Közélet

Javítják az ivóvíz minőségét Mórahalmon

Javítják az ivóvíz minőségét Mórahalmon

2014. február 6., csütörtök
Javítják az ivóvíz minőségét Mórahalmon
ivoviz_kut

Mórahalom területén közműfeltáró munkálatok zajlanak. Európai Uniós követelmény, hogy az ivóvíznek az arzén- és magnéziumtartalma egy bizonyos határérték alatt legyenek. A beruházás 4,2 milliárd forintból valósul meg uniós támogatással. A programban 10 település vesz részt, Ásotthalom, Bordány, Domaszék, Forráskút, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés és Zákányszék.

Mórahalom területén közműfeltáró munkálatok zajlanak, a kivitelező és a műszaki ellenőr jelenlétével. Ez a fejlesztés egy Európai Uniós kötelezettségvállalás teljesítésére irányuló befektetés. Európai Uniós követelmény, hogy az ivóvíznek az arzén- és magnéziumtartalma egy bizonyos határérték alatt legyenek. A Magyarországon lévő magas határértékek száma a munkálatok után el fogja érni a megengedett szintet.

Matuszka Imola

, a Mórahalmi Városfejlesztő Kft. projektvezetőjének elmondása szerint a beruházás 4,2 milliárd forintból valósul meg, ebből másfél millió forint önkormányzati önerő, a fennmaradó összeg pedig Európai Uniós és hazai támogatás. A beruházásban 10 település vesz részt, Ásotthalom, Bordány, Domaszék, Forráskút, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés és Zákányszék. A tényleges fizikai megvalósítás (amikor már vízvezetékeket fektetnek) idén tavasszal indulhat el. A kivitelezés befejezése 2015. április végére várható, vagyis teljesülni fog az Európai Unió által előírt, 2015. június 30-ai határidő. Ennek a projektnek a megvalósítása egy olyan időszakban kerül sor, amikor az építési jogszabályok jelentős változásokon mennek keresztül. Egy kis lassulást nemcsak az eredményezhet, hogy január 1-jétől új üzemeltetője van a vízi közműveknek, hanem az is, hogy engedélyező hatóság kilétében is változás következett be. Eddig a környezetvédelmi felügyelőségek, most viszont a vízügyi hatóság fogja ellátni ezeket a feladatokat. Fontos az, hogy a tervezési munkák előkészítése minél alaposabb legyen, így az első lépésben a kivitelező a közműveket kutató árkokkal fogja feltárni, így tudják pontosítani a különböző közművek nyomvonalát, hogy minél kevesebb sérülés keletkezzen. A beruházás egyrészt a meglévő hálózat rekonstrukciójából fog állni, elöregedett, elavult vezetékeket fognak cserélni, illetve bizonyos szakaszoknál, csomópontoknál átkötések lesznek, ami a vízfogyasztás biztonságát fogja növelni. Katona Zsolt, a műszaki ellenőri feladatokat ellátó konzorcium tagjának, az Alföld-agroter Bt-nek az igazgatója elmondta, hogy új vezeték szakaszok, hálózatok fognak kiépülni, illetve technológiai fejlesztésre is sor kerül. Első lépésben olyan építkezési előmunkálatok fognak indulni a napokban, amelyek a tervezésnek a pontosítását fogják elősegíteni. Az ütemezés szerint az engedélyeket március-április környékén adja ki a hatóság, és párhuzamosan már készülnek a kiviteli tervek is, majd ezek után, azokon a szakaszokon, ahol ezt a mérnökszervezet jóváhagyta, elindulhatnak a munkálatok. Varga László, a kivitelezést végző Bauszer Kft. projektvezetője elmondta, hogy a munka során érintett területeken kisebb mértékű akadályozásra lehet számítani, de igyekeznek minél kevesebb fönnakadást okozni a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak egyaránt. Mórahalmon az előkészítő és közműfeltáró munkákat a Bauszer Kft. végzi el az időjárási viszonyok függvényében az alábbi ütemezés szerint: 2014. február 5. és 2014. február 20. között a Milleniumi sétány páros oldalán a körforgalomtól a régi Polgármesteri Hivatal épületéig és a Zákányszéki út 2-14 szám mentén; 2014. február 20. és 2014. március 6. között a Millenniumi sétány páros oldalán a Colosseum Hotel épületétől a Petőfi Sándor utcáig. A munkavégzés hétköznap 7:30 és 16:00 között, illetve szombati napokon 7:30 és 14:00 óra között fog zajlani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.