Közélet

Jogszabálysértés miatt eddig tizenhárom hajléktalant állítottak elő a fővárosban

Jogszabálysértés miatt eddig tizenhárom hajléktalant állítottak elő a fővárosban

2014. január 15., szerda
Jogszabálysértés miatt eddig tizenhárom hajléktalant állítottak elő a fővárosban

Eddig 13 embert állítottak elő a rendőrök Budapesten azon rendelet alapján, amely szerint jogellenes az életvitelszerű tartózkodás egyes közterületeken - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI megkeresésére.

A rendelet hatálybalépése óta szerdáig a BRFK munkatársai tizenhárom embert állítottak elő - olvasható az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban. Közölték, hogy a legtöbbször a főváros V. kerületéből állítottak elő embereket.December 3-án lépett hatályba a Fővárosi Közgyűlés azon rendelete, amely jogellenesnek minősítette az életvitelszerű tartózkodást egyes közterületeken. A türelmi idő december 31-én járt le. A testület november 14-én fogadta el a jogszabályt. A rendelet értelmében jogellenes az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Népligetben. Ugyancsak tiltott terület 29 kiemelt aluljáró és a bejárataiktól számított 50 méteres körzet. Ezek között szerepelnek egyebek mellett a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfő, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti kereszteződés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utcai gyalogos-aluljáró. A tilalom kiterjed a játszóterekre, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézményekre és a köztemetőkre, valamint 100 méteres körzetükre. A dokumentumban szerepelnek továbbá a hidak és a felüljárók, valamint a lépcsőik. A rendelet felsorol kerületi tulajdonú közterületeket is, amelyekről a kerületi testületek döntöttek, és a törvény erejénél fogva részei a jogszabálynak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.