Kultúra

Régészeti előadás-sorozat indul a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban

Régészeti előadás-sorozat indul a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban

2014. február 18., kedd
Régészeti előadás-sorozat indul a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban

Régészeti előadás-sorozat indul a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban szerdán: elsőként a legnagyobb és legjelentősebb hun aranytárgyegyüttes, a nagyszéksósi fejedelmi lelet megtalálásának körülményeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A több mint másfélszáz aranytárgyat számláló, páratlan leletegyüttest

Kürti Béla

régész mutatja be – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t. A máig legnagyobb hun aranylelet 1926-ban került elő a mai Röszke területén Nagyszéksóson, Bálint Mátyás szőlőjében és körtefája körül. A nagyszéksósi pusztában a parasztgyerekek a gazda szőlőjében a földről szedegették össze az értékesebbnél értékesebb aranytárgyakat, amelyekről a szél egyszerűen lefújta a homokot. A gyerekek az iskolában almáért és sült tökért csereberélték el egymás között az „encsömbencsömöket”, amelyekről azt sem tudták, hogy micsodák. A szenzációs lelet híre csak évekkel később jutott az akkori szegedi múzeumigazgató, Móra Ferenc fülébe, aki csak hosszas előkészítés után tudott ásatni. Átfogó feltárást pedig csak a gazda halálát követően, 1934-ben végezettek Nagyszéksóson. Az összetartozó két lelet több mint 150 tárgyból áll, melyek ma már több közgyűjtemény birtokában vannak, illetve egy részük a második világháborúban elkallódott. A leletek közt méltóságjelző nyakperecen és két aranyedényen túl faedények díszítményeit, ruhadíszek és ékszerek töredékeit, valamint használati eszközök, fegyverek díszítésére szolgáló ékítmények apró darabjai találhatók. Az 5. század első felének végére datálható leletegyüttes nagy valószínűséggel egy, Attilát időben megelőző hun nagyfejedelem temetkezéséhez tartozó halotti máglyaáldozat maradványait tartalmazza. Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek címet viselő előadássorozatára minden hónap harmadik szerdáján várják az érdeklődőket. A régészeti esteken szó lesz a gorzsai lelőhelyről, Afganisztán ókori kincseiről, valamint a szikáncsi aranylelet megtalálásáról is. Ez utóbbival a múzeum május közepéig látogatható kiállításán is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.