Közélet

Több mint háromezren szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben

Több mint háromezren szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben

2014. január 26., vasárnap
Több mint háromezren szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben

Eddig 3260 választópolgár nemzetiségi regisztrációját fogadták el a helyi választási irodák, közülük 1465-en az április 6-ai országgyűlési képviselő-választáson nemzetiségi listára kívánnak szavazni a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap közzétett adatai szerint.

A választási törvény szerint a nemzetiségi választópolgárok - megfelelő szavazatszám esetén - kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben. Az NVI tájékoztatása szerint az április 6-ai választásra is névjegyzékbe vett nemzetiségi választók között a legtöbben németek, összesen 1034-en. Horvátok 105-en, szerbek 64-en, szlovákok 59-en, romák 61-en, románok 30-an, görögök 29-en, lengyelek 23-an, ruszinok 18-an, szlovénok 14-en, örmények 11-en, ukránok 9-en, bolgárok 8-an jelezték, hogy nemzetiségiként szavaznának. Az NVI január első napjaiban több mint 4 millió háztartásba juttatta el regisztrációs nyomtatványait, melyeken egyebek mellett a nemzetiségi névjegyzékbe vételt lehet kezdeményezni. A kitöltött nyilatkozatokat a helyi választási irodához (a helyi önkormányzat jegyzőjéhez) kell eljuttatni. A regisztrációs kérelem a nemzetiségi névjegyzékbe vételről szól, a nyomtatványon csak egy külön választható lehetőség (egy jelölőnégyzet beikszelésével), ha az érintettek közül valaki az országgyűlési választáson nemzetiségiként (azaz pártlista helyett nemzetiségi listára) akar szavazni a kedvezményes nemzetiségi mandátum megszerzése érdekében. A nemzetiséghez tartozásról szóló nyilatkozat bármikor visszavonható, és a kérelmet később is bármikor be lehet nyújtani. Aki azonban egy adott választáson élni akar nemzetiségi választójogával, legkésőbb az adott választás előtt 16 nappal, az április 6-i országgyűlési választás esetében március 21-ig nyújthatja be kérelmét. A választópolgárok a nyomtatványon arról nyilatkozhatnak, melyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A jogszabályban elismert 13 nemzetiség a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán. A nyilatkozat fénymásolható is, és a

valasztas.hu

vagy a

magyarorszag.hu

oldalakon online is kitölthető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.