/

Átadták az evangélikus templom előtti megszépült terecskét + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

teravato29_gsA Szeged egyetlen lutheránus temploma előtti terület tizenegymillió forintból újult meg. A tér fejlesztése folytatódik, kiépítik a közvilágítást is – jelentette be Bohács Zsolt fideszes politikus.

A kormány által támogatott jelenleg zajló nagy beruházásokról, így az ELI lézeres kutatóközpont építéséről, a partfal-rekonstrukcióról, a klinika és a sürgősségi osztály építéséről is szólt a szegedi közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője. Bohács Zsolt kiemelte, a nagyprojektek mellett az itt élők számára fontosak azok a fejlesztések is, melyeket a szegedi önkormányzat támogat, így a Tisza Lajos körút és a Kazinczy utca sarkán álló evangélikus templom előtti tér megújulása is. Hozzátette, az egyházakat a város az elmúlt négy évben közel 200 millió forinttal támogatta, köztük az evangélikusokat is.

„Ilyenkor, amikor egy templom előtti teret átadunk, nem azt kell néznünk, hogy a jobboldali vagy baloldali képviselők kezdeményezték, hiszen együtt kell tennünk minél többet Szegedért és az itt élőkért” – fogalmazott Bohács Zsolt. Az országgyűlési képviselő – aki az április 6-i választáson az 1-es szegedi körzet Fidesz-KDNP-s jelöltje – portálunknak elmondta, a terület fejlesztése nem fejeződött be, a közvilágítás kiépítésére még hátravan, továbbá a templom bejáratáig tervezik a térburkolat kiépítését.

teravato25_gs

Az ünnepségen a terület rekonstrukcióját kezdeményező Haág Zalán Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő kiemelte, amikor négy éve megválasztották, arra tett ígéretet, hogy a helyi közösségek igényeinek kíván munkájával megfelelni. Az elmúlt időszak eredményeiről szólva beszámolt arról, hogy megszépült a Lechner téri és a Római körúti játszótér, a Szent István téri kispiac, s megvalósult a Szent György téri sportpálya fejlesztése is. Az evangélikus templom előtti terület rekonstrukciójára is ő hívta fel a közgyűlés figyelmét, hiszen ahogy megírtuk, Szeged egyetlen lutheránus temploma előtti terecske meglehetősen elhanyagolt, balesetveszélyes volt. „Az itteni elhanyagolt állapotokra az egyházközség tagjai és a környéken élők hívták fel a figyelmet. Bohács Zsolt frakcióvezetővel közösen igyekeztünk költségvetési forrásokat találni a beruházásra. Tizenegymillió forintból szépült meg a terület, új kerékpártárolókat és padokat is kihelyeztek, de a növényzet telepítése tovább folytatódni” – fogalmazott Haág Zalán.

Ifj. Cserháti Sándor, a szegedi evangélikus gyülekezet lelkésze arról beszélt a terület megáldása előtt, míg az utcák arra valók, hogy eljussunk valahova, addig egy tér a találkozás helye. „Azért is örülök ennek az alkalomnak, mert egyházként most nemcsak valami olyanért adunk hálát, ami egyedül a miénk, hiszen az a terület mindenkié, aki itt van ezen a téren. Ez nemcsak nekünk jó, hanem minden szegedinek és idelátogatónak áldást jelent” – fogalmazott az evangélikus lelkész.

Az 1880 és 1883 között épült Schulek Frigyes építész tervei alapján épült templom előtti neve nincs terecske rekonstrukciója tavaly december kezdődött. A munkálatok során a területet 220 négyzetméter klinkertégla-burkolattal, 120 négyzetméter kiemelt ágyású díszkerttel, valamint vörösfenyő burkolatú padokkal és kerékpártámaszokkal láttál el. A közvetlenül a templom bejárata előtti terület kibővült, így istentiszteleti alkalmakkor, rendezvényeken, esküvőkön valódi agóraként funkcionálhat.

Default thumbnail
Előző sztori

Az indulási parancsra várnak a katonák Munkácson

Default thumbnail
Következő sztori

Varga Mihály: gazdasági és szellemi megújulást hoz a vallási értékek fejlesztése

Legutóbbi hasonló cikkek