Közélet

Az emberek jóhiszeműségére építenek a tolvajok + FOTÓK

Az emberek jóhiszeműségére építenek a tolvajok + FOTÓK

2014. március 22., szombat
Az emberek jóhiszeműségére építenek a tolvajok + FOTÓK
aldozatvedelem12_gs

Néhány ezer forintos eszközök beszerzésével is sokat tehetünk értékeink megóvásáért, de a közösség összefogásával óvhatja meg magát az áldozattá válástól - hangzott el a Bálint Sándor Művelődési Házban, az időskorúak áldozattá válásának megelőzéséért rendezett fórumon.

Az idősek, betegek és egyedül élők fokozott veszélynek vannak kitéve a bűnözőkkel szemben - a Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében (TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023) pályázat célja, hogy kiálljanak az elesettek védelmében, biztonságtechnikai eszközökkel és hasznos tanácsokkal lássák el őket. Pénteken az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban tartottak előadásokat a projekt konzorciumi partnerei az időseket érintő leggyakoribb bűnesetekről, illetve azok megelőzési lehetőségeiről.

Negyven százalékkal csökkent a bűncselekmények száma megyénkben

"Tavalyelőtt indult a projekt azzal a céllal, hogy a bűnözés szempontjából fokozott veszélynek kitett, kiszolgáltatott társadalmi rétegeknek nyújtsunk segítő kezet. Az őket veszélyeztető bűnesetekre nem azért hívjuk fel a figyelmet, hogy megrémítsük őket, hanem hogy tudják: van kihez fordulni baj esetén" - hangsúlyozta az előadáson

B. Nagy László

. A kormánymegbízott kiemelte: a projekt sikeréhez jelentősen hozzájárultak a hozzá csatlakozó civil szervezetek: egyházak, a L.É.T – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület, illetve a Szegedi Tudományegyetem is, ahol külön kurzus indult az áldozatvédelem és bűnmegelőzés témakörében. B. Nagy László szerint a bűnözés visszaszorítása mellett a lakosság biztonságérzetének javítása is feladatuk, a lakosságnak tudnia kell, hogy vigyáznak rá, és baj esetén van kihez fordulni.

Zélity László ezredes Szegedi Rendőrkapitányság vezetője szerint méltán lehet büszke a rendőrség a múlt évben elért eredményeire, hiszen az ismertté vált bűncselekmények száma 2013-ban 11 ezerről 7 ezerre, 40 százalékkal csökkent, a közbiztonság nagyot javult egyetlen év alatt. A Belügyminisztérium felmérése alapján a lakosság biztonságérzete megyénkben a legnagyobb, az ezredes szerint az ehhez hasonló projektek is hozzájárulnak a szép eredményhez. "A rendezvényen megjelent, nagy számú hallgatóság is bizonyítja, hogy a helyi közösséget érdeklik a bűnmegelőzési lehetőségek, ők maguk is készek tenni azért, hogy elkerüljék a bajt" - mondta Zélity László.

Mozgásérzékelő lámpa és riasztórendszerek

A legjellemzőbb trükköket sorolta fel a hallgatóságnak Hős Zoltán alezredes, mellyel a csalók lakásunkba jutnak és onnan értékeinkkel távoznak. Sokszor az önkormányzat vagy közművek munkatársaiként mutatkoznak be a személyek azzal, hogy pénzt hoztak - egy nagyobb címlelet átadva aztán kilesik, hogy az illető honnan veszi ki a visszajárót, és azt egyikük észrevétlenül magával is viszi azt. Mindig fokozott figyelemmel kell viselkedni a házunkba bekéredzkedőkkel szemben, hisz a tolvajok éppen az emberek jóhiszeműségére épít. Odafigyeléssel és kellő óvatossággal ezek a bűnesetek nagyrészt megelőzhetőek - mutatott rá az alezredes. "A médiában nagy visszhangot keltenek az erőszakos bűncselekmények, de fontos az is, hogy ezek megelőzéséről is kellőképp tájékoztassuk a lakosságot" - erről Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke beszélt. Mint mondta, saját biztonságunkért és anyagi értékünk védelmében a legtöbbet mi magunk tehetjük: a piacon lévő, modern biztonságtechnikai berendezések számos módján állják útját a betörőknek. Egy lakást már hetvenezer, míg egy házat százezer forintból el lehet látni riasztóvédelemmel, de sok esetben elég egy ajtóra szerelt keresztpánt, vagy egy néhány ezer forintos, mozgásérzékelő lámpa felszerelése ahhoz, hogy a tolvaj inkább tovább álljon. "Nagyon fontos a közösség összefogása. A bűnüldözés állami monopólium, a betörőt nem nekünk kell megfogni, hanem az erre szakosodottaknak, munkájukat azonban mi is segíthetjük. Egy gyanús személy esetén a rendőrség értesítése, gépjárművének megjegyzése sokat segíthet" - hangsúlyozta Német Ferenc.
aldozatvedelem_logok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.