sült hús és császár került a tányérokra. Természetesen hurka és kolbász is volt, s ahogy az együttes tagjai tapasztalták, minden nagyon ízlett a vendégeknek. A Pick a hangulat mellett a sült debrecenire volt a legbüszkébb.

„Semmi különleges hozzávaló nem kell a jó kolbászba” – ezt már a Jobbik standjánál tudtuk meg Szécsi Zoltántól, aki szerint a legfontosabb, hogy a hagyományos falusi ízek köszönjenek vissza. Náluk egyébként véres hurkát is kóstolhattak az V. Szegedi Toros Pálinkafesztiválra kilátogatók. Tóth Péter jobbikos országgyűlési képviselőjelölttől megtudtuk, a nőnapra is készültek, ám a Széchenyi téren nem virágokat osztogattak a hölgyeknek, hanem cukorkát és bonbonokat. „A kolbász, a véres hurka és a sült hús mellett pörkölttel is készültünk” – jegyezte meg. Tóth Péter pozitívnak tartotta, a fesztivál keretében mód nyílik arra is, hogy elbeszélgessenek a választópolgárokkal.

torosfesztival15_gs

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Csongrád megyei elnöke, Kispál Ferenc is kivette a részét a munkából, például falugazdászokkal együtt töltötte a kolbászt. „Ez egy nagyszerű rendezvény, mely keretében az első éves születésnapunkat is itt ünnepeljük, hiszen a NAK 2013 márciusában alakult” – közölte Kispál Ferenc. A születésnapra jó borral és pálinkával készültek, míg a hölgyeknek nőnap alkalmából virágokat osztogattak.

Egy standdal arrébb a Fidesz szegedi szervezete sütött-főzött. Gyimesi László, a párt helyi elnöke portálunknak elmondta, Csapó Géza személyében egy igazi világbajnok segíti csapatot. „Az abált szalonna mellett kolbász, hurka és pörkölt is készült” – tette hozzá. Az ételosztásban Bohács Zsolt is segédkezett, s az országgyűlési képviselőtől, a Csongrád megyei 1-es választókerület Fidesz-KDNP-s jelöltjétől megtudtuk, imádja a disznótoros ételeket, melyek gyermekkora ízeit idézik. „Vidéki fórumokon és rendezvényeken is kóstoltam disznótoros finomságokat, és még egy hónap van a kampányból háta, figyelnem kell, mert a végén még tíz kilót hízok. Ha így haladunk, el fog süllyedni alattam a kenu” – jegyezte meg a korábbi ötszörös világbajnok sportoló. Bohács Zsolt hozzátette, ilyenkor a lakosokkal is lazábban, kötetlenebb hangnemben lehet beszélgetni. Rózsavölgyi József Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő volt a párt egyik kóstolója, s a pörköltet igencsak dicsérte, s mindenkinek ajánlotta a finomságot. A kormányhivatal standjánál pedig B. Nagy László kormánymegbízott sürgölődött, segédkezett például a sült kolbász kiosztásában. A csapatnak a címvédés nem sikerült, ettől függetlenül kiváló alapanyagokból készült, ízletesen fűszerezett finomságokat kínáltak az standjuknál.

torosfesztival20_gs

A nőnapon Bátyai Edina, a baloldali összefogás országgyűlési képviselőjelöltje is kapott virágot, míg a Polgármester konyhájában kolbász és töltött káposzta is készült, s ezúttal Botka László MSZP-s polgármester nem kolbásztöltésre, hanem töltött káposzta készítésre lett befogva délelőtt. A szocialista városvezető elmondta, a tradicionális magyar konyha remekeit mindig is kedvelte. „A legfontosabb családi esemény volt sokunk családjában a disznóvágás, és jó látni, hogy egy nagyváros közepén ezt össze tudtuk hozni” – fogalmazott Botka László. Szabó Sándor országgyűlési képviselőjelölt elmondta, gyermekkorában évente két alkalommal vágtak disznót, így az akkori élményeit eleveníti fel a toros fesztivál. Neki egyébként a tepertő a kedvence, de nem veti meg a jóféle hurkát és kolbászt sem. A téren találkoztunk Szondi Ildikóval MSZP-s önkormányzati képviselővel is, neki a sült kolbász ízlett a legjobban. Kiemelte a hangulatot is, hiszen a Kiskondás csapat tagjai a járókelőkkel perdültek táncra a Széchenyi téren.

Vasárnap is érdemes lesz kilátogatni a Széchenyi térre, a Családok napján kézműves játszóház, toros olimpia várja a látogatókat, délután pedig malacgyorsulási futam és malacfogó verseny is lesz.

no images were found

Előző sztori

Kovácsüllő, toronyséta az Árvízi Emléknapon + FOTÓK

Következő sztori

Virágot és prizmát osztottak a rendőrök nőnapon + FOTÓK