Közélet

Ellenzéki lista: Mesterházy a befutó, Szegeden marad Szabó és Bátyai (FRISSÜL!) + VIDEÓ

Ellenzéki lista: Mesterházy a befutó, Szegeden marad Szabó és Bátyai (FRISSÜL!) + VIDEÓ

2014. január 14., kedd
Ellenzéki lista: Mesterházy a befutó, Szegeden marad Szabó és Bátyai (FRISSÜL!) + VIDEÓ
Szabó Tímea; Bajnai Gordon; Mesterházy Attila; Gyurcsány Ferenc; Fodor Gábor

Az ellenzéki összeborulással több régi-új név is a közös lista élére került, ahol az első helyen az MSZP elnöke áll. A nyilvánosságra hozott lista szerint Csongrád megyében nem lesz változás, Szabó és Bátyai száll ringbe a mandátumért.

71 körzet a szocialistáké, 22 az Együtt-PM-é, 13 a DK-é

Hetvenegy egyéni választókerületben az MSZP, huszonkét körzetben az Együtt-PM, tizenháromban a Demokratikus Koalíció nevezi meg a közös jelöltet az idei parlamenti választáson a baloldali ellenzéki pártok megállapodása alapján. A közös listaállítás miatt a 106 egyéni választókerületben indulók mindegyike közös jelöltként szerepel majd a szavazólapon. Az MSZP és az Együtt-PM augusztus végén 75:31 arányban osztotta el egymás között az egyéni körzeteket. A múlt hét eleje óta az ellenzéki összefogás kibővítéséről folyó tárgyalásokon Bajnai Gordon pártszövetsége 9, a szocialista párt pedig 4 helyet adott át Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójának. Így a DK állíthat jelöltet Budapest belvárosában, ahol Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke helyett a korábban MDF-es Kerék-Bárczy Szabolcs lesz Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kihívója. A DK kapta meg a fővárosi VI-VII. és a XII. kerületet, ezekben a PM-es Kocsis-Cake Olivio és Szabó Tímea lett volna a jelölt. A VI-VII. kerületben sajtóhírek szerint Oláh Lajos, a DK parlamenti képviselője, a Hegyvidéken pedig Bauer Tamás DK-alelnök lesz a közös induló. Szintén a DK nevezi meg a jelöltet Kalocsán, Mohácson, Sárbogárdon, Győrben, Berettyóújfaluban, Esztergomban - ahol eredetileg a PM képviselője, Szilágyi László indult volna -, Szigetszentmiklóson, Kaposváron, Vásárosnaményban és Keszthelyen. Szigetszentmiklóson a körzetet korábban ötször megnyerő Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök indul a Gyurcsány-párt jelöltjeként, Kaposváron Kolber István korábbi tárca nélküli miniszter, míg Kalocsán az MTI értesülése szerint Niedermüller Péter, a DK alelnöke. Az Együtt-PM több, győzelemre esélyes választókerületet megtarthatott, így változatlanul a Bajnai-szövetség állít jelöltet Csepelen és a XVI. kerületben, az egyik szegedi és miskolci körzetben, Egerben, Nagykanizsán és öt Pest megyei választókerületben. Érden az MTI értesülése szerint a Juhász Péterhez hasonlóan a Milla-platformhoz tartozó, volt SZDSZ-es Csőzik László helyett valószínűleg a PM-es Dorosz Dávid indul. Az Együtt-PM-é maradt a bajai, a gyulai, a szentesi, a mosonmagyaróvári, a debreceni, a nyírbátori, a dombóvári, a körmendi és a balatonfüredi választókerület, valamint a budapesti II. és XXII. kerület. A megállapodásban szintén részt vevő Magyar Liberális Párt egyetlen egyéni körzetben sem állít jelöltet, a pártot így várhatóan csak a közös lista negyedik helyén lévő Fodor Gábor képviselheti a választás után megalakuló törvényhozásban.

Az index.hu által is nyilvánosságra hozott lista tartalmazza, melyik körzetben ki állít jelöltet. Ez alapján Csongrád megyében nem lesz változás a jelölő szervezetek tekintetében, így a szegedi körzetekben az MSZP Szabó Sándort, az Együtt-PM pedig Bátyai Edinát indítja. Alább tekintse meg az MSZP honlapján is megtekinthető listát!

lista

Gyurcsány: Mesterházy kiváló vezetője lesz a listának

A hvg.hu kedden délelőtt

arról írt

, hogy

Mesterházy Attilát

(MSZP)

Bajnai Gordon

(Együtt),

Gyurcsány Ferenc

(DK),

Fodor Gábor

(Liberálisok) és

Szabó Tímea

(PM) követi az ellenzéki listán, vagyis minden ellenzéki vezető kapott egy-egy helyet. A dél után pár perccel kezdődött sajtótájékoztatóról az

index.hu

beszámolójában Mesterházyt idézik: „az biztos, hogy ha itt valakinek fel kellett adnia az identitását, az nem az MSZP volt”. Bajnai Gordon szerint az összefogásra a választási rendszer megváltoztatása miatt van szükség. Ahogy fogalmazott, az E2014 az „okos enged” elve alapján döntött. „Mesterházy Attila kiváló vezetője lesz ennek a listának” – jelentette ki Gyurcsány a sajtótájékoztatón. Azt is megígérte a DK-vezér, hogy mivel az MSZP-vel ellentétes véleményük van a kettős állampolgárságról, nem fognak erről beszélni a kampány során.

Fidesz: épül a második Gyurcsány-korszak

Minden idők legkorruptabb kormányzásának nevezte a Gyurcsány-kabinet időszakát kedden a Fidesz szóvivője, aki szerint ma „épül a második Gyurcsány-korszak”, amelynek programja, szereplői és korrupciós érdekei is ugyanazok, mint korábban.

Zsigó Róbert

, a kormánypárt szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Törvényszék hétfőn első fokon négy év börtönnel, 2 millió 200 ezer forint vagyonelkobzással és félmilliós pénzbüntetéssel sújtotta vesztegetés miatt

Wieszt János

volt szocialista politikust, az MSZP korábbi újbudai frakcióvezetőjét. „Ez az ítélet is emlékeztet mindannyiunkat arra, hogy a Gyurcsány-korszak volt minden idők legkorruptabb kormányzása” – mondta Zsigó Róbert, úgy fogalmazva: „hazudtak és loptak, bűnszervezetekben és futószalagon pumpálták ki a közpénzeket”. „

Hagyó, Zuschlag, Szilvásy, Wieszt, Molnár Gyula, Hunvald, Portik,

a moszkvai kereskedelmi épület, a Magyar Posta eladása, honvédelmi ingatlanok átjátszása, ingatlanpanamák” – sorolta a „közismert” neveket és példákat. Megjegyezte, a Gyurcsány-korszak még baloldali politikusok szerint is a korrupció időszaka volt.

Alább a 2009-es videó, ahol Gyurcsány, Mesterházy és Bajnai az előző választási szövetségben együtt énekelik el az Internacionálét. Ez a harc lesz a végső?...

http://www.youtube.com/watch?v=3u_Ujht6U4I A Fidesz-szóvivő a baloldali együttműködésről szóló egyeztetésekre utalva kijelentette: ma újra Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök akarata érvényesül a baloldalon, „épül a második Gyurcsány-korszak”, amelynek nemcsak a programja, a szereplői, hanem a korrupciós érdekei is ugyanazok, mint korábban.

KDNP: a bukott baloldal minden főszereplője felsorakozott

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint "a bukott baloldal" minden főszereplője felsorakozott az ellenzéki listavezetők bemutatkozására. Ezt Semjén Zsolt, a kisebbik kormánypárt elnöke és Harrach Péter frakcióvezető közölte kedden az MTI-vel azután, hogy egyértelművé vált, közös listán indul a baloldali ellenzék a parlamenti választáson. A miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila MSZP-elnök, akit Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a Liberálisokat képviselő Fodor Gábor és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke követ. "Mintha visszaléptünk volna az időben: ugyanazok, ugyanazokkal a szólamokkal próbálják elhitetni a választókkal, hogy megváltoztak, hogy valami újra készülnek" - fogalmazott reagálásában a két kormánypárti politikus. Álláspontjuk szerint most végre tisztán látszik, hogy Gyurcsány Ferenc háttérmunkálkodása nem volt hiábavaló: sikerült egy listába terelnie a magukat baloldalinak nevező összefogás szereplőit. Visszalopakodott "a devianciákat propagáló régi SZDSZ", így a 20 évvel ezelőtti arcok próbálják ráncfelvarrás utáni szebbik önmagukat eladni a választópolgároknak. Az az ellenzéki csapat, amelyik antiliberalizmussal és antidemokráciával vádolja a jelenlegi kormányzatot, titokban, párttagjai feje fölött hozta össze a megállapodást - írták. Hozzátették: senkinek ne legyenek illúziói, azok, akik több kormányzati cikluson keresztül keresztény- és magyarellenes, a külhoni nemzettársakat eláruló politikájukkal, idegen érdekeket szolgálva szisztematikusan fosztották ki az országot, adósságba és kilátástalan helyzetbe hozva ezzel családok százezreit, a továbbiakban is csak ígérgetnek, valójában saját hatalmi pozíciójuk visszaszerzése érdekében semmitől sem riadnak vissza.

Fidelitas: az ellenzékiek összeálltak, "mint két kicsi lego"

A Fidelitas szerint "a Munkásmozgalmi Pantheon és az egykori SZDSZ leányvállalatai úgy álltak ismét össze, mint két kicsi lego". A Fidesz ifjúsági szervezete közleményben fejtette ki álláspontját azzal kapcsolatban, hogy közös listán indul a baloldali ellenzék a parlamenti választáson: a miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila MSZP-elnök, akit Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a Liberálisokat képviselő Fodor Gábor és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke követ. "Ez a csapat kemény" - idézte a Fidelitas a közleményében Horn Gábor egykori szabad demokrata politikus szavait, Gyurcsány Ferenc rajongói klubjának titulálva a névsort. "Most, hogy újra együtt vannak a jól ismert arcok és milliárdosok, reméljük, hogy mielőbb visszafizetik az SZDSZ felhalmozott tartozásait" - olvasható az ifjúsági szervezet közleményében. Közölték: bíznak abban, hogy "a százmilliárdos államadósság megálmodói a fájni fog program keretében nem támadják tovább a családi adókedvezményt, a gyed extrát, valamint a tandíj bevezetését is úgy felejtik el, mint Bajnai Gordon a korszakváltást". Szerintük Gyurcsány Ferenc visszatérésével ismét az az ember vezeti a baloldalt, aki a fiataloknak nem adott mást, mint az "el lehet menni" programot. Bábként pedig azt a Mesterházy Attilát szánná ideiglenes miniszterelnöknek, aki Zuschlag Jánossal építette az ifjú baloldaliak jövőjét - fűzte hozzá a Fidelitas.

Jobbik: a politikai holtak megpróbálkoznak a feltámadással

A Jobbik szerint a baloldali ellenzéki pártok együttműködése azt jelenti, hogy "a politikai holtak megpróbálkoznak a feltámadással". Erről Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Úgy értékelte: a múlt liberális és szélsőbaloldali erői megpróbálnak visszatérni, "a politikai holtak megpróbálkoznak a feltámadással", és ennek a helyzetnek a legfőbb felelőse a Fidesz, amely "elfelejtette és elszabotálta" az elszámoltatást, holott 2010-ben ennek ígérete nélkül aligha szerzett volna kétharmadot. Úgy fogalmazott: mindegyik csapat annyira tud futballozni, amennyire a másik hagyja neki. Olyan embereket tettek a közös ellenzéki lista első helyeire, mint a Zuschlag-ügyben érintett Mesterházy, vagy az a Gyurcsány Ferenc, "aki még mindig kegyenc és nem fegyenc" - fogalmazott. Apáti István szerint a Fidesznek az lehetett az érdeke, hogy a politika dzsungelében megtartsa a természetes ellenséget, de ez visszafelé is igaz, mert a baloldalt a leginkább az Orbán-ellenesség tartja össze. Kijelentette, a baloldal képtelen a megújulásra, "odakozmált" arcokkal próbálnak kampányolni, az 1990-es évektől jellemző MSZP-SZDSZ-koalíció állt most össze. Hangsúlyozta: a Jobbik kormányra kerülve nemcsak a szélsőbaloldaliakat számoltatja el, hanem a Fidesz "politikusbűnözőit" is. Kedden bejelentették, hogy közös listán indul a baloldali ellenzék a parlamenti választáson. A miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila MSZP-elnök, akit Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a Liberálisokat képviselő Fodor Gábor és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke követ a névsorban. Megállapodtak az egyéni választókerületek elosztásáról is.

LMP: a közös listát Együtt-2006-nak kellene elkeresztelni

Az LMP véleménye szerint az ellenzéki pártok által kedden bejelentett közös választási listát célszerűbb lenne Együtt-2006-nak elkeresztelni, mert azok fogtak össze, akik 2002-2010 között kormányozták az országot - mondta az MTI-nek Schiffer András. Az LMP társelnöke úgy fogalmazott: eléggé különös a keddi nap, mert miközben az egyik oldal Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal "készül korszakot váltani", a "magát nemzetinek és szabadságharcosnak tartó kormány éppen Oroszországban adja el a hazát". Szavai szerint azok fogtak össze, akik hivatkozási alapot teremtettek Orbán Viktor számára ahhoz, hogy Moszkvában "lepaktáljon Paks bővítéséről". Az LMP 2012-ben elmondta, hogy aki Bajnai Gordont választja, az megkapja Gyurcsány Ferencet és Kuncze Gábort is - jelentette ki. Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc egyszer már Orbán Viktor kezére játszotta az országot, az ő szerepvállalásukkal ez újra könnyen megtörténhet, mert ez az összefogás távolítja a kormányváltást - tette hozzá. Schiffer András közölte: őszintén sajnálja azokat az LMP-t elhagyó politikusokat, akik az elmúlt egy évben nem mandátumokra hajtottak, hanem őszintén hitték, hogy így tudják leváltani Orbán Viktort. Végül azt mondta, az LMP az egyetlen remény azoknak, akik 2010-ben kormányváltást akartak, és most is azt szeretnének.

Fidesz: új Gyurcsány-koalíció alakult

A Fidesz szerint a baloldali ellenzéki pártok keddi megállapodásával egy „új Gyurcsány-koalíció” alakult és egy „új Gyurcsány-korszak” kezdődik. Rogán Antal a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Liberálisok megállapodásából az derül ki, hogy a magyar baloldal nem tudott „valódi miniszterelnök-jelöltet” állítani, egyetlen új arcot sem tudott felmutatni és a magyar baloldalnak „nem sikerült megvédenie az országot Gyurcsány Ferenctől”. A fideszes politikus sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyar baloldal helyett így az idei országgyűlési választáson a választóknak kell megvédeniük Magyarországot Gyurcsány Ferenc visszatérésétől. Úgy fogalmazott: a baloldalnak "jobb híján" Mesterházy Attila, az MSZP listavezetőjeként a miniszterelnök-jelöltje, a keddi megállapodással pedig ismét visszatér a politikai életbe és az MSZP listájára Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor és Fodor Gábor. Szavai szerint az MSZP-t már 2009-ben is Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila jelenítették meg, vagyis az elmúlt 5 évben nem változott semmi a baloldalon. Rogán Antal úgy vélte, ha valaki mindent elért az elmúlt hónapokban a „baloldali alkudozások során”, akkor az Gyurcsány Ferenc, aki a Fidesz szerint 2012 októbere óta "egyértelműen diktálja a baloldali alkudozás forgatókönyvét" és akinek a keddi megállapodás hatására sikerült visszatérnie a politikai élvonalba. A Fidesz frakcióvezetője felidézte az előző Gyurcsány-korszak „hét fő bűnét”, amikor is nyolc évnyi szocialista kormányzás alatt tizenötször emelték a rezsit – ezen belül háromszorosára a gáz és kétszeresére a villamos-energia árát -, elvettek egy havi nyugdíjat, egy évnyi gyest, eltörölték a gyerekek után járó adókedvezményt, több mint negyedmillió embert tettek munkanélkülivé, elvettek az emberektől egy havi munkabért és bevezették a vizitdíjat. Szerinte Gyurcsány Ferenc politikai visszatérésével „nagy a veszélye a Gyurcsány-korszak” visszatérésének is. Kedden bejelentették, hogy közös országos listán indul a baloldali ellenzék a parlamenti választáson. A miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila MSZP-elnök, akit Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a Liberálisokat képviselő Fodor Gábor és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke követ a névsorban. Megállapodtak az egyéni választókerületek elosztásáról is.

IKSZ: A Gyurcsány-koalíció a múltat hozná vissza

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint az újra összeállt Gyurcsány-koalíció nem jövőt akar építeni, hanem a múlta hozná vissza. Hollik István, az IKSZ elnöke és Gaal Gergely elnökhelyettes, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kedden közleményt juttatott el az MTI-hez, reagálva az baloldali ellenzék megállapodására, amely szerint annak tagjai közös listán és közös egyéni jelöltekkel indulnak a parlamenti választáson. A miniszterelnök-jelöltjük Mesterházy Attila MSZP-elnök, akit Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a Liberálisokat képviselő Fodor Gábor és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke követ. Az IKSZ politikusai úgy fogalmaztak közleményükben: "a múlt embereit tartalmazó felsorolást mi sem állíthattuk volna össze pontosabban", ugyanakkor a listáról "hiányolták", Kóka János egykori szabad demokrata pártelnököt. Közölték: a fiatalok Gyurcsány Ferencnek fejenként több milliónyi államadósságot köszönhetnek és emlékeztettek Zuschlag Jánosra, "aki a fiataloknak szánt közpénzt lopta el", az erről szóló döntéseket pedig akkor politikai államtitkárként Mesterházy Attila hozta meg. Az ifjúsági szervezet vezetői egyetértettek Bajnai Gordonnal abban, hogy az idei országgyűlési választás népszavazás lesz, szerintük azonban arról kell dönteni: "a jövőt akarjuk-e tovább építeni vagy a múltat akarjuk visszahozni".

Elemzők: bizonytalan szavazókat veszíthet a baloldal

Az MSZP, a DK és az Együtt-PM választási egyezsége önmagában nem jelent megoldást a baloldal problémáira, sőt akár más pártok felé is terelheti a bizonytalan szavazókat – állapították meg a Századvég és a Political Capital MTI által megkérdezett szakértői. Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője Gyurcsány Ferenc egyértelmű sikereként értékelte a baloldali választási egyezség kibővítését, hiszen egy bebetonozottnak mondott egyezséget tudott a saját javára felbontatni. Hangsúlyozta: bár Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője sokáig erősen távol tartotta magát a DK elnökétől, végül mégis az ő forgatókönyve érvényesült. A Századvég munkatársa megjegyezte továbbá, hogy Gyurcsány Ferenc vélhetően a baloldal mögött álló holdudvart, értelmiségi elitet is maga mögé tudta állítani, amelynek tagjai szintén egy szélesebb körű egyezség érdekében fejtettek ki nyomást a szocialistákra és az Együtt-PM-re. Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője szerint tavaly év végére kockázatossá vált a baloldal választási stratégiája, amely önálló listákra és koordinált egyéni választókerületi jelöltekre épült, mivel az Együtt-PM és a DK támogatottsága is csak 4-6 százalék között mozgott. Az érintett pártok közötti viták pedig a kampány elindítását is akadályozták – fűzte hozzá. Lánczi Tamás úgy látja, összességében Bajnai Gordon a legnagyobb vesztese a kialakult egyezségnek, hiszen ő miniszterelnöki ambíciókkal, a baloldal lehetséges új vezetőjeként tért vissza, ehhez képest a közelmúltban pártja parlamentbe jutása is bizonytalanná vált, végül pedig a leggyengébb láncszemként került be a mostani együttműködésbe. Az elemzője kifejtette: Mesterházy Attilának sikerült ugyan felülkerekednie Bajnai Gordonon, de csak relatív győzelmet aratott Gyurcsány Ferenc mögött. Az MSZP elnöke szerinte stratégiai hibát követett el azzal, hogy a közös lista harmadik helyére engedte a DK vezetőjét - fejtette ki, aláhúzva: ezzel zárójelbe került Mesterházy Attila hároméves pártelnöki munkája és csak idő kérdése, hogy a visszaerősödött Gyurcsány Ferenc mikor támadja őt ismét. Lánczi Tamás szerint ugyanis a konfliktusok kódolva vannak az egyezség szereplői között, attól függetlenül, hogy a választás után kormányra kerülnek vagy sem. "Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc egymás természetes ellenfelei, akik egyaránt a baloldal élére akarnak törni" – fogalmazott, hozzátéve, a volt kormányfő korábban "párton belül puccsolta meg" elődjét, majd saját utódjáról is ő döntött. A Political Capital munkatársa szerint ezzel szemben az MSZP az új megállapodás legfőbb nyertese a biztos listás helyek elosztása alapján. Az MSZP maradt az ellenzék domináns szereplője, holott az Együtt és a DK is arra törekedett, hogy átvegye a szocialisták pozícióját – fogalmazott Juhász Attila, aki a biztos parlamenti helyekhez jutó Fodor Gábort és pártját is nyertesként említette. Kiemelte, Bajnai Gordon pártszövetsége és azon belül is a PM tekinthető a legnagyobb vesztesnek, hiszen amellett, hogy rosszabb pozícióba kerültek az előző megállapodáshoz képest, a korszakváltás jelszavára épített stratégiájuk is kudarcot vallott. Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy a DK-nak és az Együtt-PM-nek egyéni győzelmek nélkül valószínűleg önálló frakciója sem lehet majd, bár szerinte mindkét párt indulhat olyan kerületekben, amelyekben van esélyük a győzelemre. A Századvég munkatársa a választási riválisok szempontjából kedvezőnek nevezte a történteket. Meglátása szerint Gyurcsány Ferenc közös listára kerülése távol tartja a baloldali párttól a bizonytalan és jobbközépi szavazókat, sőt azon baloldaliakat is elrettentheti, akik nem szimpatizálnak a volt kormányfővel. Lánczi Tamás szerint mindez a Fidesznek lehet a legelőnyösebb, de akár az LMP is profitálhat belőle, ha képes lesz megragadni a kínálkozó lehetőséget. A Political Capital elemzője kiemelte, hogy összességében az új megállapodás nem hoz megoldást a baloldal alapvető problémájára, arra, hogy nagyjából egymillió szavazóval kevesebbre számíthatnak ma, mint amennyi a kormányváltáshoz kellene. Az összefogás javíthat ugyan a baloldali kampány hatékonyságán, de nem lehet tudni, képes lesz-e azokat a választókat is maga mellé állítani, akik a jelenlegi kormánnyal és a 2010 előtt hatalmon lévő politikai szereplőkkel sem szimpatizálnak. Juhász Attila szerint a Fidesz kampánya egyszerűbbé válik, de választási stratégiája változatlan marad, hiszen a kormánypárt már akkor is "egymásra tolta az ellenzék szereplőit, amikor azok éppen egymással szemben politizáltak". Szólt arról is, hogy az LMP logikus választás lehet mindazoknak, akik egyik nagy politikai blokkra sem szeretnének szavazni, ugyanakkor elutasítják a Jobbikot is. Ehhez azonban az LMP-nek rendeznie kell saját belső konfliktusait – fűzte hozzá.

Török Gábor elemez

Török Gábor

politológus

Facebookos oldalán

összegyűjtötte az előző választások pártlistáinak első helyeit elfoglalók névsorát.

2002:

Fidesz-MDF: 1. Orbán Viktor , 2. Dávid Ibolya, 3. Harrach Péter, 4. Pokorni Zoltán, 5. Áder János. MSZP: 1. Medgyessy Péter, 2. Kovács László, 3. Szili Katalin, 4. Horn Gyula, 5. Jánosi György.

2006:

Fidesz-KDNP: 1. Orbán Viktor, 2. Mikola István, 3 Áder János, 4. Semjén Zsolt, 5. Wittner Mária. MSZP: 1. Gyurcsány Ferenc, 2. Hiller István, 3. Szili Katalin, 4. Lendvai Ildikó, 5. Horn Gyula.

2010:

Fidesz-KDNP: 1. Orbán Viktor, 2. Schmitt Pál, 3. Horváth János, 4. Wittner Mária, 5. Semjén Zsolt. MSZP: 1. Mesterházy Attila, 2. Lendvai Ildikó, 3. Kovács László, 4. Gyurcsány Ferenc, 5. Botka László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.