Közélet

Szijjártó: a nemzetközi cégek jelentősen növelik a gazdasági teljesítményt

Szijjártó: a nemzetközi cégek jelentősen növelik a gazdasági teljesítményt

2014. február 3., hétfő
Szijjártó: a nemzetközi cégek jelentősen növelik a gazdasági teljesítményt

A nagy nemzetközi vállalatokkal kötött stratégiai megállapodások jelentősen növelik a magyar exportot és ezen keresztül a teljes magyar nemzetgazdasági teljesítményt - jelentette ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára hétfőn Zalaszentgróton.

Szijjártó Péter

a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. palackozóüzemében az ásványvízexport elindítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kormány eddig 38 stratégiai megállapodást kötött többségében nemzetközi vállalatokkal. Ezek a cégek azóta 650 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre és 5500 új munkahelyet hoztak létre Magyarországon. A Coca-Cola új, Horvátországba induló ásványvízexportjával kapcsolatban azt mondta: ezzel megduplázódik az eddigi teljes magyarországi ásványvízkivitel. A miniszterelnökségi államtitkár felidézte, hogy a világgazdasági válság az országok és a nemzetközi vállalatok részéről is új stratégiát követelt, és Magyarország 2010-ben azt az utat választotta, hogy megteszi a szükséges változtatásokat. Hogy a válság után erősebbek legyünk, "bátor döntések kellettek, amiket kétségtelenül konfliktusok öveztek", de mára el lehet mondani, hogy ez egy sikeres választás volt - mondta. Az erős termelő szektorral rendelkező országok nagyobb eséllyel lesznek erősebbek a válság után, ezért határozta el a kormány, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja, ebből az elhatározásból vezethető vissza minden olyan fontos döntés, ami az elmúlt három és fél évben született. Ezek közé tartozik az adórendszer, a felsőoktatási és szakképzési rendszer vagy a munkajogi szabályok átalakítása - részletezte a politikus. Hozzátette: a stratégiai célok eléréshez stratégai megállapodásokra volt szükség, az elsőt 2012-ben éppen a Coca-Colával kötötte meg a magyar kormány. Mindezzel az volt a cél, hogy a nagy nemzetközi vállalatok magyarországi érdekeltségei a cégcsoportjukon belül is versenyelőnyhöz jussanak, illetve növeljék a magyar beszállítói arányt. Szjjártó Péter úgy fogalmazott: "a magyar nemzetgazdaság lelkét a kis- és közepes vállalkozások adják", de az ő sikerük döntően attól függ, hogy be tudnak-e kapcsolódni egy nemzetközi vállalat beszállítói láncába. A zalaszentgróti ásványvízexportot azért is nevezte jelentősnek, mert a 28 országban jelenlévő Coca-Cola HBC cégcsoportjában a magyar vállalat a legjelentősebb gyártóközpont és a legnagyobb európai exportőr. A cég a 2011-es 8 milliárd után tavaly már 20 milliárd forintos exportbevételt ért el. A politikus elmondta: a Coca-Cola eddig 110 milliárd forintot ruházott be Magyarországon, és jelenleg 1250 embernek ad közvetlenül munkát. A kormánnyal kötött megállapodásnak megfelelően folyamatosan növeli a magyar beszállítói arányt. Ma már kizárólag magyar almából készült gyümölcsleveket állít elő, a hazai gazdáktól évente 7,5 ezer tonna almát vásárol, és az egyéb alapanyagok kétharmada is magyar beszállítóktól származik. A Coca-Cola "a magyar-amerikai gazdasági együttműködés újabb sikere" is. Ezzel az amerikai befektetések összértéke elérte a 9 milliárd dollárt, és a kereskedelmi forgalom egy év alatt 19,6 százalékkal nőtt úgy, hogy a magyar export 25 százalékkal növekedett az Egyesült Államok irányába - hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

Nikos Kalaitzidakis

, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. ügyvezetője arról beszélt: a társaság célja, hogy Közép-Európa első számú gyártóközpontja legyen Magyarországon, ehhez pedig egy újabb lépés az ásványvízexport elindítása. A Bistra néven Zalaszentgróton palackozott vizeket Horvátországba szállítják, ahol ezen a néven már eddig is forgalmaztak ásványvizet. Terveik szerint idén 10 millió litert szállítanak a zalai városban 200 embert foglalkoztató üzemből. A NaturAquát is palackozó üzemben 700 millió forintos kapacitásbővítő beruházást hajtottak végre, és ehhez 210 millió forintos európai uniós támogatást nyertek. A NaturAqua gyártását Zalaszentgróton 2002-ben indították el 12 milliárd forintos befektetéssel. Az ügyvezető kitért arra is, hogy a magyarországi üdítőital-export 90 százalékát adta eddig a Coca-Cola 20 milliárd forintos értékkel, és a cég az első 10 magyarországi élelmiszer-feldolgozó társaság közé tartozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.