Közélet

A vártnál elégedettebbek vagyunk

A vártnál elégedettebbek vagyunk

2014. február 5., szerda
A vártnál elégedettebbek vagyunk
smiley_szmajli

Elégedettebbek a vártnál a magyarok, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szubjektív jóllétet vizsgáló kutatása szerint az élettel való általános elégedettségre vonatkozó kérdésre a tízes skálán 6,15 pont volt a válaszok átlagértéke.

A korábbi vizsgálatokból az derült ki, hogy a magyar társadalom a legreményvesztettebbek, legpesszimistábbak közé tartozik az Európai Unióban, a jelenlegi felmérés szerint azonban nem ennyire sötét a kép - mondta

Németh Zsolt

, a KSH elnökhelyettese a kiadványt bemutató keddi sajtótájékoztatón Budapesten. Az elnökhelyettes ugyanakkor hangsúlyozta: ilyen komplex és ilyen nagy mintán, csaknem 18 ezer válaszadó megkérdezésével készült vizsgálat még nem volt, így az eredményeket nem lehet pontosan összevetni a korábbiakkal. Ugyanezt a vizsgálatot 2013 második félévében az Európai Unió minden országában elvégezték, de az eredményeket még nem összesítették, így a nemzetközi összehasonlítás később készül el.

Kincses Áron

kutatásvezető a vizsgálat eredményeit ismertetve elmondta: a 16-24 éves fiatalok a legelégedettebbek. Az élettel való általános elégedettség a 45-54 éves korcsoportig az életkor előrehaladtával jelentősen csökken, ez a korosztály a legelégedetlenebb. A 16-64 éveseknél átlagosan a nők elégedettebbek, majd ez megfordul, és a 65 évesnél idősebbek körében már a férfiak az elégedettebbek. A legmagasabb iskolai végzettség növekedésével együtt fokozatosan emelkedik az élettel való általános elégedettség, a legelégedettebbek a felsőfokú végzettségűek, 7,02 ponttal. Az egyéni és társadalmi hasznosságot tekintve a teljes népesség átlagértéke 7,08 pont lett a tizes skálán, tehát az emberek inkább tartalmasnak tekintik tevékenységeiket. A munkahellyel rendelkezőknél 7,51 pontos ez a mutató. A foglalkoztatottak közül a teljes munkaidős vállalkozók átlagértéke a legmagasabb, 7,62 pontos. A leghasznosabbnak a tanulók érzik tevékenységeiket, átlagértékük 7,96 pontos, ezzel minden más csoportot meghaladnak. Az átlagosnál kevésbé tartják hasznosnak tevékenységeiket a nyugdíjasok, legkevésbé hasznosnak pedig a munkanélküliek ítélik azokat, itt 6,8, illetve 5,61 pontos a mutató. A személyes kapcsolatokkal való elégedettség átlagértéke 7,63 pont. A 16-34 évesek a leginkább, az idősebbek a legkevésbé elégedettek társas kapcsolatrendszerükkel. A családi állapot szerinti különbségek az életkor előrehaladtával átrendeződnek. A fiatalok körében a nőtlenek, hajadonok a legelégedettebbek társadalmi kapcsolataikkal, még 35 éves kor felett csak a házasságban élők elégedettsége haladja meg a 7,63 pontos átlagértéket. Az emberekbe vetett bizalom átlagértéke az összes szubjektív változó közül a legalacsonyabb, és szórása is a legkisebb. A teljes népességre számított átlagérték 5,3 a tizes skálán. A nők átlagosan bizalmatlanabbak a férfiaknál. A iskolai végzettséggel nő az emberekbe vetett bizalom is, a legmagasabb, 5,87 pont. A területi különbségek közül kiemelkedik a budapesti 5,56 pontos átlagérték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.