Közélet

Szegedi közgyűlés: költségvetésről és kitüntetésekről döntöttek + FOTÓK

Szegedi közgyűlés: költségvetésről és kitüntetésekről döntöttek + FOTÓK

2014. február 21., péntek
Szegedi közgyűlés: költségvetésről és kitüntetésekről döntöttek + FOTÓK
kozgyules_varosi11_gs

586 millió forintot csoportosított át a Fidesz-KDNP a 2014-es büdzsében, Botka László viszont bejelentette: felfüggeszti bizonyos keretek kifizetését, mert nem látja biztosítottnak az ingatlanértékesítésből megcélzott félmilliárdos bevételt. Nem módosították a busztendert.

9 órától percről percre tudósítottuk a szegedi közgyűlés történéseit!

Bohács Zsolt: Botka hazudik és csúsztat, rendelkezésre áll a pénz

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Bohács Zsolt is nyilatkozott az elfogadott költségvetésről.

„Minden módosítás a szegediek érdekében történt. Hiszen az úthálózat, a járdák és játszóterek rekonstrukciójára képeztünk alapot, illetve közintézmények felújítására. Azok a felvetések sem bizonyultak igaznak, hogy szükség lehet válságköltségvetésre, ez az elmúlt években is csak rémhírkeltés kategóriája volt ez a szocialisták részéről. Ha emlékszünk a tavalyi évre, ott folyamatosan azt kommunikálta Botka László, hogy szűkös a büdzsé, az utóbbi évek egyik legrosszabb költségvetése született meg, közben mikor hirtelen szükség lett 500 millió forint átcsoportosításra, azt az NGSZ keretéből úgy elő tudta teremteni a város, hogy meg sem éreztük. Ez is azt bizonyítja, hogy a politikai hangzatokkal szemben komoly tartalékokat halmoz fel ennél a cégnél a kabinet. A költségvetés stabil lábakon áll, hiába mutogat a kormányra Botka László. A város közel 30 milliárdos adósságát egy az egyben átvállalta a kormány, így idén felszabadult az az összeg, amit törlesztésekre kellett volna költeni. Ez mintegy 3 milliárd forint! Ebből hozzávetőlegesen 1,5 milliárd forint plusz került az előbb említett NGSZ kasszájába, a többi pénz a hivatali intézmények sorában osztották szét, mi ezekből a pénzekből vettünk vissza a város úthálózatának, járdáinak, tereinek, intézményeinek a felújítására” - nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Bohács Zsolt.

kozgyules_varosi20_gs

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője hazugságnak és csúsztatásnak nevezte azt az érvelést, hogy a polgármester addig nem írja alá bizonyos keretek kifizetését (ezek főként a jobboldal módosítóiban képzett tételek), amíg nem folyik be ingatlanértékesítésből 500 millió forint. „Az általunk javasolt átcsoportosításban mintegy 200 millió forintot fedeznénk ingatlaneladásból, ráadásul az elmúlt évben 600 millió folyt be ezen a területen, így szinte biztos a fedezet. A többit olyan sorokból csoportosítjuk át, melyek rendelkezésre álló tételek” - tette hozzá a politikus.

A frakcióvezető később sajtóközleményt is kiadott "Botka a szegediek ellenében kampányol" címmel, ez alább olvashatják.

"Botka László polgármester mai magatartását a baloldal választási kampányérdekeinek rendelte alá. Az egyik pillanatban még megszavazta a költségvetési rendeletet – vagyis nyilvánvalóan egyetértett az abban foglaltakkal –, majd 5 perccel később bejelentette bizonyos tételek kifizetésének felfüggesztését. Politikusként, és nem felelős városvezetőként viselkedett, hiszen az emberek érdekében történő fejlesztések – utak, járdák, játszóterek, közösségi, szociális és sportcélok – megvalósítását kockáztatja. A Fidesz–KDNP azonban továbbra is a szegediekért kíván dolgozni, és mindent megtesz azért, hogy az emberek érdekében megszavazott költségvetési módosító indítványában foglaltaknak érvényt szerezzen" - így a nyilatkozat.

A polgármester felfüggeszti a jobboldal által létrehozott keretek kifizetéseit

Botka László sajtótájékoztatón értékelte a közgyűlésen (és előtte) történteket.

Az MSZP-s polgármester azzal kezd, hogy egyetlen jó dologról tud beszámolni: van a városnak költségvetése. 33 milliárdos főösszeggel fogadta el a közgyűlés, miközben ez még 72 milliárd volt 2010-ben; látható, milyen mértékű elvonások érintettek az önkormányzati szektort. Az államosítás szaldója a városháza számításai szerint idén -4,2 milliárd forint, ennyivel több pénzt vontak el, mint feladatot, azaz ennyivel kevesebb pénzből oldhatják meg az idei esztendőben Szegeden az önkormányzati feladatokat. Ismerteti, a Fidesz korábban 1,2 milliárd forintot akart átcsoportosítani a büdzsében, erre azonban - mint múlt héten jelezte - nem volt fedezet, pláne nem úgy, hogy az önkormányzati fenntartású intézmények (bölcsődék, óvodák, színház stb.) önkormányzati támogatását kurtították volna, az erre a célra rendelet 936 millió forintból vettek volna el 900 milliót. A polgármester úgy folytatja: csütörtökön új módosítócsomaggal állt elő a jobboldal, mintegy 564 millió forint értékben. 270 millióval emelték az önkormányzati cégek támogatását, miközben ezek szerinte 1 milliárddal költenek többet, mint 2010-ben - meg is van a véleménye az érintett gazdasági társaságok hatékonyságról. Ami a forrásoldalt illeti, 65 milliót vont el a többség az NGSZ-től. Az NGSZ költségvetése több mint 6 milliárd forint, ebből 2,5 milliárd az önkormányzati támogatás. 300 millió jutna épületek karbantartására, ebből vett el a Fidesz - jelzi Botka László. Állítása szerint így például nem lesz új kazán az alsóvárosi és szőregi iskolában, helyette "pörköltre és gulyásra" osztják szét a pénzt a jobboldaliak.

kozgyules_varosi30_gs

Az átcsoportosítások forrásoldalát is bemutatja Botka László. Mint mondja, a jobboldal megemelte az ingatlanértékesítésről remélt bevételeket (290 milliós volt az eredeti előterjesztés) 211 millió forinttal, félmilliárdos tehát az idei terv. A polgármester szerint ez enyhén szólva is bizonytalan, ezzel a forrással egyelőre nem szabad számolni annak ellenére sem, hogy egyébként sokmilliárdnyi értékű üresen álló, eladásra váró ingatlanvagyona van a városnak (I-es kórház, Széchenyi-gimnázium, Bartók-művház stb.). A 2011-es stabilitási törvény és egyéb, a gazdálkodást érintő hatályos jogszabályok komoly kötelezettségeket rónak a polgármesterre, így bejelenti: felfüggeszti bizonyos keretek kifizetését (ezek jobbára a Fidesz módosítóiban szereplő tételek), amíg ingatlanértékesítésből nem folyik be az 500 millió forint. A nem kötelező feladatok ellátása most a jogszabályokat figyelembe véve háttérbe szorul. Pontos döntéseit hétfőn, kedden ismerteti a frakciókkal és a sajtóval. Úgy összegez: a látszattal ellentétben nem történt közeledés a Fidesz és az MSZP között helyi szinten sem, álláspontjukban továbbra is óriási a különbség. Végül ismerteti, a Fidesz mai döntése értelmében véglegessé vált, Szegeden idén nem lesz nemzetközi operafesztivál. Kíváncsian várja a jobboldal érveit. 40 millió forint városi támogatás kellett volna a rangos, több száz milliós költségvetésű rendezvényhez. Így ezt a címzett támogatást most nem utalják át a színháznak. Az Armel-fesztivált szervező cég korábban jelezte, ha nincs önkormányzati támogatás, más városba viszik át az eseményt. A 40 milliárdos összértékű busztender fideszes módosító javaslatát "az elmúlt húsz év leggusztustalanabb kezdeményezésének" nevezte, örül neki, hogy a közgyűlés többsége végül belátta, nem szabad ezt napirendre venni. Bízik benne, nem is kerül többet elő ez a törekvés. Újságírói kérdésre válaszolva beszámol róla, az IH gazdálkodása ügyében büntetőfeljelentést tettek. Vizsgálatot kezdeményezett a tanácsadói, szolgáltatói szerződések ügyében is. Szigorú ellenőrzést ígér a cég működése ügyében. Az utolsó bejelentés: az április 6-ki választásokig nem hív össze több közgyűlést - "ezzel is segítendő a helyi közéletet"...

Döntések nagy egyetértésben

10.20:

Következnek a további határozathozatalok, egyhangú szavazások szinte minden pályázati, településfejlesztési ügyben. Botka László előterjesztőként befogadja Szentistványi István javaslatát, hogy Szeged 2014-2020 közötti kiemelt projektjeinek sorába emelkedjen a szociális szféra fejlesztése is. Itt a vége! Hamarosan Botka László sajtótájékoztatójával és Bohács Zsolt nyilatkozatával jövünk, ne menjenek még sehová!

10.15:

Új szavazás: Hüvös László módosítója most 15 igen és 14 nem mellett megkapta a többséget, a végrehajtási rendelet is megszületett 27 igen és 2 tartózkodás mellett. Jót tett a szünet!

Megvan a büdzsé, de zavar a végrehajtási rendelet körül

10.05:

A költségvetéssel indítunk. Botka László nem támogatja a módosító indítványokat. Rácz Tibor csomagja 1 igen, 14 nem, 14 tartózkodás mellett bukik el. Hüvös László módosítója 15 igen (Fidesz-KDNP) és 14 nem mellett megy át. Szentistványi Istváné 2 igen (LMP, Jobbik) és 27 tartózkodás mellett marad alul. Így végül 586 millió forintos átcsoportosítás történik Botka László eredeti előterjesztéséhez képest. 26 igen, 2 nem (Jobbik, LMP) és 1 tartózkodás (Révész Mihály) mellett megy át maga a költségvetési rendelet. Ugyanakkor 14 igen és 15 nem mellett elbukott a végrehajtási rendelet - elsőre (miután Hüvös László egy módosítója nem kapott többséget - ez egyébként arra vonatkozott, melyik keret felosztásáról mely bizottság dönt)... A két frakció újraszavazást kér, milyen meglepő... Előbb azonban szünet! Mózes Ervin címzetes főjegyző szerint a jelenlegi helyzet azt jelenti, hogy van ugyan a városnak elfogadott költségvetése, de nincs jogcím, ami alapján a kifizetések megkezdődhetnének.

10.00:

Véget ért a szünet is, szavazással zárulhat a mai ülés, majd Botka László sajtótájékoztatót tart.

kozgyules_varosi17_gs

Ők kapják Szeged 2014. évi kitüntetéseit

9.45:

Zárt ülésen ítélték oda a város 2014. évi kitüntetéseit.

Díszpolgár:

Trogmayer Ottó régész, nyugalmazott múzeumigazgató.

Pro Urbe:

Dudits Dénes akadémikus, Török Attiláné Pusztai Éva 1956-os forradalmár, nyugalmazott egyetemi docens.

Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért:

Ványai Éva, a Szeged Kistérségi Többcélú Társaság Egyesített Szociális Intézményének főigazgatója, Nagy Katalin professzor, a szegedi fogorvoskar dékánja.

Szegedért Emlékérem:

Wittmann Tibor belgyógyászprofesszor, Gaskó Béla muzeológus, Simon Ferenc festőművész, Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság vezetője, Szalai József nyugalmazott iskolaigazgató.

Szeged Sportjáért:

Gellért Ákos sportmenedzser, Boros Gyevi László testnevelő, Debreczeni Dénes rögbiedző, -vezető.

Szeged Sportolója:

Juhász Zsolt vízilabdázó, Kakuk Levente tekéző, Szerencsi Ildikó tájfutó.

09.36:

Haladunk tovább nagy sebesség gel. Itt a vége! Hamarosan szavazások következnek, néhány perc szünet után. A busztender nem változik, mivel nem került napirendre Gyimesi László, valamint a városüzemeltetési bizottság módosítója.

09.35:

Rácz Tibor a kormány hazug propagandáját támadja a foglalkoztatási adatok ügyében. Állítja, a kimagasló számokba belefoglalják a külföldre távozókat és a közmunkásokat is. A közmunka pedig szerintük szociálpolitikai program, nem pedig munkahelyteremtés, így maximum manipulációra alkalmas a választások előestéjén. Ugyanakkor megalázó azon képzett, diplomás felnőttek számára, akik a közmunka keretében napocskát és felhőcskét rajzolgatnak.

09.31:

Botka László támogatja, de kéri az LMP-s politikust további konkrétumok kidolgozására.

09.30:

Szentistványi István a szociális szféra fejlesztését is felvenné Szeged 2014-2020 közötti kiemelt projektjei közé, emellett érvel következő felszólalásában. Nehezményezi, hogy az eddigi beruházások nem ezt célozták elsősorban, hanem a külcsínt érintették.

09.27:

Itt a vita vége, jönnek a további előterjesztések. Hozzászólások nélkül.

09.26:

Újra Szentistványi István: megnyugtatja Rácz Tibort, a város a lehető legritkább esetben költi el az antiszegregációs pénzt, tavaly is éppen nulla forintot fordítottak erre az adott soron. A Jobbik cigánysággal kapcsolatos álláspontját vitatja. Nem tartja például előremutatónak, hogy a radikális párt elvenné azt a 3,5 millió forintot, melyből az árnyékszékeket újítanák fel. Továbbá kéri a két nagy frakciót, nyisson érdemi vitát a költségvetésről, az embereknek joguk van ugyanis információkat kapni, az ezzel ellentétes álláspontokat "alamuszinak" tartja.

09.25:

A jobbikos Rácz Tibor is ismerteti módosítóját. Az antiszegregációra költött forrásokat "kútba dobott pénznek" minősíti. Állítja. a kiköltöztetett családok zavarják a lakosság nyugalmát. Ehelyett inkább a közbiztonságra kellene költeni, új rendőrőrse lenne szükség Makkosházán és a Belvárosban. A tömegsportot pedig rekortán atlétikai pálya építésével fejlesztené.

09.23:

Botka László a szociális szféra állami megszorításait okolja.

kozgyules_varosi12_gs

09.21:

Szentistványi István furcsállja az egész "költségvetési vitát". Mindezzel együtt ismerteti az LMP módosító javaslatát, melynek célja a szociális terület finanszírozásának 60 millió forinttal történő emelése. Botrányosan kevésnek tartja a szféra önkormányzati támogatását, ezen - mondja - változtatni kell, hogy legalább jelképesen mutassa a város, kiáll a rászorulók mellett. A 21. századi európai városnak ennek is többszörösét kellene költeni a szociális szférára - összegez.

09.20:

Botka László a költségvetésről ezúttal nem mond újat, nagy vita sem várható. Mihálffy Béla tesz javaslatot 115 milliós osztalék fizetésére a Dorozsmai Nagybani Piac esetében. 2014. március 19-ig kellene ezt kifizetni. Ezzel párhuzamosan az Ifjúsági Ház 2014-es költségvetési támogatása 100 helyett 150 millió forintra módosulna.

09.14:

Juhász Gyula lehet a Szegedi Vízmű Zrt. új felügyelőbizottsági tagja. Új igazgatósági tagokat is választottak. Az SZKT és az IKV esetében is hasonló személyi döntések születhetnek. 15 igen, 13 nem és 1 tartózkodás mellett meg is történnek ezek.

09.12:

Rácz Tibor lakásrendeletre vonatkozó előterjesztése 1 igen, 14 nem és 14 tartózkodás mellett nem került napirendre. Gyimesi László sürgősségi javaslata a busztenderről 13 igen, 14 nem és 1 tartózkodás mellett nem került napirendre. Végül megszületett a napirend.

09.10:

Botka László jelzi, eredeti költségvetési javaslata változatlan, a Fidesz jelenlegi módosítóját sem támogatja, de ha a többség megszavazza, a maga részéről aláírja a rendeletet. Így szerinte az LMP-s politikus "jelentősen mellélőtt" felszólalásával.

09.08:

Szentistványi István a helyi sajtóban - a SZEGEDma.hu-n - olvasta tegnap este, hogy a két nagy párt megegyezett (zárt ajtók mögött) a 2014-es költségvetésről. Ezt felháborítónak tartja. A képviselők egy része azonban csak ma reggel szembesült az úgynevezett konszenzusos javaslattal, reggel 8.30 körül került fel az internetre, ami sokatmondó, botrányos, így nem lehet érdemben beszélni róla, a lakosságot tájékoztatni a büdzséről. A választópolgárok már nem is tudják megkülönböztetni szerinte a két nagy frakciót.

09.05:

Napirend előtti felszólalásra Rácz Tibor (Jobbik) jelentkezett. Február 25-én a kommunizmus áldozataira emlékezünk - mondja -, 100 millió halálos áldozata volt a szélsőségesen baloldali eszmének. Felidézi, hány életet tett tönkre fizikailag, lelkileg Magyarországon is a kommunizmus a tanácsköztársaság idején, majd a második világháborútól a rendszerváltásig. Azt mondja, nem volt még elszámoltatása idehaza a kommunizmusnak, a gyilkosok ma is szabadon járnak, több százezer forintos nyugdíjból élnek. Kommunista emlékművek és utcanevek vannak Szegeden is, a helyi közgyűlés környékén is korábbi MSZMP-s és KISZ-es arcok tűnnek fel a mai napig. Egyperces néma emlékezést kér.

09.00:

Indulhat az ülés, mindenki a helyén. Általános várakozás, hogy nem húzzák majd sokáig a városatyák, a nagy dolgok már nem itt dőlnek el.

kozgyules_varosi15_gs

586 millió forintot csoportosíthatnak át

08.45:

Közben felkerült a városháza honlapjára a Hüvös László által jegyzett - kompromisszumos - módosító: 585 millió 831 ezer forintot csoportosítanak át ennek alapján. 25 millió forinttal növekedhet például a sportkeret, 5 millióval a kiskerti útkeret, 35,057 millióval a játszótér-felújítási és -fejlesztési keret, 20,444 millióval a településrészi önkormányzati keret, új sorként kerül a büdzsébe 10 millióval a sportdecentrum-, 30 millióval az egyházi célú támogatási, 100,5 millióval a 2014. évi út- és járdarekonstrukciós keret. Az esélyegyenlőség elősegítése, felzárkóztatása területre is juthat 5 millió, a Pick Márk-szobor állítására 12 millió, a tápéi temető ravatalozó felújítására 10 millió forint, és emelkedhet néhány önkormányzati cég támogatása. Összesen 28 pontból áll a csomag a korábbi 42-vel szemben. Érdekesség, hogy az NGSZ dologi kiadásait 65, a polgármesteri hivatal dologi kiadásait 32 millióval vágnák vissza (a korábban javasolt 900, illetve 200 millió helyett). A busztender ügyében a városüzemeltetési és -fejlesztési bizottság nyújtott be - szintén kompromisszum teremtését célzó - javaslatot, meglátjuk, elfogadják-e.

08.30:

Köszöntjük olvasóinkat a városházáról! A díszteremben már gyülekeznek a képviselők, az MSZP-s Ménesi Imrét a Fidesz-KDNP-ből Kalmár Ferenc és Farkas László követte, de Mózes Ervin főjegyző és a szocialista Szentgyörgyi Pál is szétnézett már errefelé. 8.30-kor a vagyongazdálkodási bizottság tart gyors ülést, majd indul a közgyűlés.

A közgyűlés elé:

Rendkívüli ülésen fogadhatják el a képviselők Szeged Megyei Jogú Város 2014. évi költségvetését. Emlékezetes, egy héttel ezelőtt végül nem vették napirendre a büdzsét, olyan jelentős különbségek voltak a városháza, illetve Botka László szocialista polgármester előterjesztése és a közgyűlés többségét alkotó Fidesz-KDNP módosító javaslatai között. A jobboldal mintegy 1,2 milliárd forintot kívánt átcsoportosítani - elsősorban a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata és a polgármesteri hivatal finanszírozását kurtítva - út- és járdarekonstrukcióra, játszótér-felújításra, a helyi közösségi közlekedésre, sportra is, a közszolgáltatások megfelelő szintű fenntartására. Nos, ahogy azt a SZEGEDma.hu csütörtökön elsőként közölte, úgy tűnik, eredményre vezettek Botka László és a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Bohács Zsolt egyeztetései: ezek értelmében körülbelül 560 millió forinttal módosíthatják ma az eredeti költségvetési anyagot a jobboldal által lefektetett célok mentén. Fontos azonban megjegyezni, módosító indítványokat nyújtott be a költségvetéshez Rácz Tibor (Jobbik) és Szentistványi István (LMP) is. Előbbi egyebek mellett törölné Botka László anyagából az "Antiszegregációs terv végrehajtása" című sort, emellett emelné a Szegedi Rendőrkapitányság támogatását. Utóbbi pedig a szociális területre csoportosítana át több pénzt: a segélyezésre 26 millióval adna többet, a Védőernyő a Díjhátralékosoknak Alapítvány 5 milliós támogatását emelné 30-ra, a fogyatékkal élőkre szánt 1 milliót pedig 10 millióra. A rendkívüli ülésen a 2014-es büdzsé mellett napirenden szerepel az IKV Zrt., a Szegedi Közlekedési Kft. és a Szegedi Vízmű Zrt. felügyelőbizottsági, valamint igazgatósági tagjainak változása, valamint a közfoglalkoztatást érintő együttműködési megállapodásokról is tárgyalnak. Terítékre kerül az utóbbi napokban komoly vihart kavaró busztender is. Mint ismeretes, az eredeti, 2013 decemberben elfogadott pályázati kiírást - 2015-től nyolc évre keres buszszolgáltatót a város - Gyimesi László és Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) tanácsnokok módosítanák. Céljuk, hogy a szegedi lakosság érdekében a minél inkább alacsonypadlós, klimatizált, minél fiatalabb, minél alacsonyabb mennyiségű károsanyagot kibocsátó járművel minél olcsóbb szolgáltatást végző pályázó élvezzen előnyt. A közgyűlési baloldal ellenben "buszmutyit" emleget, és árfelhajtó hatásról beszél: a bérletek árának akár 2000 forinttal történő emelkedését vizionálja a jobboldali javaslat elfogadása esetén. Döntés szintén a mai ülésen! Rácz Tibor (Jobbik) egyéni képviselői indítványt nyújtott be a lakásrendelet módosításával kapcsolatban. Szándéka, hogy az önkormányzati bérlakásoknál "a lehetőségekhez mérten előnyben részesítsék azon pályázókat, akiket nem ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre, és így nagy valószínűséggel alkalmasabbak arra, hogy az együttélés általánosan elfogadott társadalmi normáinak megfelelő életvitelt folytatnak". Mózes Ervin címzetes főjegyző szerint a javaslat törvénysértő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.