/

Századvég: az emberek bíznak a katasztrófavédelemben

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A katasztrófavédelem csaknem tizenkétezer fős szervezete jól vagy kiválóan végzi a munkáját a Századvég Alapítvány által megkérdezett emberek kétharmada szerint. Az alapítvány reprezentatív kutatásának eredményeit az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) ismertette csütörtökön saját honlapján.

A közvélemény-kutatás szerint a tűzoltói hivatás megbecsültsége, népszerűsége nemhogy töretlen, de az utóbbi hónapokban még nőtt is. A Századvég november 23-26 között mintegy 800, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg telefonon egyebek mellett arról, mi a véleménye a katasztrófák elleni védekezésről, az OKF munkájáról, annak hatékonyságáról és sikerességéről. Közölték, a vizsgálat szerint egyre népszerűbb a katasztrófavédelem szervezete, és egyre többen értékelik jónak vagy kiválónak a katasztrófavédelmi szervek munkáját az országban.

Tájékoztatásuk szerint míg 2012 októberében a megkérdezettek 41,2 százaléka, ez év májusában pedig már a válaszadók 44,5 százaléka gondolta így, addig “a dunai árvíz elleni védekezést, a téli időjárási körülményekre való határozott és szervezett felkészülést és az egyre interaktívabb lakosságtájékoztatást” követően 2013 novemberére ez a szám ugrásszerű növekedést mutatott. A lakosság 65,6 százaléka, vagyis csaknem kétharmada véli úgy, hogy a szervezet állománya “rendre sikerrel veszi fel a harcot az időjárás okozta viszontagságok ellen, egyúttal hatékonyan működik az országos katasztrófa-megelőzés területén” – írták.

Közölték azt is, hogy a katasztrófavédelem az általános iskolát, valamint a főiskolát és egyetemet is végzett emberek körében a legnépszerűbb, míg életkor szerint az ötven év fölöttiek ismerik el leginkább a szervezet hatékonyságát. A vizsgálat szerint legnagyobb arányban a Nyugat-Dunántúlon élő emberek elégedettek maximálisan a katasztrófavédelem országos szervezetével, őket a dél-dunántúli, az észak-magyarországi és a dél-alföldi régiók lakossága követi. Összességében elmondható, hogy az ország teljes lakossága 3,72 pontot adott a maximálisan adható 5-ből a szervezet sikerességét firtató kérdésre – írták.

Előző sztori

Rogán a rezsicsökkentés eltörlése elleni fellépésre kér mindenkit

Következő sztori

Adócsalási vád – Cséfalvay Zoltán nem kapott feljegyzéseket Horváth Andrástól