Vízilabda: alpesi gólvágó lett Somogyi Balázs

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyibalazs_magyarszerb_universiade_09_iaBelevág a bajnoki küzdelmekbe az A-Híd Szegeddel tavaly bajnoki bronzérmes vízilabdázó, Somogyi Balázs. Svájcban.

A 28 esztendős, szentesi születésű Somogyi Balázs remek előző idényt tudhat maga mögött: az A-Híd Szeged VE színeiben az idény elején, még 2012-ben másodsor is kupagyőztes lett, majd a bajnokságban újabb bronzérmét is begyűjtötte a Tisza-parti alakulattal, hogy aztán teljesítményére egy Universiade-aranyéremmel tegye fel a koronát. Emellett két alkalommal lehetőséget kapott Benedek Tibor szövetségi kapitánytól is a válogatottban. A remek átlövő nyáron eligazolt Szegedről, s most Svájcban játszik, a vízilabdájáról kevéssé ismert alpesi ország élcsapatában vízilabdázik, a Kreuzlingenben. A bajnoki címvédő, s egyben kupagyőztes alakulatban már be is mutatkozott a Csongrád megyei pólós, kupameccsen, a Basel 24-13-as legyőzésekor be is mutatta remek ajánlólevelét: hét lövésből hétszer vette be az ellenfél kapuját…

Mint a vlv.hu vízilabdás szakportálnak adott interjújában elmondta, a korábbi válogatott kerettag Tari Nándortól érkezett hozzá megkeresés, a már 15 éve Svájcban élő pólóstól kapta a tippet, hogy a bajnokcsapat játékost keres – a beilleszkedés is nagyon gyorsan ment. Mint hozzátette, maradhatott volna Szegeden, békében váltak el útjai Vincze Balázs csapatától, Svájcban pedig előnyös és folyamatos szerződést kapott, így kvázi addig maradhat, ameddig akar.

Somogyi Balázs nem tekinti szakmai visszalépésnek, hogy Svájcban pólózzon tovább. “Úgy gondoltam, hogy egy évre szeretnék külföldre menni, kicsit feltöltődni, megújulni. Egyébként ahhoz képest, amire számítottam, az edzések keményebbek, abszolút ‘karban tartanak’ mindenféle szempontból. Fizikálisan nem fogok visszaesni. ‘Darabszámra’ nincs annyi foglalkozás, mint Magyarországon, csak öt vizes edzés és négy kondi egy héten, de úgy gondolom, hogy ezeknek az intenzitása rendben van” – fogalmazott az interjúban, megjegyezve, eredetileg a francia élvonalba szerződött volna, ám némi megfontolás után a svájci ajánlatra bólintott rá. “Volt egy francia ajánlatom az első osztályba, amit az utolsó pillanatban utasítottam vissza, az a jövedelem szempontjából körülbelül ugyanolyan volt, mint a svájci. Magyarországhoz képest nem nagy a különbség, persze nem mindegy, hogy melyik magyar csapattal akarjuk elvégezni az összehasonlítást. Azt mondom, korrekt ajánlat volt ez a svájci, különösen úgy, hogy a feleségemnek szereznek munkát” – fogalmazott. (Somogyi Balázs felesége, Makra Melinda ugyancsak vízilabdázott korábban az Universitas Szeged, majd az SZTE EHÖK SE színeiben – a szerk.)

Hogy nem lebecsülendő az alpesi póló, azt az is mutatja, hogy a téli holtszezonban a hazai gólvadászatot 14 találattal vezető Czigány Károly (PVSK) és Kovács Olivér (Kaposvár) is Svájcba igazolt, előbbi épp abban a Baselben, amelyet az ex-szegedi Somogyi egymaga is tönkrevert. Svájcban egyébként január 25-én kezdődik a bajnoki szezon, nyolc csapatos az élvonal és mindenki háromszor játszik mindenkivel. A csapatok két légióst igazolhatnak.

Somogyi Balázs még nem tudja marad-e kinn, e kérdést tekintve a szentesi pólós nem tudott biztosat mondani. “Egyelőre nem tudom, meglátjuk, milyenek lesznek a lehetőségek itthon és hogy hogyan érezzük magunkat kint a feleségemmel. Rengeteg mindentől függött az is, hogy kimegyek, ugyanígy sok összetevő alapján kell majd meghozni a döntést a visszatérésről” – fogalmazott.

Arra a kérdésre válaszolva, miszerint hogy látja a 2013-as évet a magyar vízilabda, és a válogatott szempontjából, a pólós elmondta, a 2013-as év kiemelkedő volt a magyar vízilabdázás történetében, hiszen sikerült világbajnokságot nyerni, ami mellé még jött egy Universiade-elsőség is – utóbbi a körülményekhez képest különösen jó teljesítmény véleménye szerint, hiszen egy komplett orosz válogatottat vertek meg a döntőben. “Szerintem ez egy nagyon sikeres esztendő volt. Nem hiszem, hogy egy éve sokan számítottak arra, hogy a világbajnokság és az Universiade győztese is a magyar válogatott lesz, ráadásul a lányok is nagyon kitettek magukért” – összegzett Somogyi Balázs.

Előző sztori

Női futball: bronzéremmel tért haza a SZAK Dunapenteléről

Következő sztori

Futsal: jobb tavaszban reménykedik az SZTE EHÖK SE