Közélet

A fűszerpaprika-ágazaton akar segíteni a Vidékfejlesztési Minisztérium

A fűszerpaprika-ágazaton akar segíteni a Vidékfejlesztési Minisztérium

2014. március 17., hétfő
A fűszerpaprika-ágazaton akar segíteni a Vidékfejlesztési Minisztérium

Mintegy 170 millió forintos vetőmag-támogatással akarja segíteni a nehéz helyzetbe került fűszerpaprika-ágazatot a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - mondta a tárca vezetője hétfőn Szilvásváradon.

Fazekas Sándor

az 1,65 milliárd forintból megépülő új Lipicai Lovasközpont alapkőletételét követően az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt években egyre lehetetlenebb helyzetbe kerültek a magyar gazdák a külföldről, különösen a tengerentúlról érkező olcsó paprika miatt. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon viszonylag magasak a termelési költségek a harmadik világhoz képest. Fazekas Sándor közölte, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a vetőmag árának 75 százalékát téríti meg a termelők részére egy csekély összegű támogatás keretében. A tárca ezres nagyságrendben számít a termelők érdeklődésére, a becslések szerint ez mintegy 170 millió forintos keretet jelent - mondta. A miniszter szerint a mostani támogatás elősegíti, hogy meg tudjanak birkózni a magasabb árakkal a fűszerpaprika-termelők, és eredményes legyen az évük. Fazekas Sándor hangsúlyozta: a kalocsai, szegedi fűszerpaprika hungarikum, megérdemlik a segítséget. A Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi közleményében arról írt, hogy a fűszerpaprika kiemelkedő fontosságú, kézimunkaigényes magyar fűszernövény, termésterülete a kedvezőtlen piaci folyamatok hatására 2008-ra 1500 hektárig csökkent, majd az elmúlt évek enyhe emelkedését követően mára 2500 hektárra nőtt. Közlésük szerint azok a termelők, akik idén igazolt származású fémzárolt vetőmagot vásárolnak, és ezt számlával, valamint a vetőmagminősítő bizonyítvánnyal igazolni is tudják, költségeik 75 százalékáig támogatást igényelhetnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.