Közélet

Tizenöt évre ítélték jogerősen a feleségét meggyilkoló helvéciai férfit

Tizenöt évre ítélték jogerősen a feleségét meggyilkoló helvéciai férfit

2014. február 25., kedd
Tizenöt évre ítélték jogerősen a feleségét meggyilkoló helvéciai férfit

Jogerősen tizenöt év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a helvéciai férfit, aki 2012 őszén fölakasztotta feleségét, majd megpróbálta öngyilkosságnak beállítani a bűncselekményt.

A táblabíróság emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a 47 esztendős férfit, aki beismerte a történteket. Tohai György 2010-ben kötött házasságot a későbbi sértettel, gyermekük is született, de kapcsolatuk nem volt problémamentes, mert a férfi igyekezett elszigetelni családjától az asszonyt. A házasság 2012 őszére annyira megromlott, hogy a nő elhatározta: Helvéciáról a kisfiával Szigetszentmártonba költözik a szüleihez. A férj 2012. november 6-án tudta meg, hogy felesége el fogja hagyni, ezért elhatározta, megöli az asszonyt. Otthonukban magához vett egy több mint háromméteres, disznóvágáshoz használt, egyik végén hurkos, erős kötelet, amelyet hátulról az asszony nyakába vetett. A kötél másik végét átfűzte a konyhaajtó felett futó fűtéscsövön, és fölakasztotta az asszonyt. A sértettnek nem sikerült kiszabadulnia, és megfulladt. A vádlott megpróbálta öngyilkosságnak beállítani a történteket, ezért a holttest mellé elhelyezett egy konyhai széket, mintha a felesége arról ugrott volna le, belülről bezárta a ház ajtaját, majd az ablakon keresztül távozott, ám több helyütt is vérnyomokat hagyott, mert a kötél megsebezte a kezét. A férfi - a történtek alatt a házban tartózkodó - másfél éves kisfiával elment a szomszédban lakó édesanyjához, akinek azt állította: azért jöttek el otthonról, hogy a felesége nyugodtan tudjon telefonálni. Később hazament, és mivel nem tudott az ajtón át bejutni a lakásba, eljátszotta, hogy felhívja a feleségét, majd visszament az anyjához, akivel közölte, baj lehet otthon. Ezek után visszament a házához, feltörte az ajtót, értesítette a mentőket, és belülről bezárta a korábban nyitva hagyott ablakot. Harangozó Attila tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során hangsúlyozta, a közeli hozzátartozó sérelmére, öncélúan elkövetett bűncselekmény nagyon közel áll az előre kitervelt, különös kegyetlenségű elkövetési módhoz, ezért döntött úgy a bíróság, hogy a törvényi maximumban meghatározott büntetést szabja ki a vádlottra. A bíró hangsúlyozta, még felmérhetetlenek annak következményei, hogy a vádlott és a sértett közös gyermeke a bűncselekmény közelében volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.