Közélet

Mi lesz veled, Etelka sor – stadion nem épül, ki fog fejleszteni?

Mi lesz veled, Etelka sor – stadion nem épül, ki fog fejleszteni?

2014. február 26., szerda
Mi lesz veled, Etelka sor – stadion nem épül, ki fog fejleszteni?
stadion05_gs

Nem épül az Etelka soron új futballstadion, nem érkezett be pályázat az önkormányzat felhívására, az egykori Napfény kemping lehet a befutó.

Február 24-én, hétfőn lejárt a stadionpályázat határideje – melynek kiírását még

tavaly decemberben fogadta el a szegedi közgyűlés

-, melyre nem érkezett be jelentkezés. Ez azt jelenti, hogy az Etelka soron biztos nem fog felépülni a korábban tervezett új, modern 3 milliárdos aréna.

A kormányfő támogatást ígért a sportberuházásokhoz

A SZEGEDma.hu-nak

korábban Orbán Viktor miniszterelnök elmondta

, hogy a Szeged 2011 Kft. által üzemeltetett klubnak – mely a TAO-pályázat keretében rendelkezik megnyert forrással stadionépítéshez - egy másik, korábbi állami ingatlanon – információink szerint az egykori Napfény kemping területén -

nyílhat lehetősége a beruházásra

. „Abból indultunk ki, hogy az atlétákat semmiképpen sem akarjuk méltatlan helyzetbe hozni, meg kell őket becsülni, akár úgy, hogy megmaradnak a régi helyükön. Püspök úr ezért egy új területet nézett ki a beruházásra, amely nem az önkormányzaté, ugyanakkor a városnak is ki kell adni bizonyos engedélyeket az építéshez. Polgármester úrral

<...>

ebben az ügyben is beszéltem, és biztosított róla, támogatni fogják a beruházást. Úgy gondolom, mindezekkel a kampányt követően tudunk majd foglalkozni. Nagyon fontos az uszoda is, a kézilabdacsarnok is, a sok száz futballozó szegedi gyerek is, de ezen a kampányon április 6-áig most túl kell esnünk, a csatát meg kell vívni, majd a reményeim szerint új kormányzati felhatalmazással, a szegediek közreműködésével meg tudjuk valósítani ezeket a nagyívű és előremutató terveket!” - ecsetelte interjúnkban a kormányfő.

A megyés püspök nem akart konfrontációt

A csapatot üzemetető kft. tulajdonosa a Szeged-Csanádi Egyházmegye, melynek püspöke,

Kiss-Rigó László

korábban portálunknak elmondta: úgy döntöttek, hogy mivel az Etelka sor jó néhány sportegyesület otthona, nem szeretnék, ha sok száz sportoló hontalanná válna. „Másrészt az atlétikai pálya is megszűnne, ami egy komoly érvágás lenne az atléták számára, ezért nem pályázunk a város által kiírt stadionépítésre. E helyett az Izabella híd mögötti, egykori Napfény kemping területén fog felépülni a stadion és két edzőpálya, illetve egy rekreációs közösségi tér is létesül, a meglévő szálló is megújul. Ez az ingatlan lényegében sport- és edzőközpontként, tömegsportbázisként is funkcionálna” – szögezte le a megyés püspök.

A megyei igazgató örül, hogy bővül a pályák száma

A stadionpályázatot előterjesztő önkormányzati képviselő,

Nógrádi Tibor

, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója úgy nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nak, nem érez csalódottságot amiatt, hogy végül senki sem pályázott, hiszen azzal, hogy más helyen épül fel új stadion, végre tovább bővül a pályák száma Szegeden. Mint fogalmazott, a közgyűlés decemberben amellett állt ki egyöntetűen, hogy Szegednek szüksége van egy modern futballstadionra, mely reményei szerint a közeljövőben meg is valósulhat. Örül továbbá annak, hogy az Etelka sori pályákat használó egyesületek nem veszítik el otthonukat, de várja a lehetőségeket, hogy az évtizedek óta elhanyagolt létesítmény felújítására a város és az egyesületek találjanak forrásokat. Reményét fejezte ki, hogy az egyéni érdekek helyett konstruktív, összefogásra törő elképzelések látnak majd napvilágot, és a terület jövője biztos alapokra kerül. "Bölcs döntésnek tartom megyei társadalmi elnökünk, Kiss-Rigó László püspök elhatározását, hogy nem konfrontálódott a különböző érdekekkel, egyesületekkel, hanem mindenki számára elfogadható alternatívát keresett. Határozottan és keményen visszautasítok minden olyan kísérletet, mely a szakmai döntést politikai síkra akarja terelni, rövid távú politikai tőkét akar abból kovácsolni - az elmúlt hetekben sajnos erre is volt példa. Éppen emiatt a magatartás miatt tart Szeged ott, ahol tart" - fogalmazott. Ezek után tehát kérdés marad, hogy mi lesz az Etelka sori önkormányzati sportcentrum sorsa, lesz-e ott komolyabb forrás fejlesztésre, másrészről, hogy az egykori kemping területén mikor kezdődhet a beruházás, végezetül a helyi sportolók, sportbarátok és mozogni vágyók számára az sem mellékes, hogy a szomszédos SZVSE-pálya milyen szerepet kap Szeged sportéletében, a létesítmény fejlesztése elindulhat-e valamilyen irányba. Mikor és hol lesz végre korszerű futballstadionja, rekortán borítású atlétikai pályája (no meg modern fedett uszodája) Szegednek? Rengetegen várják a megnyugtató válaszokat, tekintettel a meglévő létesítmény elszomorító állapotára...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.