Kultúra

Csütörtökön érkeznek a szikáncsi aranyak a Tornyai-múzeumba

Csütörtökön érkeznek a szikáncsi aranyak a Tornyai-múzeumba

2014. január 15., szerda
Csütörtökön érkeznek a szikáncsi aranyak a Tornyai-múzeumba
64_3_3_a

Ötven bizánci, arany solidus érkezik a Magyar Nemzeti Múzeumból január 16-án délután a Tornyai János Múzeumba. A legnagyobb és legjelentősebb hunkori pénzleletből, az ún. szikáncsi aranykincsből január utolsó napján nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

1963 novemberében a hódmezővásárhelyi határban élő

Józó Erzsébet

pulykaőrzés közben, botjával a földet turkálva találta meg az eddig ismert legnagyobb és legjelentősebb hunkori pénzleletet, a szikáncsi aranykincset. A mintegy ezerötszáz darabos, hat és fél kilogramm súlyú arany solidusból álló leletegyüttes zöme a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárában található; 2 darab a megtaláló tulajdonába került, 5 darab II. Theodosius-érme pedig a Tornyai János Múzeum gyűjteményébe. A január végén nyíló kiállításon félszáz darabot mutatnak be e páratlan leletből, emellett a tárlaton a látogatók megismerhetik a kincs megtalálásának körülményeit is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.