Közélet

Botka lezártnak tekinti az MSZP-listát – az Együtt adhat helyet a DK-nak?

Botka lezártnak tekinti az MSZP-listát – az Együtt adhat helyet a DK-nak?

2014. január 10., péntek
Botka lezártnak tekinti az MSZP-listát – az Együtt adhat helyet a DK-nak?
Mesterházy Attila; Botka László

A Népszabadságban többek között arról is beszélt az MSZP választmányi elnöke, hogy az új szövetségben a DK-nak és az Együtt 2014-PM-nek kell összehangolniuk a listájukat.

Bár Botka László szegedi polgármester, az MSZP választmányi elnöke azt nyilatkozta néhány hete, hogy „Gyurcsány személye nem erősíti a kormányváltó politikai erők esélyeit” – a

Népszabadság online kiadásában

az ezt feszegető kérdésre már úgy felelt pénteken, hogy az első gondolata az új megállapodás kapcsán már nem ez volt, hanem az, hogy „végre”. „Tapasztalataim szerint a választók pontosan tisztában vannak azzal, hogy az orbáni választási rendszer kényszerekre szorít minden szereplőt. Attól függetlenül, hogy kivel szimpatizáltak a baloldali térfélen, elvárták ezt az együttműködést. Ezt pedig egy felelős politikai erő nem hagyhatja figyelmen kívül” – mondta az interjúban, hozzátéve, hogy szerinte a szövetség alkalmas az Orbán-rezsim leváltására „Azt tapasztaltam, hogy a kormányváltást akaró polgárok többségének nem az a legfontosabb, hogy ki a miniszterelnök-jelölt” – kezdte válaszát Mesterházy személyét, mint miniszterelnök-jelöltet ért kritikákat firtató kérdésre. „Fel is kell arra készülni, hogy – bárki lett volna is a közös kormányfőjelölt – a Fidesz úgyis egyfajta csalódottságérzést próbál gerjeszteni a baloldali tömbön belül. A választók tisztában vannak azzal, hogy bármelyik demokratikus pártvezető jobban kormányozna Orbán Viktornál, aki felmérhetetlen károkat okozott az elmúlt négy év alatt. Biztos vagyok benne, hogy Mesterházy Attilától sikeres, dinamikus kampányt várhatunk; hiszen ezt tette 2010-ben is, amikor sokkal nehezebb, reménytelenebb helyzetben voltunk” – így Botka. „Az új választási konstrukció miatt választmányi és kongresszusi felhatalmazás is kell a közös listához. Erre mikor és milyen módon lesz lehetőség? Számítani lehet-e például a már elfogadott országgyűlési lista újranyitására is” – hangzott az újságírói kérdés, melyre Botka úgy felelt: „Jelen pillanatban arra nem számítok, hogy az MSZP a saját listáját újra fogja nyitni, hiszen a névsort összeállítottuk, elfogadtuk. Inkább az várható, hogy a megállapodás értelmében az együttműködő felek majd összehangolják a saját listáikat.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.