A sertés ágazati programra az idén is 1,6 milliárd forint jut

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

disznovagas06_gsA sertés ágazati programra az idén is 1,6 milliárd forint jut, csakúgy, mint a múlt évben – közölte Czerván György csütörtökön a VII. Budapesti Mangalica Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkár jelezte: az a cél, hogy a mostani, 3 millió körüli sertésállományt hat év alatt meg lehessen duplázni. Többek között ezt, az ágazati gazdálkodás fehérítését, és így az állomány növelését célozta az élősertés és a hasított félsertés általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentése is január 1-jétől – tette hozzá.

A stratégia elemei közül Czerván György kiemelte a sertéshús-termékek piacra jutásának támogatását, a belföldi genetikai alapok fejlesztését, a minőségbiztosítási rendszerek, valamint marketingprogramok kidolgozását. Jelezte, hogy a stratégiának része a mangalicatenyésztés feltételeinek javítása is.

Jelezte: a múlt évben stratégia megállapodást kötött a VM a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületével a mangalicából készült termékek minél szélesebb körben való népszerűsítésére, valamint a mangalica eredetigazolási, minőségbiztosítási programjának kifejlesztésére. Erre a múlt évben a szaktárca 110 millió forintot biztosított. Az egyesület számára az idén a tavalyihoz hasonló nagyságrendű finanszírozást ad a minisztérium.

Az államtitkár elmondta, hogy a mangalicatenyésztők egyéb forrásokkal is számolhatnak. Példaként hozta a vidékfejlesztési források közül a védett, őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának megőrzését. E jogcímen összesen három év alatt a mangalica sertésfajta támogatására 530 millió forintot fizettek ki. Emellett az állattartótelepek korszerűsítésének támogatására is lehetett pályázni. A legutóbb meghirdetett 35 milliárd forintos forrást teljes egészében lehívták a gazdák. A mangalicatartók erre a forrásra szintén pályázhattak.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: az egyesület 170 tagot számlál, akik összesen 8000 kocát és évi mintegy 50-60 ezer mangalica hízósertést tartanak. Ez a magyar sertésállomány mintegy 2 százaléka.

Az elnök utalt arra, hogy a tenyésztők sok állatot értékesítenek háztól, a mangalica a házivágás és az otthoni termékgyártás meghatározó állatfajtája. A vágóhidakra mintegy 20 ezer állat jut el, a húsukból készült termékek 75-80 százalékát külföldön adják el. A mangalicatenyésztésből származó összes árbevételt Tóth Péter évente mintegy 6 milliárd forintra becsülte.

A VII. Budapesti Mangalica Fesztivált február 7-9.között rendezik a fővárosban, a Szabadság téren. A rendezvényre a belépés igyenes.

Előző sztori

Hófúvás miatt első fokú figyelmeztetést adtak ki Csongrádra is

Következő sztori

Futsal: bravúrra készül az UTC a Dunakeszi ellen