Közélet

Ha kampány, akkor móka és kacagás – a mémfőzdék legjava + FOTÓK, VIDEÓ

Ha kampány, akkor móka és kacagás – a mémfőzdék legjava + FOTÓK, VIDEÓ

2014. január 19., vasárnap
Ha kampány, akkor móka és kacagás – a mémfőzdék legjava + FOTÓK, VIDEÓ
250

Határtalan a magyar kreativitás és képzettársítás – legalábbis, ha a politikusokat akarjuk kifigurázni. Az internet ontja a mémeket, jelenleg a legnépszerűbb téma az ellenzéki összefogás, de a Magyar Krónika is többeket késztetett képzettársításokra.

A választási kampány sokakat megihletett, így az interneten szinte ki sem kerülhetjük a beszólásokat és mémeket. Mert vajon mit ér a kampány egy kis maffiabaloldalozás, maffiakormányozás, kommunistázás és természetesen libák nélkül? Az alábbiakban pártok és téma szerint kategorizálva bepillantást nyújtunk, mi mindenre asszociáltak az aktuális hírek kapcsán a netezők. A pártok hivatalos Facebook-oldalain is fel-felbukkan néhány ezen gyöngyszemekből, de az ifjúsági tagozatok aktívabbnak mutatkoznak e téren. A Fidesz a Magyar Krónika, a rezsicsökkentés és trafikok kapcsán jelenik meg legtöbbször, a baloldalon felsorakozókat az összefogással találják meg, míg a Jobbik a kampányban tanúsított arculatváltásával mozgatta meg a mémgyártók fantáziáját. A neten külön gyűjteményt találunk a

Magyar Krónikáról,

Az Elég nevű

közösség

is ontja a mémeket, a

Méltányosság blog

pedig téma szerint kategorizálva osztja meg a gyöngyszemeket, külön gyűjtve például a filmplakátokat. Láthatjuk

Gyurcsány Ferencet

mint Terminátort, vagyis Ferminátort, míg a DK-s hölgyeket a Szex és New York szereplőiként jelenítették meg.

A legaktuálisabb téma jelenleg az ellenzéki összeborulás, mely kapcsán megszámlálhatatlan kép kering a világhálón. Menő a maffiabaloldalozás, a korszakváltás, és az MSZP-s „nagy öregek”, így például Kovács László és Lendvai Ildikó is feltűnnek a montázsokon. „Ezek a régi emberek, egy új sincs közöttünk” – nyilatkozta Selmeczi Gabriella (Fidesz), ami értelemszerűen megihlette a mémgyártókat, így arra hívják fel a figyelmet, hogy 1994 óta politizál. A maffiabaloldalozás mellett a maffiakormány is megjelenik, számtalan kép bírálja a Fideszt, a nemzeti dohányboltok és a választási rendszer megváltoztatása miatt, a „Magyarország jobban teljesít!” szlogenhez kapcsolódó mémek is megjelentek, de devizahiteles képregényre is bukkantunk. A mémgyártók gyorsan reagálnak az aktuális hírekre, így a legfrissebbek a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos magyar-orosz tárgyalások kapcsán születtek. Említést érdemel a Magyar Krónika is, Kerényi Imre elérte, hogy külön linken nézhessük, olvashassuk a gyöngyszemeket. Ahogy a 444.hu írta, „Kerényi úr megtette, ami eddig senkinek sem sikerült: egyesítette a nemzetet”. A Bukás című film népszerű jelenetét is aktualizálták ehhez a témához, míg tavaly nyáron Bajnai Gordont láthattuk Hitler szerepében. https://www.youtube.com/watch?v=5rCgx8KO7q0 A Jobbik a kampányban tanúsított arculatváltásával vívta ki az érdeklődést, hiszen a párt plakátjain nincsenek fekete egyenruhás gárdisták, nem találunk Árpád-sávos zászlót, Vona Gábor pártelnök mellett színes felsőkben mosolygós fiatalok láthatóak, és egy idilli többgenerációs családot ábrázoló fotó is megjelent, vagyis a Jobbik igyekszik levetkőzni a sztereotípiákat, s minél több embert szeretnének megszólítani. A kiszínesedés logikus képzettársítással Benetton-reklámot hozott, míg a „fiatalok körében már a legnépszerűbb” szlogenű óriásplakátjukról a Kevertre asszociáltak egyesek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.