Bulvár

A propolisz 8 jótékony hatása

A propolisz 8 jótékony hatása

2014. március 10., hétfő
A propolisz 8 jótékony hatása
propolisz-001

A világ minden táján a tudósok elkezdték egyre tüzetesebben vizsgálni, hogy milyen hatással van a szervezetre a méhészek által már jól ismert propolisz. Ez a hihetetlen anyag úgy tűnik, hogy páratlan előnyöket tartogat az emberek számára. A propolisz a test szinte valamennyi részén kifejti hatásait kezdve az allergiától egészen a rák elleni védelemig.

1. Asztma és allergia ellen

A propolisz már hírnevet szerzett magának az asztma kezelésében, de a kutatók számára még most sem teljesen világos a hatásmechanizmusa. A propolisz legtöbbet vizsgált összetevője a kávésav-fenetil-észter (CAPE), aminek gyulladáscsökkentő és erőnlétet fokozó hatása is van. A kutatók emiatt arra következtetnek, hogy a propolisz gátolja a gyulladást és az immunválaszt, ami az asztmánál gyakran jelentkezik. A vizsgálatok során a CAPE immunválaszban való részvételét egy új oldalról ismerhettük meg és megtudhattuk, hogy miért hatékony a propolisz asztma és allergia ellen.

2. Sugárzás ellen

Egy kísérlet során egereket gamma-sugárzásnak tettek ki, előtte és utána három egymást követő napon kvercetint vagy propoliszt adtak nekik. Az eredmények szerint azokat az egereket, melyek a sugárzás előtt kaptak propoliszt, kevésbé károsította a sugárzás, mint azokat, melyek a sugárzás után kaptak propoliszt vagy kvercetint. Jó megoldás tehát minden reggelt propolisszal kezdeni, mielőtt elkezdenénk használni a mobiltelefont vagy a mikrosütőt.

3. Rák ellen

2009-ben a kutatók a propolisz alkoholos kivonatának a tumoros sejtek növekedését gátló hatását vizsgálták vastagbélrákos betegeknél. A kínai és a brazil propolisz vizsgálatánál is jelentős (dózisfüggő) aktivitást tapasztaltak a tumoros sejtek növekedésének megállításában. A kínai propolisz ezenfelül teljes sejthalált indukált már 72 órával a kezelés után. A tanulmány szerint a propolisz alkoholos kivonata olyan anyagokat tartalmazhat, melyek rákellenes hatást fejtenek ki. A vastagbélrák megelőzésére és kezelésére is használható, de hatása nem korlátozódik kizárólag erre a rákfajtára.

4. Hasnyálmirigyrák ellen

Kutatók egy csoportja megállapította, hogy a propolisz képes volt megállítani a hasnyálmirigyrákos sejtek terjedését, valamint a kezelést követően 24 órán belül programozott sejthalált idézett elő. Gyakorlatilag a propolisz a tumoros sejtek megsemmisülését eredményezte. A propolisz számos előnye közül a hasnyálimirigyrák ellen kifejtett hatása az egyik legérdekesebb, mivel ez a betegség nagy arányban végződik halállal és a legtöbb esetben a kemoterápiás kezelés sem hatékony ellene.

propolisz-002

5. Herpesz vírus ellen

A HSV-2 vírus nemi úton terjed és genitális herpeszt okoz. A kutatók vizsgálták a propolisz vírusellenes hatását és azt tapasztalták, hogy mind a vizes, mind az alkoholos kivonata magas szintű aktivitást mutatott a HSV-2 ellen. Azt is megállapították, hogy a fertőzőképesség több mint 99%-kal csökkent és herpeszellenes hatást lehetett kimutatni mindkét propolisz kivonatnál. A kutatók hangsúlyozták a propolisz értékes összetevőinek - flavonoidok, polifenolok, fenil-savak - egészségre kifejtett hatását.

6. Mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás ellen

A mobiltelefon által kibocsátott elektromágneses sugárzás káros hatásait kivédhetjük a propolisszal. Egy kísérlet során patkányokat akkora sugárzásnak tettek ki, amekkora a mobiltelefont nap mint nap használó embert is éri. Azt tapasztalták, hogy azok a patkányok, melyek kaptak propolisz kivonatot, kellő antioxidáns védelemmel rendelkeztek, míg a többiek szervezetében az elektromágneses sugárzás hatására csökkent az antioxidánsok mennyisége. A propolisz tehát erőteljes antioxidáns hatást mutatott, ezért akik sokat telefonálnak, naponta többször is fogyaszthatják.

7. Fogszuvasodás ellen

A kutatók górcső alá vették a propolisz szájápolásban kifejtett hatásait is. A kísérletek kimutatták a Streptococcus mutans baktérium és a glikoziltranszferázok aktivitásának csökkenését, melyek felelősek a lerakódások kialakulásáért és a fogszuvasodásért. A propolisz csökkenti a nyálban a baktériumok mennyiségét, tehát valóban ígéretes a fogszuvasodás megelőzésében.

8. Testzsír és koleszterinszint csökkentéséhez

Patkányokon végeztek kísérleteket, hogy a propolisz képes-e megakadályozni a zsír felhalmozódását. A 8 hetes kísérlet során megállapították, hogy azoknál a patkányoknál, melyeket propolisszal etettek, alacsonyabb volt a testzsír mennyisége, mint azoknál, melyek nem kaptak propoliszt. Jelentősen csökkent a triglicerid- és a koleszterinszint is. Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a propolisz csökkentheti a testzsírt és a lipid metabolizmus serkentésével a koleszterinszintet is. Itt tud rendelni és és olvasni róla:

http://propolisz.bolt.hu/

http://propolisz.mehpempo.hu/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.