Kultúra

A kunok történetéről az Emlékpont történelmi szabadegyetemén

A kunok történetéről az Emlékpont történelmi szabadegyetemén

2014. február 3., hétfő
A kunok történetéről az Emlékpont történelmi szabadegyetemén

A kunok eredetéről és a 13. századi mongol hódításig betöltött meghatározó kelet-európai szerepükről hallhatnak előadást az érdeklődők a SZE-EM Történelemtudás egyetemén február 5-én, szerdán 17 órakor az Emlékpontban. Kovács Szilvia, az MTA–SZTE Turkológiai Kutatócsoportjának munkatársa a kunok 1239-ig terjedő történetét mutatja be a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény szabadegyetemén.

A magyarság történetében fontos szerepet töltenek be a kunok. Magyarországon ma is sokan vallják büszkén, hogy őseik kunok voltak, vagy ők maguk is kun tudattal rendelkeznek. De honnan is jöttek valójában? A Magyar Királyságba történő betelepedésük utáni történetük része az ország történetének. A kunok története azonban nem a 13. században kezdődik. Kevésbé ismert, hogy Európában való megjelenésük és a mongol hódítás közötti időben Kelet-Európa egyik legfontosabb hatalma volt az övék. Miután megtelepedtek a dél-orosz szteppén, és kapcsolatba kerültek Kelet- és Dél-Európa összes korabeli hatalmával, a Russzal, a Grúz Királysággal, a Bizánci Birodalommal és a Magyar Királysággal, mindegyik történetére befolyással voltak - mondta el beharangozójában Kovács Szilvia történész. A szegedi egyetem turkológusa előadásban a kunok történetének 1239-ig terjedő időszakát foglalja össze. A szabadegyetem hallgatóságának rövid betekintést ad a kunok eredetével kapcsolatos vitába, valamint a 11. század vége és a 13. század eleje közötti kelet- és délkelet-európai történeti jelentőségükbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.