Hoffmann Rózsa: jövőre 30 ezer tanár minősítése történhet meg + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hoffmann_rozsa_szegeden001_gsMíg idén 25 ezer, a következő tanévben már 30 ezren jelentkezhetnek a pedagógus II. minősítésre – jelentette Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a Zrínyi Ilona Általános Iskolában.

Az a pedagógus, aki szakvizsgával és legalább tizennégy éves szakmai gyakorlattal rendelkeznik, április végéig töltheti fel portfólióját, hogy megkapja a pedagógus II. minősítést, amit idén 25.000 főnek ítélnek meg. Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján elmondta, a többség elfogadta, hogy a magasabb besorolásért, mellyel több fizetés is jár, tenniük is kell valamit, s 11.000 fő már elkezdte feltölteni portfólióját.

Megjegyezte, az új rendszert mintegy 200 pedagógus bojkottálta, de szegedi látogatásán azt tapasztalta, hogy a tanárok egyetértenek a minősítési rendszerrel. Újságírói kérdésre sajnálatosnak nevezte, hogy a mostani kampányidőszakban keverednek a szakmai és a politikai érvek, a rendszert bojkottálók megfogalmazásai ugyanis hasonlítanak egyes politikus nyilatkozataihoz. Emlékeztetett arra is, hogy egy egyetemen a docensi kinevezéshez is bizonyos kritériumoknak meg kell felelni, le kell tenni valamit az asztalra, s bár ez szokatlan a köznevelés rendszerében, a többség megértette az új rendszer alapelveit.

Bejelentette, a következő tanévben már 30.000 tanár és tanító számára nyílik lehetőség országosan a pedagógus II. minősítésre jelentkezni a 160 ezres összlétszámból. A jelentkezőknek legalább nyolc év szakmai gyakorlattal és pedagógus szakvizsgával kell rendelkezniük, vagy 30 évnél régebben a pályán lévők jelentkezését várják, náluk nem kötelező előírás a szakvizsga megléte. Hoffmann hozzátette, jelenleg március 31-e a határidő, de ezt november végére szeretnék módosíttatni, mert úgy látják, kevés a rendelkezésre álló idő. „A minőségre koncentrálunk, a cél köznevelés színvonalának emelése” – közölte.

hoffmann_rozsa_szegeden06_gs

Társadalmi igényre adott válasz az egész napos iskola

Az államtitkár a Tavaszi Pedagógiai Napok megnyitójára érkezett Szegedre, tárgyalt B. Nagy László (Fidesz) kormánymegbízottal, Kalmár Ferenccel, a KDNP megyei elnökével, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szegedi tankerületének az igazgatójával, Plesovszkiné Ujfaluczki Judittal, majd a Zrínyi Ilona Általános Iskolában tett látogatást. Mint más településeken, itt is arról gyűjtötte a tapasztalatokat, hogy a köznevelési törvény változásait miként élték meg a pedagógusok. Ezek közül a mindennapos testneveléssel, az erkölcstan és a hit- és erkölcstan oktatásával, valamint a délutáni foglalkozásokkal kapcsolatos információkra volt kíváncsi. Hoffmann Rózsa elmondta, a Zrínyi Ilona Általános iskolában négy teremben tekintette meg a délutáni munkát, s mindenütt mosolygós arcokkal találkozott. „A tanév ezen újítása a társadalom jogos igényére adott válasz” – szögezte le. Az intézmény vezetője, Doroginé Bíró Irén elmondta, felzárkóztatással és tehetséggondozással foglalkoznak délutánonként az iskolában, többek között magyar, történelem és angol közül választhatnak a diákok. Azt tapasztalják, hogy terheket vesznek le a szülők válláról a 16 óráig tartó iskolai foglalkozásokkal, ráadásul spórolnak is családoknak, nem kell különórákra járatniuk gyermekeiket.

Default thumbnail
Előző sztori

Matekban a fiúk, szövegértésben a lányok a jobbak

Default thumbnail
Következő sztori

Egymilliárdos hulladékgazdálkodási program indul Hódmezővásárhelyen

Legutóbbi hasonló cikkek