/

Az online játékok veszélyeire hívják fel fogyasztóvédők a figyelmet

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szerencsejatek_01Az online játékok fogyasztóvédelmi veszélyeire figyelmeztet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ (EFK).

Szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményükben ismertetik: az online játékok zömét külföldi cégek üzemeltetik, így a szabályok be nem tartása miatti szankciók, illetve fizetési viták esetén a játékos egymaga nehezen tudja megoldani a problémáját.

A problémák között említi az EFK, hogy annak ellenére, hogy a játék nyelve magyar, az üzemeltető társaság ügyfélszolgálata gyakran csak idegen nyelven érhető el.

A játékok zöme ingyenes a felhasználók számára, azonban rendszerint a felhasználók díj ellenében prémium tárgyakat – az előrejutásban, fejlődésben segítő elemeket – vásárolhatnak. Ezekre azonban – jellemzően – csak meghatározott időre, és csak használati jogot kap a játékos. Így ha a magatartási szabályok megszegése miatt kizárják a játékból, elveszíti a pénzét.

A közlemény szerint ajánlott előnyben részesíteni a bankkártyás vásárlást, mivel probléma esetén a számlavezető banknál – bizonyos feltételekkel, egy speciális eljárás keretében – visszaigényelhető a kifizetett összeg.

Amennyiben egy fogyasztónak nem Magyarországon, hanem valamely másik európai uniós tagállamban, valamint Izlandon vagy Norvégiában székhellyel rendelkező vállalkozással, szolgáltatóval szemben keletkezik határon átnyúló panasza, az EFK-tól lehet ingyenes szakmai, jogi segítségét kérni. Az EFK megkísérli a felek közötti egyezség, megállapodás megkötését – áll a közleményben.

Előző sztori

SZTE-s adományokból meleg betegszoba a Tappancs Alapítvány menhelyén + FOTÓK

Következő sztori

A Jobbik visszaszerezné a zsebszerződéssel eladott területeket