Kultúra

Csipkevarrási bemutató csütörtökön a BFMK-ban

Csipkevarrási bemutató csütörtökön a BFMK-ban

2014. február 19., szerda
Csipkevarrási bemutató csütörtökön a BFMK-ban
HalasiCsipke_Virag_02

Mindenki melegítse jól be az ujjait, ha be szeretné fűzni azt a "láthatatlan" cérnát, amellyel a világhírű halasi csipke készül. A leheletfinom, varrt csipke összes öltésmintájának titkát nem árulják el a készítők, de a nagy kézügyességet és rendkívüli ujjgyakorlatot igénylő alapmozdulatokat bárki ellesheti és kipróbálhatja február 20-án, csütörtökön 10 és 16 óra között a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezett csipkevarrási bemutatón.

A halasi csipke elkészítésének titkát mindössze kilencen ismerik a világon. A csütörtöki egész napos bemutató keretében lehetőség nyílik a „láthatatlan cérna” befűzésére és a kontúrozásra, valamint az érdeklődők megleshetik, hogyan is készül ez a leheletfinom iparművészeti különlegesség. Kiskunhalason több mint 110 éves hagyománya van a világviszonylatban is egyedülálló csipke varrásának. A halasi csipke száz százalékban kézimunkával készülő varrott csipke, elkészítése roppant aprólékos és időigényes. A csipkéket évszázados rajzok alapján, az eredeti motívumok felhasználásával, 60 féle öltésmintával - amelyek titkát csak a 9 halasi csipkevarró ismeri - varrják. A három, egymáson keresztbefektetett hal 1935-óta a halasi csipke védjegye. A halasi az elmúlt évszázad folyamán méltó vetélytársa lett a brüsszeli és a velencei csipkének, több világkiállítás nagydíját is elnyerte, ezzel is öregbítve a magyar iparművészet jó hírnevét. A halasi csipke története tíz tablón, 28 egyedi csipkét tartalmazó kiállításon tekinthető meg e hét folyamán a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.