Tanóra a doni hadműveletekről az Emlékpontban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Valahol_Oroszorszagban2A Don-kanyarról azaz a második világháború keleti frontjának magyar vonatkozásairól tart előadást középiskolás diákoknak Kiss Gábor Ferenc történész, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának munkatársa február 13-án, csütörtökön 12 órakor az Emlékpontban.

A rendhagyó tanóra előadója bemutatja a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg történetét és tevékenységét a keleti fronton 1942-43-ban. Kiss Gábor Ferenc felvázolja az általános hadi- és diplomáciai helyzetet, majd a hadsereg felállításának körülményeit tisztázza. A hadsereg történetének következő szakasza a kiszállítás, majd a súlyos nyári hídfőcsaták voltak. A magyar honvédek hónapokig tartották a frontot a Don folyó mentén kiépített védőállásaikban, egészen addig, amíg 1943. január 12-14-én megindult az aprólékosan előkészített, elsöprő erejű szovjet támadás. A támadó Vörös Hadsereg áttörte magyar védelmet, majd – sikertelenül – megpróbálta bekeríteni a magyar csapatokat. A honvédek hősies ellenállása következtében, bár súlyos veszteségek árán, de hadsereg egy jelentős része – a teljes pusztulás máig élő mítoszával szemben – hazatért.

Előző sztori

Orbán Pekingben - Kína kapcsolódjon be Közép-Európa fejlesztésébe!

Default thumbnail
Következő sztori

Megszűnt Simon Gábor parlamenti mandátuma

Legutóbbi hasonló cikkek