Közélet

Idéntől január 6-án ünneplik vízkeresztet

Idéntől január 6-án ünneplik vízkeresztet

2014. január 2., csütörtök
Idéntől január 6-án ünneplik vízkeresztet

Az idei évtől január 6-án ünnepli a magyarországi katolikus egyház vízkeresztet, nem pedig a január 6-ához legközelebbi vasárnap - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Sajtószolgálata csütörtökön az MTI-vel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idén hétfőre eső ünnepen a híveknek kötelező részt venniük szentmisén - közölték. Január 6-án a háromkirályok gyermek Jézusnál tett látogatását ünnepli a katolikus egyház. Ekkor tartják a vízszentelés szertartását is, mely során a pap megáldja a keresztvizet és a szentelt vizet. Mint írták: a vízkereszt amiatt is kiemelt ünnep a katolikus egyház életében, mert ekkor kezdődik meg a házszentelés időszaka. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; a szentelmény révén nemcsak az épületeket, hanem a benne lakókat, dolgozókat is megáldja. Vízkeresztet Magyarországon eddig január 2. és 8. közti vasárnap tartották, az idei évtől azonban mindig január 6-án ünneplik. Az MKPK közleménye szerint Vízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni mint Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe. A II. Vatikáni Zsinat rendelkezései értelmében a római katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.