Egyetem

A Szegedi Tudományegyetem 35. a világ "zöld egyetemei" között

A Szegedi Tudományegyetem 35. a világ "zöld egyetemei" között

2014. január 23., csütörtök
A Szegedi Tudományegyetem 35. a világ "zöld egyetemei" között
zold_egyetem_sajttaj01_gs

61 ország 301 egyeteme közül a 35. helyen futott be a Szegedi Tudományegyetem az indonéziai Zöld egyetemi világranglistán.

A világ egyetemeinek zöld mérőszámai szerint, tehát az infrastruktúrát, az energia és klímaváltozást, a hulladékgazdálkodást, a vízgazdálkodást, valamint az oktatást vizsgálva a Szegedi Tudományegyetem olyan magyarországi universitasokat előzött meg, mint a Debreceni Egyetem, a Corvinus Egyetem, vagy az Óbudai Egyetem, de ha nagyobb kitekintésben nézzük, az induló európai 111 intézmény rangsorában is előkelő, 13. helyen végzett. "Egy szakmailag jól átgondolt rangsorról van szó, ahol a helyezésünk évről-évre jobb" - fűzte az eredményekhez a szegedi egyetem rektora,

Szabó Gábor

. Majd folytatta, "ha megnézzük az induló egyetemeket, sok olyat találunk közöttük, melyek a világ élvonalába tartoznak. Erősségeinkhez jelentősen hozzájárult, hogy nagyot léptünk előre az energiagazdálkodásban mind a napenergia projekttel, mind pedig a belvárost és újszegedi részt érintő geotermikus kaszkádrendszer kiépítésével." Ezen beruházások eredményei természetesen még nem érzékelhetőek a 2013-as ranglistán elfoglalt helyezésben, viszont előmozdíthatják, hogy jövőre világviszonylatban akár a felső 10 százalékba (jelenleg 88 százalékon vagyunk) kerüljünk, ha pedig európai helyünket nézzük, akár a top 10-ben is helyt kaphatunk.

zold_egyetem_sajttaj05_gs

A rektor gondolatait követően

Erdélyi Evelyn

, a TIK intézmény igazgatója vette át a szót, aki részletesen ismertette a 2010-ben indult indonéziai rangsor elemeit. Kiderült, a dobogó első fokán az angliai University of Nottingham végzett, a Szegedi Tudományegyetem pedig a 35. helyen futott be a 61 induló ország felsőoktatási intézményei között. Mint azt az igazgató asszony a sajtótájékoztatón elmondta, tudatformáló kampányokkal próbálják még zöldebbé tenni a Tisza-parti universitast.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.