Közélet

Még mindig akadnak csatangoló kutyák Szegeden

Még mindig akadnak csatangoló kutyák Szegeden

2014. január 9., csütörtök
Még mindig akadnak csatangoló kutyák Szegeden
petarda-orpheus-haziallat

Szilveszter után egy héttel is kóborolnak még petárdázáskor elszökött kutyusok. A kiskedvencek akár több kilométerre is lehetnek otthonuktól, ez pedig megnehezíti a mentést.

Még január 8-án is riasztották kóbor ebhez az Orpheus Állatvédő Egyesületet. A valószínűleg petárdázáskor elszökött kutyust az egyik szegedi szakközépiskola tanulói találták meg, ők értesítették az egyesületet. A kiskedvencnek szerencséje volt, ugyanis a legtöbb ijedt állat akár több tíz kilométerre is elcsatangolhat otthonától, ezért megtalálni is nehezebb őket.

Seres Zoltán

elnök a SZEGEDma.hu-nak elárulta, a szilveszteri kavalkádban harminc hívást is kaptak az állatvédelmi központban kétségbeesett gazdiktól és kóborlókra bukkant állatbarátoktól egyaránt. Előfordul, hogy a mikrochipezett kutyák - ami egyébként tavaly január óta kötelező - nincsenek regisztrálva a Petvetdata rendszerébe, ebben pedig legtöbbször az állatorvos a ludas. Az állatvédők e nyilvántartásban tudnak utánajárni, kihez tartozik az állat, s ez alapján értesítik a tulajdonosokat. A mezei ember viszont nem tudja leolvasni az bunda alatt rejtett adatokat. A közösségi oldalakon több csoportot is indítottak a felhasználók, hogy elveszett kedvenceikről vagy éppen talált "világjárókról" töltsenek fel fotókat, remélve, jelentkezik a jótevő. Az Orpheus elnöke szerint mind a mellett, hogy ők is nyilvántartásba helyezik a hozzájuk érkezett állatokat, segítség lehet a régi jól bevált módszer, a plakátolás is. A szegedi központban december 30. és január 8. között körülbelül húsz állat fordult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.