A Csongrád megyei LMP nem lesz zöld bojt más politikai erők sapkáján

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmp_sajtotajekoztato_gsMikor megláttam a hírekben, hogy mi lett az ellenzéki összefogás eredménye, nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek – értékelte az MSZP, az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció és a Liberálisok szövetségét Málovics György.

Kedden végső formát kapott a nagy, ellenzéki összeborulás, melynek értelmében hetvenegy egyéni választókerületben az MSZP, huszonkét körzetben az Együtt-PM, tizenháromban a Demokratikus Koalíció nevezi meg a közös jelöltet az idei parlamenti választáson. Az MSZP és az Együtt-PM augusztus végén 75:31 arányban osztotta el egymás között az egyéni körzeteket. A múlt hét eleje óta az ellenzéki összefogás kibővítéséről folyó tárgyalásokon Bajnai Gordon pártszövetsége 9, a szocialista párt pedig 4 helyet adott át Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójának.

Közben Szegeden megnevezte az LMP két, a városi körzetet is magában foglaló választókerületi jelöltjeit. A megyei szóvivő és a két jelölt értékelte az ellenzéki összefogást.

„Mikor megláttam a hírekben, hogy mi lett az ellenzéki összefogás eredménye, nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek. Egyrészről megdöbbentő, hogy azok az alapítók, akik annak idején az LMP-t létrehozták, egy egészen új, megújuló, reményteli célból, hova jutottak most, mihez adják a nevüket, milyen politikusokkal szerepelnek együtt, kiknek a parlamentbe jutását segítik majd, legitimálják őket, kiknek a sapkáján lesznek zöld bojt” – értékelte lendületesen Málovics György megyei szóvivő az összefogást és az ellenzéki közös listát. „Kettős érzés kavarog bennem, egyrészről nevetségesnek tartom azt, ami történt, másrészről érzelmileg nehéz feldolgozni, hogy egy ilyen potenciállal rendelkező párt, mint az LMP lényegében azért jött létre, hogy a végén egyes alapemberei ezeket a neveket segítsék újra parlamentbe. Szomorú ezen a listán látni azokat, akik lényegében arra szerződtek, hogy az elmúlt húsz évnek mutassák fel a téves politikai logikákat, akik rendszerkritikusak, szembemennek a gazdasági és politikai érdekek összefonódásával, hogy a fenntarthatóság érdekei is megjelenhessenek” – emelte ki a politikus.

„Amikor a civil aktivitásunk egyre komolyabban szerveződött, s találta meg magának pártként az LMP-t, egészen más politikai térben gondolkodtunk, dolgoztunk, mint az akkori hatalmon lévő baloldal vagy a hatalomra készülő Fidesz. Ezért nem nagyon foglalkoztat most ez a kérdés, mert mi továbbra is azokat az embereket szeretnénk megszólaltatni, akik úgy látják, hogy a politikai eliten kívül is létezik a közélet gyakorlására más, tisztességesebb mód. Itt helyben továbbra is az az erőnk, hogy közösséggé váltunk helyi szimpatizánsainkkal, aktivistáinkkal, és csapatként dolgozunk a térségünket érintő politikai, közéleti problémák kezelésén. A következő egy-két hónapot is ezzel a gárdával visszük végig. Ez motivál minket” – tette hozzá Szentistványi István országgyűlési képviselőjelölt. Tatár Gábor, a másik szegedi LMP-s jelölt csatlakozott az előtte szólóhoz elmondva, hogy ő is ehhez a csapathoz tartozik, itt él és működik ugyanaz az elköteleződés egy más politika iránt, és sajnálatra méltó, hogy egyesek ezt képesek feladni egyéb, megkérdőjelezhető politikai ambíciók miatt.

Előző sztori

Hőtérkép mutatja meg, hol fotóznak leggyakrabban a szegedi turisták

Következő sztori

Botkát kiretusálta a Bajnai-Gyurcsány páros a lista élmezőnyéből