/

Sanghaj és Milánó kifutói is a fiatal szegedi modellre várnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

koszo_emese_002Már Sanghaj és Milánó kifutói is ostromolják a mindössze 17 éves Koszó Panna Emesét, aki még tovább szeretné feszegetni határait a modell szakmában. Nincs egyszerű dolga, de mindent megtesz annak érdekében, hogy gimnázium után külföldön is bebizonyítsa rátermettségét.

A fiatal lány tudatosan építi karrierjét, jelenleg a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában tanul, textiltervezést, s ezen a vonalon szeretné meglovagolni a fővárosi Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nyújtotta lehetőségeket is. Csak jövőre érettségizik, mégis a MOME előkészítőseinek táborát erősíti, hogy minél biztosabb legyen, átmegy a felvételi rostán. „Két éve foglalkozom modellkedéssel. Fél évig jártam Sütő Enikő modelliskolájába, majd egy délutáni sütizés közben a Pianino cukrászdában talált szórólap hívta fel a figyelmem az Angelface modelügynökség casting lehetőségére. A válogató jól sikerült, természetesen édesanyámmal voltam, ő minden castingra illetve fellépésemre elkísér, akár hajnalban kell mennem, ha éjszaka van vége a fellépésnek. Mondhatnám ő a sofőröm is, de a pótmenedzserem is, mivel átfogja munkáimat, dokumentálja. Elindultak a modellpályára felkészítő munkák, megtanultam hogyan kell járni a kifutón, végül pedig egy nemzetközi rostán 600 lány közül bekerültem a vágyott 20 közé a Szanyi Ica vezette Avantage Models-hez” – mesélt indulásának körülményeiről Emese. Nem mellesleg ekkor ismerkedett meg párjával, a szintén modell Pataky Alexszel is. A kezdetek kezdetén nagy segítségére voltak Tóth Evelin tanításai itt Szegeden, mára pedig olyan neves eseményeken vesz részt, mint az ELLE Fashion Show, a budapesti Fashion Week, a Gombold Újra kampány, vagy a Modart és a Krea Divatiskolák divatbemutatói, de a híres magyar divattervezőnő, a 2008-as pekingi olimpiai magyar csapat formaruhájának megálmodója, Makány Márta álomruháit is magára öltötte már.

koszo_emese_003Makány Mártával ma is munkakapcsolatban állnak, szeptemberben az Iparművészeti Múzeumban megrendezett bemutatójára kérték fel. „Általában az ügynökségen keresztül keresnek meg minket, majd a tervező megmondja, mennyi modellre van szüksége. Vannak alkotók, akik élőben is megnézik a modelleket, ilyen volt például Zoób Kati castingja, de a Sonja Produkciós Iroda, a Gombold Újra csapata, vagy Kenguru a castingjai is ilyenek. Ilyenkor megnézik a járásunkat, azt, hogyan áll rajtunk a fürdőruha és a referenciákat is átfutják.” Mint mondta, egy-egy ilyen eseményen számtalan szakemberrel ismerkedik meg, így dolgozhatott Lakatos Márkkal, vagy az idén elhunyt, külföldön is elismert tervezővel, Király Tamással. A fotózás is fontos momentuma a modellszakmának, kedvenc fotósa Oleg Borisuk (akinek a portréképeit láthatjuk) és Ajkai Dávid Bognár Hajnalka stylingolásával.

Azóta Sanghaj és Milánó kifutói is szerették volna meghódítani, de az iskolai kötöttségek nem teszik lehetővé, hogy hetekre elutazzon és hátrahagyja a gyakorlatokat. Ennek ellenére nem fél attól, kicsúsznának kezei közül a megbízások, tervei szerint az egyetem alatt az utazással járó munkák ideje is eljön, s akkor már semmi sem állhat a világot jelentő deszkák és közé.

Koszó Panna Emese sok fiatal lány álmát éli, akik ritkán gondolnak a csillogás, a fotózás mögötti munkára. „Valójában ez nagyon kemény munka és sokan nem is gondolnák, mennyi mindent kell tenni, hogy eljuss egy bizonyos szintre. Maguk a munkák, mindig Budapesten vannak, ezek pedig rengeteg hétvégi és hétköznapi utazással járnak. Van, hogy egy-egy kifutóra lépés előtt hajnaltól hajnalig dolgozunk. Korán reggel kezdődnek a ruha- és a koreográfia próbák, utána kezdődik a több napos, vagy egész napos munka. Erő és fegyelem kell hozzá, hogy működni tudjon” – osztotta meg portálunkkal a szakma árnyoldalait. És hogy mit csinál egy modell a szabadidejében? Emese táncol, mégpedig a Gombos András és Simoncsics Sára vezette Szegedi Néptáncegyüttes tagja, de olyan – lányok körében – szokatlan hobbinak is hódol, mint a harmonikázás, így csatlakozott a Dél-Alföldi Harmonikabarátok Klubjához.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: a Kinizsinek volt malaca a Malac Kupán + FOTÓK

Következő sztori

Rendhagyó tanóra a Szent Korona hazatérésről az Emlékpontban

Legutóbbi hasonló cikkek