Közélet

A császármetszés nem kényelmi beavatkozás, hanem életmentő műtét

A császármetszés nem kényelmi beavatkozás, hanem életmentő műtét

2014. február 10., hétfő
A császármetszés nem kényelmi beavatkozás, hanem életmentő műtét
apas_szules

Évről évre kevesebb gyermek születik Magyarországon, ezzel arányosan viszont emelkedik a császármetszéses beavatkozások száma. A legtöbb szülészorvos magyarázata szerint egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás időszaka, a harminc év feletti nők (első) szülése pedig számos kockázatot rejt magában. Pál Attilát, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanárát arról faggattuk, mi a trend a szegedi klinikán.

Kiugróan magas Magyarországon a császármetszések száma, hazánkban évente 30 ezer nő hozza világra így gyermekét. Elvben egyre többen támogatják a természetes szülést, „baba-mama barát” szolgáltatásokkal csábítják az anyukákat, s ennek ellenére is nő a műtétek száma. Hogy miért, arról senki sem szeret beszélni, ha mégis megteszi, akkor szülészorvos és az érintett kismama egyaránt névtelenségbe burkolózik –

írta nemrégiben a hvg.hu

.

Minél később, annál veszélyesebb

Tény, hogy egyre több olyan nő van, aki harminc éves kora felett szeretne gyermeket vállalni, ugyanis kitolódik a karrierkeresés, a biztos anyagi háttér megteremtésének időszaka. A kései szülés pedig komplikációkat rejthet. Egyre több nő kényszerül lombikbébi-programra, de ilyen idős korban gyakrabban jelentkezik a terhességi cukorbetegség is. E kettő csak néhány ok a számos eshetőség közül, ami miatt császármetszésre kényszerül a szülészorvos. Szegeden a szülések 42 százaléka végződik császármetszéssel. Ez az arány riasztóan hangzik, de

Pál Attila

professzor, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanára szerint a szegedi klinika ezzel együtt korántsem tartozik a legtöbb császármetszést lebonyolító magyarországi kórházak közé. Kiemelte, minden egyes esetnek szakmai okai vannak, a kismamák nem választhatják ezt az utat pusztán kényelmi indíttatásból. A WHO ajánlása szerint a szülések csupán 15 százaléka esetében lenne indokolt a műtéti beavatkozás. A csaszarmetszesek.hu legutóbbi statisztikái szerint 86 382 gyermek született az országban, a szülések 35,1 százaléka végződött császárral. Csongrád megyében a szegedi klinikán 2513 szülésből 1097, a szentesi Bugyi István Kórházban 710 esetből 207, a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban a legkevesebb, 680-ból mindössze 169 szülésnél alkalmaztak császármetszést a 2012-es esztendőben.

pal_attila05_gs

Amikor nem lehet tétlenkedni

Pál Attila elárulta, vannak olyan komplikált helyzetek, amelyekben nem lehet tétlenkedni, azonnal császármetszést alkalmaznak. Így például ha a gyermek medencevégű fekvésű az anyaméhben, ráadásul ez a kismama első szülése, megelőzve a magzati megbetegedéseket, a szülés megindulásának pillanatában rögtön a műtőbe tolják az édesanyát. De azok az asszonyok, aki korábban már átestek egy császármetszésen, és hüvelyi szülés közben fájlalják a méh hegének nyomait, szintén a műtéten esnek át, nehogy szétváljon a heg. „A dél-magyarországi régióban mi vagyunk a legmagasabb szintű központ. Ha a környező kórházak valamelyikében súlyos eset üti fel a fejét, akkor hozzánk irányítják a pácienst” – szögezte le a professzor, hogy milyen okok vezethetők vissza a fentebb említett magas számokig. Hozzátette, bár már egyre kevesebben, de külföldről is érkeznek kismamák, hogy a szegedi klinikán hozzák világra gyermeküket, ezért ők szintén részesei a statisztikának. „Egyébként miként országosan, úgy nálunk, Szegeden is csökken a születések száma. Amikor hét évvel ezelőtt megtörtént az önkormányzati fenntartású kórház és a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi intézményeinek integrációja, évi 3200 szülésünk volt. Mára ez lecsökkent 2400 körülire” – közölte a szegedi születésszámokat a tanszékvezető egyetemi tanár.

„Már a műtőasztalon odaadjuk nekik a kicsit”

A hvg.hu-nak

Rákóczi Ágnes

szülésznő úgy nyilatkozott, problémát okozhat, hogy a műtét után a baba és mama egymástól elszeparálva töltik az első néhány órát. Nagyobb az esély a poszttraumás stressz szindrómára, és sok esetben a tejelválasztás sem indul meg magától, időben. Ezekről a kockázatokról azonban nem beszélnek (eleget) az orvosok. Azok az édesanyák, akik órákra babájuk nélkül maradtak, csorbultnak érezhetik az oly’ jelentősnek tartott kezdeti anya-gyermek kötelék kialakulását. Szeged ebben a tekintetben pozitív példának számít. Pál Attila úgy nyilatkozott, az itteni klinikán nem választják el hosszú időre a gyermeket az édesanyától. „Már a műtőasztalon odaadjuk nekik a kicsit” – erősített rá, vagyis ebből a szempontból semmilyen kockázatot nem lát abban, ha valaki nem természetes úton hozza világra gyermekét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.