/

Újabb tárlatok nyílnak a Somogyiban

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Michelangelo sokoldalú munkássága, Simon Miklós alkotásai és az Adria színeit felidéző festmények kerülnek reflektorfénybe a Somogyi-könyvtár tárlatán.

Február végétől újabb tárlatok nyílnak a Somogyi-könyvtár tereiben. A bibliotékába betérők különleges szépségű albumok, ritka és régi kiadványok segítségével idézhetik fel az „isteni” Michelangelo sokoldalú munkásságát, emlékezve a négyszázötven éve elhunyt reneszánsz géniuszra. A kortárs alkotók közül Simon Miklós festőművésznek nyílik tárlata, valamint az Adria színeit idézi meg az a több mint harminc festmény, amelyet Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Dugonics András Horvát-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület szervezésében állítanak ki a korábban megrendezett festőtáborok „terméséből”.

Az „isteni” Michelangelo, a reneszánsz géniusza

Négyszázötven éve halt meg Michelangelo Buonarroti, teljes nevén Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (1475 – 1564), az itáliai reneszánsz géniusza. Bár önmagát elsősorban szobrásznak tartotta, a festészet, építészet és líra területén is kiemelkedőt alkotott.
A Somogyi-könyvtár kiállítása február 25-től Michelangelo munkásságát a közelmúltban megjelent, különleges szépségű albumok mellett ritka és régi kiadványok segítségével mutatja be.
A tárlat február 25-től március 29-ig látogatható a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében.

Fény-t-örvények – Simon Miklós festményei

Simon Miklós festőművész 1937-ben született Szegeden. A Mestertanoda Alapítvány és a Szegedi Szépmíves Céh egyik alapítója. Németországi méltatások szerint művészete az „érzelmek gyengédségét” közvetíti, kompozícióira az erőteljes expresszív színek jellemzők. A XX. századi stílusirányzatok nagy hatással voltak látásmódjára, különösen közel áll hozzá Rounaul, Kokoschka és Egry József művészete. Olajfestményein és -pasztelljein, akvarelljein és tűzzománcain a fény meghatározó erővel hat.

Ars poeticáját is ennek jegyében fogalmazta meg: „A fény számomra festői problémát jelent, mert átszövi életünket, a mindenséget. A fény: az élet, tiszta forrás, amelyhez visszamehetünk sütkérezni, megfürödni benne. Az alkotás és a fény szükséges ahhoz, hogy életünk gazdagabbá, emberségesebbé váljon.”
Simon Miklós 2004-ben Berki Viola-díjat kapott, munkásságát 2006-ban Szeged város alkotói díjával ismerték el.

A művész festményeit bemutató tárlatot 2014. február 27-én, csütörtökön délután 5 órakor Marton Árpád újságíró nyitja meg. Közreműködnek a Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelyének növendékei. Verset mond: Fabulya Andrea.
A kiállítás március 29-ig látogatható a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében.

Az Adria színei – festményeken

Idén is megrendezik a Somogyi-könyvtárban már hagyománynak számító, Az Adria színei című képzőművészti kiállítást, amelynek szervezői a Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Dugonics András Horvát –Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület. A tárlaton több mint harminc festményt mutatnak be. A képek egy része a Somogyi-könyvtárban korábban megrendezett festőtáborokban készült. A látogatók megtekinthetik többek között Pestalics Márta, Orgovány Erika és Kelcs László alkotásait is.
A kiállítást Grlić Radman, dr. sc. Gordan, Horvátország budapesti nagykövete nyitja meg. Vendégek: Miso Hepp, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, valamint Joso Ostrogonac, a Horvátok Szövetségének elnöke.

Előző sztori

Nem kell Szocsiig menni, hogy kutyapusztítást lássunk

Következő sztori

A kutya az emberekhez hasonlóan érzékeli a hangokban rejlő érzelmeket