Közélet

Az őszi választásra is szól a nemzetiségi névjegyzékbe vétel

Az őszi választásra is szól a nemzetiségi névjegyzékbe vétel

2014. január 14., kedd
Az őszi választásra is szól a nemzetiségi névjegyzékbe vétel

Nemcsak a tavaszi országgyűlési, hanem az őszi nemzetiségi önkormányzati választásokra is kérhetik regisztrációjukat azok, akik a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nemrég kipostázott nyomtatványait kitöltik. E nyomtatványon lehet letiltani a kampánycélú adatkezelést, valamint kérni akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását is.

A regisztrációs kérelem a nemzetiségi névjegyzékbe vételről szól. Ezen a nyomtatványon csak egy külön választható lehetőség (egy jelölőnégyzet beikszelésével), ha az érintettek közül valaki az országgyűlési választáson nemzetiségiként (azaz pártlista helyett nemzetiségi listára) akar szavazni a kedvezményes nemzetiségi mandátum megszerzése érdekében. A nemzetiséghez tartozásról szóló nyilatkozat bármikor visszavonható, és a kérelmet később is bármikor be lehet nyújtani. Aki azonban egy adott választáson élni akar nemzetiségi választójogával, legkésőbb az adott választás előtt 16 nappal nyújthatja be kérelmét. A választópolgárok a nyomtatványon arról nyilatkozhatnak, melyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A jogszabályban elismert 13 nemzetiség a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán. Az NVI nyomtatványain nemcsak a nemzetiségi névjegyzékbe vételről lehet nyilatkozni, hanem arról is, ha valaki meg akarja tiltani személyes adatainak kampánycélú kiadását, valamint arról is, ha valaki - fogyatékossággal élőként - segítséget kér választójoga gyakorlásához. Így például a vakok és a gyengén látók Braille-írással készült értesítőt, szavazósablont kérhetnek, a mozgásukban korlátozottak pedig akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását. Az NVI január első napjaiban több mint 4 millió háztartásba juttatta el nyomtatványait; a kitöltött nyilatkozatokat nem az NVI-hez, hanem a helyi választási irodához (a helyi önkormányzat jegyzőjéhez) lehet visszajuttatni. A nyilatkozat fénymásolható is, és a www.valasztas.hu vagy www.magyarorszag.hu oldalakon online is kitölthető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.