B. Nagy: az emlékezés olyan, mint a védőoltás + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

megemlekezes_kommunizmus_aldozataira47_gsA kommunizmus életeket és családokat, százezreket veszejtett el, akik hiányoznak a mai magyar jelenből – jelentette ki B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján rendezett megemlékezésen.

Százmillió becsült halálos áldozata a kommunista diktatúrának, melybe nem számolják bele azokat, akiket koncentrációs táborokba zártak, s életüket kettétörték – fogalmazott a Glattfelder Gyula téren felállított emlékműnél Zakar Péter történész. A Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke kijelentette, ma Magyarországon a kommunista diktatúrára sajnos sokan politikai, nem pedig történettudományi kérdésként kezelik. Emlékeztetett, csak Közép-Kelet Európában egymillió áldozata volt a diktatúrának. Semmilyen diktatúra, beleértve a nácizmust és annak szörnyűségeit is, nem szolgálhat a kommunista diktatúra bűneinek igazolásául vagy alátámasztásául. Fontos, hogy a magunk szerény eszközeivel felemeljük a szavunkat, hallassuk a hangunkat, hogy ez az embertelen rendszer soha többet ne térhessen vissza Magyarországra, Európába és más kontinensek országaiba” – fogalmazott Zakar Péter.

A megemlékezésen B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett, az Országgyűlés 2000-ben meghozott döntése alapján emlékezünk február 25-én a kommunizmus áldozataira. Eredetileg azért hoztak létre az emléknapot, hogy a középfokú oktatási intézményekben emlékezzenek meg erről, ám azóta számos településen létesítettek emlékhelyet. „Így tett Szeged város polgári vezetésű önkormányzata is a Tisza Konzervatív Körrel karöltve 2002-ben, amikor ezt az emlékhelyet kialakíttatta Kligl Sándor szobrászművész tervei alapján” – mondta el.

B. Nagy Hozzátette, az emlékezés olyan a társadalom számára, mint a védőoltás, hiszen ha megemlékezünk a borzalmakról, akkor ellenhatást fejtünk ki, ha újra hasonló helyzetbe kerülnénk, meg tudjuk védeni magunkat. Megjegyezte, a 2011 tavaszán elfogadott Alaptörvény rendelkezik arról is, hogy az emberiség elleni bűncselekmények nem évülnek el. B. Nagy László szerint, ahogy sokszor kijelentettük, hogy soha többé fasizmust, ugyanígy azt is ki kell jelenteni, hogy soha többé kommunizmust, soha többé kommunistákat.

megemlekezes_kommunizmus_aldozataira26_gs

A fideszes országgyűlési képviselő úgy értékelte, az előző két kormányzati ciklusban a szocialista hatalom hallgatásba burkolózott a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, de lassan eljön az idő, amikor az áldozatok elnyerik méltó helyüket a történelemben. „Itt az idő, hogy minél több emlékhely legyen, amely felkiáltójelként figyelmeztet minket, s az utánunk jövő nemzedékeket, hogy a diktatúrák világa erkölcstelen, embertelen és romboló” – közölte. B. Nagy László szerint 25 évvel a rendszerváltást követően Magyarország készen áll a szembenézésre, s kifejezte reményét, hogy új korszak következik a magyar nemzet életében, mely megerősíti a magyar emberek elkötelezettségét a múlt igazi értékei iránt.

A Csongrád Megyei Önkormányzat hagyományos megemlékezésén koszorút helyezett el az emlékműnél többek között a megyei önkormányzat, a kormányhivatal, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik helyi szervezete, a POFOSZ, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, a katasztrófavédelem, a polgárőrök, a Professzorok Batthyányi Köre és a Szent György Lovagrend, majd mécseseket gyújtottak a megemlékezők.

no images were found

Előző sztori

Fidesz: a gyors jelöltállítás az aláírásgyűjtés sikerének köszönhető

Következő sztori

Nyilvántartásba vették az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös listáját