Közélet

A nagyárvíz emlékére szólnak a harangok hajnali kettőkor

A nagyárvíz emlékére szólnak a harangok hajnali kettőkor

2014. március 11., kedd
A nagyárvíz emlékére szólnak a harangok hajnali kettőkor
dom_ter_atalakitas02_gs

Szerdán hajnali kettőkor a fogadalmi templom összes harangja egyszerre szólal meg a várost leromboló nagyárvíz emlékére.

Idén ünnepeljük az 1879-ben Szegedet szinte teljesen leromboló nagyárvíz 135. évfordulóját. Ebből az alkalomból március 12-én, szerdán hajnal 2 órakor megszólaltatják a Fogadalmi templom harangjait. Különlegessége ennek az alkalomnak, hogy a Dóm összes harangja egyszerre fog megszólalni. A Dóm város felőli tornyában négy harang található: a Lélekharang, a Szent Teréz, a Magyarok Nagyasszonya és a Szent Imre harang. A Dóm legnagyobb harangja, a Hősök harangja vagy Szent Gellért harang egyedül lakik a Tisza felőli toronyban. Öntésekor ez volt az ország legnagyobb harangja, ma a budapesti bazilika 110 mázsás Szent István harangja előzi meg. Hatalmas mérete miatt egy évben mindössze hét alkalommal szólal meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.