Kultúra

Tanóra a doni hadműveletekről az Emlékpontban

Tanóra a doni hadműveletekről az Emlékpontban

2014. február 13., csütörtök
Tanóra a doni hadműveletekről az Emlékpontban
Valahol_Oroszorszagban2

A Don-kanyarról azaz a második világháború keleti frontjának magyar vonatkozásairól tart előadást középiskolás diákoknak Kiss Gábor Ferenc történész, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának munkatársa február 13-án, csütörtökön 12 órakor az Emlékpontban.

A rendhagyó tanóra előadója bemutatja a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg történetét és tevékenységét a keleti fronton 1942-43-ban.

Kiss Gábor Ferenc

felvázolja az általános hadi- és diplomáciai helyzetet, majd a hadsereg felállításának körülményeit tisztázza. A hadsereg történetének következő szakasza a kiszállítás, majd a súlyos nyári hídfőcsaták voltak. A magyar honvédek hónapokig tartották a frontot a Don folyó mentén kiépített védőállásaikban, egészen addig, amíg 1943. január 12-14-én megindult az aprólékosan előkészített, elsöprő erejű szovjet támadás. A támadó Vörös Hadsereg áttörte magyar védelmet, majd - sikertelenül - megpróbálta bekeríteni a magyar csapatokat. A honvédek hősies ellenállása következtében, bár súlyos veszteségek árán, de hadsereg egy jelentős része - a teljes pusztulás máig élő mítoszával szemben - hazatért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.