Közélet

A siker és a stressz ad lendületet a Molnár Dixieland Bandnek + FOTÓK

A siker és a stressz ad lendületet a Molnár Dixieland Bandnek + FOTÓK

2014. január 31., péntek
A siker és a stressz ad lendületet a Molnár Dixieland Bandnek + FOTÓK
dixieland_szuletesnap09_ia

Csütörtök este zenésztársai és barátai körében ünnepelte 70. születésnapját Molnár Gyula zeneszerző, aki fél évszázada alakította a dixieland műfaj egyik legnépszerűbb hazai zenekarát, a jelenleg is aktív Molnár Dixieland Bandet. A zenekar a Millenniumi Kávéházban egy koncertet is adott a kerek évforduló alkalmából.

Családja, zenésztársai és szűk baráti köre köszöntötte fel csütörtök délután

Molnár Gyulát

hetvenedik születésnapja alkalmából. A zeneszerző a sok ajándék mellett egy dzsessz stílusáról íródott könyvet is kapott ajándékba, bár sok ismeretlen dolgot valószínűleg nem olvashat majd benne - húsz éves korában alapította meg a Molnár Dixieland Bandet, amely az évek során stílusának egyik legjelentősebb hazai képviselőjévé vált. Mindez pontosan fél évszázaddal ezelőtt történt, a Dixieland pedig még máig aktív. "Büszkeséggel tölt el az, hogy ennyi évtizeden át működésben tudtam tartani ezt az együttest. Ehhez persze azoknak a zenekari tagoknak a tehetsége és munkája kellett, akiknek köszönhetően a színpadon mindig sikert arattunk" - emlékezett vissza a zeneszerző.

A természet és a muzsika szerelmese

Ugyan három éve komolyabb gerincbántalmakkal kínlódik, a zenélésből esze ágában sincsen lemondani. "A zenekarral megegyeztünk, hogy addig játszunk, ameddig csak bírjuk, és ameddig öreg zenészeket látunk muzsikálni szerte a világon. Van aki szerint az alkohol tartósítja az öreg bandákat, mi azonban ebben nem hiszünk, szerintünk a zene és a siker, aki megfiatalít. Egy kicsit talán a stressz is: erről mindig csak rosszat mondanak, de ha hetente egyszer olyan jófajta stresszbe kerül az ember a színpadon, az új élettel tölti fel" - vallja a művész.

Nem csak zenei oldalon, de biológusként is vastag betűvel jegyzik Molnár Gyula nevét, akit örökös tagjaként tart számon a Magyar Madártani Egyesület, cikkeit szaklapok közölték le, '89-ben pedig a Magyar Természetfotósok Szövetségét (naturArt) is megalapította, amely azóta nemzetközi szinten is nevet szerzett magának. A természet iránti érdeklődését biológus lánya is örökölte, akitől ráadásul a zene sem áll messze, hiszen profi kórusokban énekel, csak úgy hobbiként a munka mellett. Fia pedig ugyanúgy zenei pályán mozog, mint édesapja. Molnár Gyula Szegeden született 1944. január 30-án. Kilencéves korában kezdett zenét tanulni, előbb furulyázott, majd szülei beíratták a szegedi Zeneiskolába, ahol klarinéton folytatta tanulmányait. Tizenkét éves korában egy szívbetegség miatt hosszabb időre kórházba került, ami miatt a klarinétozást egy ideig nem folytathatta, ezért addig zongorázni tanult, később autodidakta módon képezte tovább magát klarinéton. Előbb egy gimnáziumban megalakított trióval játszott, majd 1959-ben elhívták a Horváth Béla által vezetett tánczenekarba, amelynek repertoárján sok dixieland is szerepelt. 1963-ban megalakították a Kristály zenekart, amely az akkori divatos zenéket (beat, rock, gitárzene) játszotta és különböző formációkban 1970-ig maradt fenn. A Kristállyal párhuzamosan 1964-ben Szegedi Dixieland néven megalakította saját zenekarát, amelyet később egy szegedi dzsesszzongorista, Hulin István nevezett el Molnár Dixieland Bandnek. http://www.youtube.com/watch?v=3cNWkZ0ThEw Mint zenekarvezető és szólista megkapta a Rádió által alapított eMeRTon-díjat, amelyet később a zenekar is kiérdemelt. Az 1970-es években külföldön Szeged Oldtimers néven léptek fel, a drezdai európai dixieland fesztiválra tizenháromszor kaptak meghívást. Albumaik 1976 óta jelennek meg, olyan világhírű szólistákkal léptek fel, mint az osztrák Fatty George, az amerikai Eddy Davis, Tony Scott, Joe Muranyi, a brit Ian Wheeler, a francia Marcel Zanini és Irakli vagy a dán Theis Jensen. Kezdeményezésükre 1998-tól kilenc éven át szervezték meg a Dóm Dixie Gála című műsort a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, amely a műfaj egyik legfontosabb hazai bemutatója volt. Szegeden mindig hálás közönség fogadja őket Molnár Gyula szerint, hisz az itt élők a saját zenekarukként tekintenek rájuk. "Régen több szegedi gyökerű híresség is az országos köztudatban mozgott, elég csak Gregor József énekesre vagy a Nyers zenekarra gondolni. Most rajtunk kívül főképp a Fool Moon az aktívabb, bár már félig-meddig ők is fővárosiak lettek. Mindig is inkább vidéken mozgó zenekar voltunk, büszkék vagyunk a szegedi közönségünkre, és bízunk benne, hogy ők is ilyen büszkeséggel gondolnak ránk" - emelte ki Molnár Gyula. Hogy ötven év után is sikeresek, arra bizonyíték a Millenniumi Kávéházban adott telt házas koncert, ahol még a bejárat előtt is ropták a dixielandre!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.