Botkát kiretusálta a Bajnai-Gyurcsány páros a lista élmezőnyéből

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gyurcsanybotka

“Nos, most úgy áll a helyzet, hogy Botka László látványos pártkarrierje, országos ambíciója megakad, hiszen 2010-ben az MSZP-listán az 5., 2014-ben pedig már az előkelő 2. helyet bérelték neki mint választmányi elnöknek, közben Gyurcsány lépett és ütött. A DK-s vezér helyet kapott Bajnai mögött lett a közös lista bronzosa.”

Kedden létrejött az ellenzéki megállapodás, a közös választási lista, melynek értelmében hetvenegy egyéni választókerületben az MSZP, huszonkét körzetben az Együtt-PM, tizenháromban a Demokratikus Koalíció nevezi meg a közös jelöltet az idei parlamenti választáson a baloldali ellenzéki pártok egyzesége alapján. A közös listát Mesterházy vezeti, Bajnai a második, Gyurcsány a harmadik, Botka László nincs az első ötben, azaz nem találkozhatunk majd a nevével a tavaszi választási íveken.

Botka kiradírozta Gyurcsányt egy képeskönyvből

A történelem és a politika nem épp az egyenes gerincek harca, ezt már megszokhattuk, a mostani nagy ellenzéki bénázás utáni nagy ellenzéki összefogás egy pikáns szegedi történetet is hozott. Botka László karrierépítése jól haladt, és ennek a folyamatnak lett áldozata a 2006 után vállalhatatlan Gyurcsány Ferenc is. Emlékszünk még arra, mikor maga a baloldali sajtó közölte felháborodottan, hogy a kellemetlenné vált egykori miniszterelnököt kiretusálták egy középiskolásoknak szánt kötet javított, második kiadásából, azaz A szegedi nagy árvíz képeskönyve című, a polgármesteri hivatal gondozásában megjelent könyv javított és bővített kiadásából a 257. oldalról eltávolították Botkával készült közös képét, és helyébe az Európa Tanács díjáról készült fotót tették. A 168 óra publicistája, Mester Ákos akkor az „Ideje van az árulásnak” című jegyzetében arról írt, hogy az eljárás emlékeztet a klasszikus bolsevik módszerre, amikor “a kínossá vált elvtársakat” kiretusálták a történelmi fotókról.

cats01

Gyurcsány kiradírozta Botkát a választási lista élmezőnyéből

Nos, most úgy áll a helyzet, hogy Botka László látványos pártkarrierje, országos ambíciója megakad, hiszen 2010-ben az MSZP-listán az 5., 2014-ben pedig már az előkelő 2. helyet bérelték neki mint választmányi elnöknek, közben Gyurcsány lépett és ütött. A DK-s vezér helyet kapott Bajnai Gordon mögött lett a közös lista bronzosa, Szeged polgármestere valahová a 6-15. pozíció közé esett vissza (az atv.hu értesülései szerint a hatodikra). De ha még csak presztízsveszteségnek is tituláljuk Botka László lecsúszását, azért közel sem mindegy, hogy az ország összes szavazója Botka vagy Gyurcsány nevét olvassa a szavazólapon, ugyanis a listás nevek közül az első ötöt tüntetik fel a szavazócédulákon. Nem beszélve arról, hogy jelzésértékű a politikai erőtérben, hogy a listákon ki hányadik helyen áll. Így most már szinte biztos, hogy Botka László egy elbukott választás után – melyre ezt az összefogást és annak körülményeit látva szinte minden elemző biztosan fogad – nem fog ellenzéki szerepben a parlamentben építkezni, folytatva az országos, politikai karrierjét, hiszen a középmezőnyből igen nehéz előzni. Oda legalább egy Sebastian Vettel kell egy Red Bull istállóval maga mögött. És tegye mindenki a szívére a kezét, ha még a vetteli képességeket meg is adjuk polgármesterünknek, ez a szövetség nem nagyon hordozhatja a Red Bull-emblémát. Egy Bambinak talán elmegy vagy nagymami cukros vizének.
Szabó Tímea; Bajnai Gordon; Mesterházy Attila; Gyurcsány Ferenc; Fodor Gábor

Ha léteznének fogadóirodák a politikai meccsekre, akkor viszonylag biztos tippnek számítana, hogy ezzel a közös listával Botka László országos karrierje is szünetelhet egy időre. Sokkal valószínűbb, hogy marad a magabiztos polgármesteri székben, valami olyan szöveggel fog lemondani listás parlamenti mandátumáról az őszi helyhatósági választások előtt, mint „a szegediek arra kértek, hogy folytassam az építkezést”, vagy „megvédem a demokrácia utolsó bástyáját”, „ez a sokszínű város nem lehet az orbáni diktatúra martaléka”, „önök hívtak, én itt vagyok, nem engedem, hogy Szeged a Fidesz-Jobbik rablóhorda kezére kerüljön” stb., stb. stb. De csitt, épp most bökte meg valaki a vállamat, hogy egy parlamenti „nagy öreg” közel 2 millió forintot lapátolhat össze havonta pótlékokkal, térítésekkel, bizottsági pozíciókkal együtt, míg a polgármesterség 600 ezer forintos fizetés körül mozog. Akkor most ezt a fogadóirodás részt újra kellene gondolni…

Előző sztori

A Csongrád megyei LMP nem lesz zöld bojt más politikai erők sapkáján

Következő sztori

Kézilabda: remek őszt produkált a Pastor-style