Közélet

Bűnmegelőzésről tanulnak a szegedi egyetemisták + FOTÓK

Bűnmegelőzésről tanulnak a szegedi egyetemisták + FOTÓK

2014. február 13., csütörtök
Bűnmegelőzésről tanulnak a szegedi egyetemisták + FOTÓK
aldozatvedelem12_gs

Tavaly száznál is több, idén pedig már közel kétszáz SZTE-s hallgató vette fel az országban egyedülálló bűnmegelőzési kurzust. A 40 órás modul a bűnügyekkel kapcsolatos, prevenciós ismeretek mellett az áldozatsegítés alapelveit ismerteti a hallgatósággal.

Másodszorra indítja el az “Áldozatvédelem-áldozattá válás és megelőzésének alternatívái” című bűnmegelőzési képzését a Szegedi Tudományegyetem. A "Nem vagyunk egyedül” TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023 azonosító számú program segítségével létrejött kurzus a bűnmegelőzés és az áldozatsegítés fő témakörében készíti fel a hallgatókat. Közel kétszázan jelentkeztek az országos szinten is egyedülálló képzésre, őket a szerda délutáni kurzusindító órán köszöntötte

B. Nagy László

kormánymegbízott,

Szabó Gábor

, az egyetem rektora,

Barnai Mária

és

Marsi István

dékánok,

Lukács János

dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány és

Kiss-Rigó László

megyés püspök.

Gyógykezelés helyett megelőzés

A 40 órás oktatási modul 20 óra elméleti és 20 óra gyakorlati – kommunikációs, problémamegoldó, kapcsolatteremtő – felkészítésből áll. Célja, hogy a Szegeden tanuló, közel 30 ezer egyetemi és főiskolai hallgató számára szakemberek segítségével nyújtsanak bűnügyekkel kapcsolatos, valamint az abban kárvallott személyek megóvását segítő ismereteket.

aldozatvedelem05_gs

"Az önök tudása lehetővé teszi majd azt, hogy közvetlen hangnemben tudjanak beszélgetni azokkal az áldozatokkal, akik az egyenruhás szakemberek előtt nem mernek olyan magabiztosan megnyílni" - mondta köszöntőjében B. Nagy László. A kormánymegbízott szerint a kurzus hasznos ismereteket nyújthat azon hallgatók számára is, akik nem arra készülnek, hogy majdani munkájuk során bűncselekmények áldozataival kerülnek majd kapcsolatba. Barnai Mária, az egyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának dékánja is örömét fejezte ki, hogy a karon kívülről érkező hallgatók ugyanúgy affinitással rendelkeznek a bűnmegelőzés és az áldozatsegítés kérdésköre iránt. Szabó Gábor rektor szerint a társadalmi változások sajnos egyre szükségesebbé teszik az ehhez hasonló képzéseket. "Az áldozattá válás esélye a társadalomban egyre jobban növekszik, ráadásul nem csak bizonyos rétegeit, de mindenkit érint valamilyen módon. Az egészségügyben is hatékonyabb a prevenció, mint a későbbi gyógykezelés, ennek szellemében készítik fel az oktatók a kurzusra jelentkezett hallgatókat a potenciális veszélyforrások elkerülésére vagy a konfliktuskezelésre" - magyarázta a rektor. Az itt elsajátítható "soft skill-ek" a rektor szerint szakmától függetlenül minden értelmiségi számára hasznos ismereteket biztosítanak.

aldozatvedelem_logok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.