Közélet

Csúcsra jutottak a nők a foglalkoztatásban

Csúcsra jutottak a nők a foglalkoztatásban

2014. február 5., szerda
Csúcsra jutottak a nők a foglalkoztatásban

A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos szerint az előzetes adatok alapján 22 éves csúcsra emelkedett a nők foglalkoztatása Magyarországon.

Szalai Piroska

erről a Fidesz női civil szervezetekkel tartott konzultációján beszélt szerdán Budapesten. A Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa elmondta, hogy a 15-64 éves nők foglalkoztatása 2012-ben 52,1 százalék volt, míg a kormányváltás előtti utolsó évben, 2009-ben 49,9 százalék volt. Hozzátette: 1992-ben 52,3 százalék volt a nők foglalkoztatása, de ismerve a 2013-as negyedéves adatokat, kijelenthető, hogy biztosan 52,3 százalék fölött van a tavalyi női foglalkoztatási ráta. Ez a 22 éves csúcs közelíti az európai uniós átlagot, gyorsabban haladunk, mint az EU a nők foglalkoztatása terén - mondta Szalai Piroska. A miniszteri biztos hozzátette, ha a civil szervezetek nem támogatták volna a kormányt, akkor ma nem lenne gyed extra, nem lenne csúcson a nők foglalkoztatása.

Balatoni Monika

, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint az elmúlt húsz évben nem volt példa ilyen család- és foglalkoztatáspolitikára a nők helyzetének javítása érdekében, mint amilyet az Orbán-kormány megvalósított. A népességnövekedéshez a kormánynak nemcsak a nők erkölcsi megbecsülését kell biztosítania, hanem az anyagi biztonságot is meg kell teremtenie - hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint nők nélkül a családok szétesnek, a családok nélkül pedig a társadalom nem tud egészséges lábakon állni. Balatoni Monika azt mondta, nem gondolja, hogy megtettek mindent az elmúlt négy évben, mert nem mindenre volt idő és lehetőség, de elindultak a folyamatok.

Király Nóra

, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős koordinátora közölte, szombaton volt a civilek napja, ebből az alkalomból hívták konzultációra a női civil szervezetek képviselőit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.