Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Kultúra

Az egész családot várja Panka és a Vadember – megnyílt Móra mesebirodalma + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

morakiallitas14_gsKirakózhatunk, megtanulhatjuk a Zengő ABC-t és papírország mesefája is játékokat rejt. Mindez a Móra-múzeum emeletén várja a családokat, ahol Panka és a Vadember kalauzol végig bennünket Móra Ferenc különleges mesebirodalmán.

A 135 esztendeje született és 80 éve elhunyt legendás író, Móra Ferenc gondolatait, történeteit megidézve igazi mesebirodalomba csöppenhetünk a Móra-múzeum emeleti kiállítóterében, ahol a falon ott lóg a Zengő ABC, van betűleves, papírország mesefája is játékokat rejt és a betűfelhő is meglepetéseket tartogat. Panka, Móra Ferenc lánya, és a Vadember, vagyis imádott unokája bukkan fel újra és újra, kalauzolva végig a látogatót a három nagyobb részre tagolódó tárlaton, ahová úgy léphetünk be, ha mi is bekapcsolódunk a játékba, méghozzá egy színes buborékkal.

„Móra Ferkó olyan kisfiú volt, aki akkor látta a legszebb csillagokat, amikor becsukta a szemét” – fogalmazott Móra mesebirodalmának a megnyitóján a Vadember lánya, Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea, aki különleges ajándékkal érkezett Szegedre. A kiállítás meghívóján is szereplő fénykép 1927-ben készült Szegeden, amire mielőtt bekeretezték, Móra Ferenc egy verset írt a Vadembernek. Ezt a képet hozta magával dédunokája, és adta át Fogas Ottó múzeumigazgatónak. Vészits Andrea elmondta, azt szeretné, ha a kiállítás majd bezár, akkor a bekeretezett fotó, mely Móra Ferenc dolgozószobájából először Pankához, majd a Vademberhez, utána pedig hozzá került, visszakerülne oda, ahol először volt, az író dolgozószobájába.

Fogas Ottó múzeumigazgató a megnyitón arról beszélt, hogy Mórát, mint írót sokan ismerik, régészeti munkásságát valószínűleg kevesebben. „Talán alig ismerik azt a Móra Ferencet, akire önmaga a legbüszkébb, egy nagyon büszke apát, Pankának az édesapját és egy csodálatos nagyapát” – mondta el hozzátéve, aki belép ebbe a mesebirodalomba, ezt az oldalát ismerheti meg Mórának.

Vészits Andrea portálunknak elmondta, különleges kapcsolata van dédapjával, sok írását már kisgyermek korában olvasta, és azok a tárgyak vették körül, amelyek között a mindennapjait élte. „Úgy gondolom, ezekben a tárgyakban ő tovább él. Ott van például a zsebórája, amit minden reggel fel szoktam húzni, s valahogy mindig azt érzem, hogy közösen húzzuk fel” – fogalmazott. Szerinte dédapja mindig is gyerek maradt, egy igazi mesehős volt, ezért tudott fantasztikus meséket írni. Különösen tetszett neki, hogy betűleves is van a tárlaton, hiszen köztudott, hogy Móra Ferenc nem szerette a paradicsomlevest, és mint tudjuk, ahhoz passzol a betűtészta.

„Furcsa volt, hogy gyerekkoromban a nagymamám már nem volt Pankás, és a legnehezebb számomra tényleg az volt, hogy a mamát és Pankát, valamint a Vadembert és az édesapámat összehozni. Sokáig nem tudtam meglátni a nagymamámban a kislányt” – árulta el Vészits Andrea.

A kiállítás nem a hagyományos, vitrinben vagy épp a falon megjelenítő formában, hanem újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be Móra Ferenc meséit, verseit és életbölcsességeit, így az egész család számára különleges birodalom tárul fel a kultúrpalota emeletén.

Kultúra

Musicalköntösbe bújtatott opera lesz a Szabadtéri idei első bemutatója

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Opera, de mégsem ahogy azt megszokhattuk. Az Agrippina operajáték különlegességéről Pányik Tamás rendezővel beszélgettünk.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nem épül meg az új könyvtár Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Milliárdokat bukott az önkormányzat.

Tovább olvasom

Kultúra

Nagyüzem Újszegeden: már próbálják a Szabadtéri első bemutatóját – KÉPGALÉRIA!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Június 15-én a színházban kezdték próbálni, majd hétfőtől már az Újszegedi Színpadon próbálják a Szegedi Szabadtéri Játékok idei első bemutatóját, az Agrippinát. Fényképezőgéppel lestünk be a szerdai próbára.

Tovább olvasom

Aktuál