Bulvár

Kis sátán(majom) született a Szegedi Vadasparkban

Kis sátán(majom) született a Szegedi Vadasparkban

2014. február 7., péntek
Kis sátán(majom) született a Szegedi Vadasparkban
20140206_saki_staanmajom_01

Nem tart zárva a Szegedi Vadaspark, sőt, télen is számos érdekesség várja azokat, akik mégis az állatkert meglátogatása mellett döntenek. Például láthatják a legújabb jövevényt.

Míg a nyári időjárás a trópusi állatoknak kedvez, a télen viszont a hideghez szokott fajok érzik elemükben magukat, többek között a rozsomákok, farkasok és szibériai tigrisek is ekkor a legaktívabbak. "A téli időszakban is több faj születésének, kikelésének örülhettünk, így most őket mutatjuk be egy kisebb sorozat formájában. Közte olyan faj is lesz, amely mindenképpen szenzációnak számít, de még korai számukra a nyilvánosság, így először egy már nagyobb kölyköt mutatunk be, a fehérarcú sakik családjának legújabb tagját" - közölte a SZEGEDma.hu-val

Veprik Róbert

igazgató. A fehérarcú sakikat, vagy másik, kevésbé barátságos nevükön a fehérarcú sátánmajmokat nemzetközi fajmegmentési program keretében tartja a Vadaspark. A dél-amerikai faj már régóta jól szaporodik az állatkertben. "A legújabb, 2011 óta együtt élő párunk sem szakított a hagyománnyal, a második kölykük született meg a múlt év végén. A Franciaországból származó anya és az Írországból érkezett apa olyan vérvonalat képvisel, amelyet most mindenképpen erősíteni kívánnak a tenyészprogramban" - tette hozzá a Vadaspark vezetője.

20140206_saki_staanmajom_02

A sátánmajom elnevezést a faj egyáltalán nem rossz természetéről, hanem majomként szokatlan külső megjelenése után kapta. A hímek és nőstények annyira különböznek, mintha más fajba tartoznának: a kifejlett hímek alapszíne fekete, arcszőrzete viszont fehér. A nőstények viszont barnásszürke színűek. A hímek és nőstények hosszú távú monogám kapcsolatban élnek. Elsősorban gyümölcsevők, fogazatukkal a keményebb magokat is képesek feltörni. A dél-amerikai trópusi esőerdők lombkoronájának lakói, elsősorban az alsó és középső szinteken mozog. Repülő majomnak is nevezik, mert akár 10 méteres ugrásokra is képes két ág között. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet, gyakran énekelnek duettet, amellyel feltehetően a felségjogukat is jelzik a territóriumokon. A kis saki és családja a trópusi házban megtekinthetők a Szegedi Vadasparkban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.