Kultúra

Csináld magad városszépítés a Csillag téren

Csináld magad városszépítés a Csillag téren

2014. január 8., szerda
Csináld magad városszépítés a Csillag téren
SZS20140105_csillag_teri_papirbolt_001

Sok egyéb mellett egy igazán tetszetős, dekoratív változást hozott a 2013-as év – egy, a Csillag tér Retek utcai ágánál található papírbolt fala kapott megújult külsőt, egyszersmind parányi oázist teremtve a panelrengeteg monumentális betonjellegében. A SZEGEDma.hu utánajárt, ki és milyen szándékból készítette a díszes kettős falfestményt.

Szerencsére nem kellett sokáig kutakodni a megfejtéshez, a papírboltban gyorsan el tudták igazítani portálunkat, lévén, a „delikvens” maga az üzlet tulajdonosa,

Szivos Sándor

. A szeghalmi születésű férfi elmondta, családjával 2007-ben költöztek Szegedre, és miután tartós betegsége miatt nem dolgozhat tovább mint tűzoltó, manapság grafikusként keresi kenyerét. A boltja falán éktelenkedő horogkeresztek, más egyéb ábrák és tagek látványa nem nyerte el különösebben a tetszését, ezért döntött úgy, keres valami szebb megoldást a felület küllemének feldobására.

SZS20140105_csillag_teri_papirbolt_002

„Igyekeztem a látványtervet úgy kialakítani, hogy az kellőképpen unikális legyen. Szeged egyetemi város, illetve művészváros is, ennek megfelelően a tudományt és a kultúrát hivatott tükrözni az elkészült grafika. Fontos még megemlíteni, hogy a nagy árvíz idején hatezer ember élt itt, manapság pedig körülbelül 170 ezer főt számlál a helyi lakosság. Ez persze feltételezi, hogy sokan érkeztek az idők folyamán Szegedre, nem mindenki született itt, ezért a díszítő motívumokat is az ország különböző tájegységeire jellemző mintákból választottam ki. Erdélyi szásztól a kalocsai mintákig többféle dekoratív elem megtalálható így az elkészült művön. Értelmezhető ez valamiképpen Szeged társadalmi tükreként is. Összességében azt tudom mondani, olyasmit akartam létrehozni, ami jó érzést kelt az emberekben” – árulta el a könyvet, tollat és tintás tubust ábrázoló kép eszmei háttérvilágáról Szivos Sándor.

SZS20140105_csillag_teri_papirbolt_003

A térképre vonatkozóan elmondta, azt egy működő, használható dolognak szánta, miután többször fordult elő a múltban, hogy útbaigazításért tértek be a boltjába. Persze, ettől függetlenül az igényes, dekoratív kivitelezést ezúttal sem hagyta el. A művész azt is elárulta, eddig csupa pozitív visszajelzést kapott, úgy a graffitisektől, akik nem bántják a művét, mint a lakóközösségtől, akik annak idején a terveket látva belegyezésük mellett pár doboz festéket is adtak kezdeményezéséhez. „Szerintem Szegeden nagyon sok olyan falfelület van még, ahol elférne egy hasonló térkép, vagy bármilyen más dekoratív dolog, ami jellemző az adott városrészre” – tette hozzá Szivos Sándor, majd abbeli reményének adott hangot, Csillag téri alkotását nem bántja senki a jövőben, így az sokáig díszítheti majd a környéket – talán többek tetszését elnyerve, mint a horogkeresztek…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.