Vízilabda: mikrofont a bírónak – ez lehet a reform Nagy Viktor szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vízilabda - Magyarország-Egyesült Államok férfi barátságoForradalmi újítást próbáltak ki a vízilabdában kedden, a magyar-amerikai felkészülési meccsen: a játékvezetők hangosbemondón keresztül ismertették és indokolták ítéleteiket.

Kedd este, telt ház, mintegy 2000 néző előtt, sima, 13-6-os győzelmet aratott a világbajnok magyar férfi vízilabda-válogatott az Egyesült Államok csapata ellen a Komjádi-uszodában, felkészülési mérkőzésen. Ám a találkozó nem e sima diadalról, sokkal inkább kísérleti jellegéről lehet emlékezetes: e találkozón a headsettel felszerelt játékvezetők, Székely Balázs és Vogel Gábor, ítéleteiket megindokolták úgy, hogy arról a nézők is egyértelműen tudomást szereztek, az ellenőri funkciót is betöltő szpíker, Petrovics Mátyás korábbi női szövetségi kapitány révén, aki rádió-összeköttetésben állt a bírókkal. A megoldás hasonlít a főbb amerikai sportágakban megszokott eljáráshoz, talán nem is véletlen, hogy épp a péntektől vasárnapig a mieink mellett a Volvo Kupán részt vevő amerikai csapat volt az ellenfél a tesztmeccsen.

A találkozót az A-Híd Szeged világbajnok kapusa, a válogatott keretének tagja Nagy Viktor a tribünről követte nyomon. “Talán még jobb is volt, hogy a lelátótól nézhettem a meccset, hiszen jobban figyelhettem, mit mond a szpíker, Petrovics Mátyás. Összességében nagyon pozitívak a benyomásaim az ötletről, jóllehet a kihangosítással ugyan adódtak problémák, de ezek aligha megoldhatatlanok. Az elgondolás és az elv kiváló, és abszolút létjogosultsága van, hiszen eddig nagyon nagy problémát jelentett a vízilabdában, hogy a nézők azt látják, ami a víz felett történik, noha a játékosok nagyrészt a víz alatt vannak – így gyakran senki nem tudja mit láthatott a játékvezető egy-egy kiállításnál vagy kontrafaultnál. Az ítélet hangos ismertetésével és indoklásával viszont érthetőbbé, követhetőbbé válik a sportág a nézők, sőt, még a játékosok számára is, hiszen nagyon sokszor mi sem értünk egy-egy bírói döntést” – foglalta össze friss benyomásait a SZEGEDma.hu-nak az épp megfázással küzdő hálóőr. Nagy Viktor hozzátette, ugyan van még min csiszolni, például a hangosítás tekintetében, hiszen a mérkőzés első negyedében még ő sem hallottam mindent, de a második játékrészről ezt a hibát is korrigálták, onnantól pedig kimondottan élvezetes volt a mérkőzés követhetősége. “Bár sokan tartottak tőle, ez a módszer nem akasztotta meg a játék menetét sem – folyamatosan figyeltem a játékvezetőket, mikor mit mondanak be, de emiatt nem kellett megállítani a játékot, sőt, észre sem lehetett venni, mikor továbbítják a szpíker felé mondandójukat. Ráadásul fontos, hogy a két játékvezető egymással is tud kommunikálni a meccs közben, nem kell kikérni a labdát, megállítani a játékot, átmenni a sporttárshoz megbeszélni ki, mit látott – menet közben gyorsan meg tudják vitatni” – jegyezte meg a szegedi kapus.

nagyviktor_beton_debrecen_mj-19

Nagy Viktor úgy véli, ha a vízilabda reformjáról beszélünk, akkor erről, és az ehhez hasonló megoldásokról kell beszélnünk, nem pedig a szabálymódosításokról. “Ha évente más szabályokat, ráadásul “gumiszabályokat” kreálnak, amelyek szabadon értelmezhetők, azzal több kárt okozunk, s ez tönkre teszi a vízilabdát. A kedden tapasztalt megoldás viszont egy olyan előrelépés, ami a játékosok mellett a nézőknek is segítség a játék élményének átéléséhez, és élvezhetőségéhez” – árulta el világbajnokunk.

Az MVLSZ elnökségi tagja, egyben a magyar válogatott kapusedzője, a korábbi kétszeres olimpiai bajnok kapus Gergely István javaslatára kipróbált újításról szakmai anyag is készült, amelyet Kemény Dénes elnök prezentálásában a február 27-28-i mexikói konferencián, Cancúnban is bemutatnak.

Előző sztori

Megszűnt a torlódás Röszkén

Következő sztori

Vízilabda: három szegedivel vívja a Volvo Kupát a válogatott