Közélet

Basescu: Romániának a schengeni övezetben a helye

Basescu: Romániának a schengeni övezetben a helye

2014. február 14., péntek
Basescu: Romániának a schengeni övezetben a helye

Románia mélyen csalódott, hogy továbbra sem csatlakozhat a schengeni övezethez - jelentette ki pénteken Brüsszelben Traian Basescu román államfő, miután találkozott José Manuel Barrosóval.

A román uniós csatlakozási szerződés értelmében létrehozott úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében az Európai Bizottság minden évben átfogó értékelést készít, hogyan áll Bukarest a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben, és milyen az igazságszolgáltatás működése. Egyes tagállamok pedig kijelentették, hogy csak akkor járulnak hozzá Romániai schengeni csatlakozásához, ha a bizottság két egymást követő évben pozitív értékelést tesz közzé. A schengeni övezet bővítéséről nem az Európai Bizottság dönt, ahhoz a tagországok egyhangú beleegyezésére van szükség. Legutóbb Brüsszel azt állapította meg, hogy Bukarest jelentős eredményeket tud felmutatni, ám az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció-ellenes fellépés terén van még tennivaló. "Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus eszközzé vált, amelyet politikai haszonszerzés céljából használnak" - húzta alá

Traian Basescu

, aki kifejtette: Románia a schengeni csatlakozás feltételeinek megfelel, és az övezeten belül volna a helye. Mint mondta: országa célja, hogy integrálódjon az Európai Unióba, ezért mind a schengeni övezethez, mind az eurózónához csatlakozni kívánnak, de nem elfogadható, hogy a jelentést egyes országok arra használják fel, hogy kirekesszék Romániát a schengeni övezetből - szögezte le a román államfő. "Ez nem mehet így a végtelenségig" - nyomatékosította. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy a bizottság álláspontja az, hogy Románia technikailag felkészült a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez való csatlakozásra, minden szempontnak megfelel, megbízhatóan képes lenne ellátni az övezet külső határainak védelmét. Románia a maga részéről teljesítette a feladatát - tudatta Barroso. "A bizottság régóta úgy véli, hogy Romániának a lehető leghamarabb csatlakoznia kell a schengeni övezethez, mert minden feltételnek megfelel" - jelentette ki a portugál politikus. Ezen kívül a román elnök és a bizottság elnöke Moldováról is tárgyalt. Basescu arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem elég Chisinaunak anyagi támogatást nyújtani, össze kell kapcsolni az országot az európai közlekedési és energiahálózatokkal. A Moldovával kötendő társulási és szabadkereskedelmi megállapodásról Barroso azt mondta: már parafálták az egyezményt, a moldovai kormány pedig elkötelezett az aláírás mellett. "Remélem, erről maguk dönthetnek majd, külső nyomás nélkül" - válaszolt az ezzel szembeni orosz ellenállást firtató újságírói kérdésre Barroso. "Mi tiszteletben tartjuk partnereink szuverenitását, ha alá akarják írni a megállapodást, ahogyan azt korábban jelezték, akkor mi erre nyitottak vagyunk, és teszünk is ennek érdekében" - közölte José Manuel Barroso. Mind Barroso, mind Basescu említést tett a Kolozsvár innovatív város elnevezésű projektről, amelyet a román elnök kulcsfontosságúnak nevezett Románia számára, felidézve, hogy az önkormányzat 220 hektárnyi területet bocsátott a projekt rendelkezésére. Barroso üdvözölte a kezdeményezést, amely szerinte elősegíti a tudomány és az üzleti szféra közötti együttműködést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.