Kultúra

Pintér Tibor: az Edda musical rólunk szól

Pintér Tibor: az Edda musical rólunk szól

2013. december 2., hétfő
Pintér Tibor: az Edda musical rólunk szól
Edda-KOR

December 15-én Szegedre is ellátogat az EDDA musical, A Kör. Pintér Tibor rendező mesélt a mű keletkezéséről és eddigi tapasztalatairól.

- Egy pezsgő, sokszínű kulturális városba, egy különleges előadással érkeznek decemberben.

- Nagyon sokszor lovagoltam a környéken, szeretem ezt a vidéket. A kulturális élet pedig állandóan pezseg, a művészeknek ez egy csodálatos, színes hívogató város. Nagyon örülök, hogy a KÖR című rock musicalt Szegeden is bemutatjuk. A 2013. májusában színpadra állított musical az EDDA Művek 24 slágerét szólaltatja meg, egy elképesztően jó forgatókönyvvel megfűszerezve.

- Nagyon színes a musical paletta. Miért éppen EDDA musical?

-

Pataky Attila

és én is 3 évvel ezelőtt - egymástól teljesen függetlenül- megálmodtuk az EDDA musicalt, sőt kísérteties módon témáját tekintve és a darabról alkotott üzenetet tekintve is nagyon hasonlóan gondolkodtunk. De ez csak akkor derült ki, amikor egy évvel ezelőtt véletlenszerűen összefutottunk egy cukrászdában. Akkor ott spontán megkérdeztem Attilától, nem lenne-e kedve egy musicalt írni az EDDA legszebb dalaiból, mire válaszként a kezembe nyomott egy szövegkönyvet, amelynek az volt a címe: EDDA musical – A KÖR. Hogy miért éppen az EDDA? Az EDDA mint Magyarország legnépszerűbb rock együttese megérdemli, hogy munkássága musical formájában is arcot öltsön. A biztos sikerhez egy fantasztikus szövegkönyvíró

Oravecz János

csodálatos, szerelmes XXI. századi drámája,

Gömöry Zsolt

zeneszerző legismertebb EDDA slágerei és Pataky Attila dalszövegíró, szinte az egész ország számára ismert dalszövegei adták a kulcsot.

- Hogyan vettek részt az EDDA tagjai a színházi próbafolyamatban?

- Kemény, de annál tanulságosabb hónapokon vagyunk túl. Gömöry Zsolt és Oravecz János folyamatosan részt vettek a próbákon, segítették munkánkat, javították a hibákat, sőt még werkfilmet is forgattak, így megörökítették ezt a csodálatos próbafolyamatot. Pataky Attila pedig az összpróbák egyikén könnyes szemmel közölte, hogy mi voltunk a legjobb választás a musical létrehozásához, a Szigetszentmiklósi Sziget Színház fiatal és lendületes csapatában végre megtalálta a musical valódi gazdáját.

- Mi volt a legnehezebb feladat megvalósítás során?

- Az EDDA dalait mindenki énekli, de nem mindegy hogyan szólalnak meg ezek a dalok, amelyet eddig csak rock zenészek szólaltattak meg. Pataky Attilának, Gömöry Zsoltnak és nekem is voltak félelmeim, de a színészeim bizonyítottak. Nagyszerű a forgatókönyv, tökéletes dalválasztásokkal, fantasztikus hangi adottságú szólistákkal, tehetséges táncosokkal, profi díszlettel és látványtechnikával.

_MG_3654

- Fiatal színészekkel dolgozik, sokan még meg sem születtek, amikor már ezek a rockdalok dübörögtek. Ők hogyan fogadták az igazgatójuk ötletét?

Produkcióinkat fiatal társulatunk mellett kiváló vendégművészek főszereplésével mutatjuk be, így például A KÖR előadás esetében

Tunyogi Bernadett, Koós Réka, Makrai Pál

és

Tóth Attila

csatlakozott hozzánk. A társulatom fiataljai imádták ezt a feladatot, rajongva és félve várták a próbákat Gömöry Zsolt zeneszerzővel. Ma már az EDDA koncertek lelkes látogatóivá váltak. Az pedig óriási megtiszteltetés a 20 éves fiataloknak, hogy az EDDA együttes tagjaival együtt zenélhetnek egy-egy rock koncerten.

- Ma már a színpadon elengedhetetlen a különleges látványtechnika. Önök milyen látvánnyal készülnek?

- Nemcsak a saját nevelésű társulatomra vagyok büszke, hanem a Sziget Színház díszlet- és látványtervezőjére

Domján Gáborra

és a technikai vezetőre

Csukay Zoltánra

és mindenkire, aki ezt a rock musicalt színpadra álmodta. Nagyon látványos táncokkal gazdagították a koreográfusaink

ifj. Nádasdy András

és

Patuzzi Mónika

is az előadást. Káprázatos fény-és hangtechnika, látvány és díszletelemek, és az elmaradhatatlan motorok, bőrszerkók.

- Játszottak már sportcsarnokban is? Hogyan lehet megteremteni a színház atmoszféráját egy arénában?

- Alapvetően is sportcsarnok turnét szerettünk volna szervezni. Szerettük volna minél több emberhez eljuttatni a musicalt, és erre a legjobb helyszínnek a sportcsarnok tűnt. Bár nagyon szívesen megyünk kőszínházakba is vele, mivel nagy díszletet és komoly technikai apparátust igényel a darab kisebb helyekre sajnos az eredeti formájában nem is tudnánk elvinni. Májusban a budapesti premier színházban volt, de azóta már bemutattuk a SYMA Csarnokban és a soproni arénában is. A hangulat nagyon különleges, a színészektől viszont több feladatot, odafigyelést kíván a néző és színpad közötti távolság.

- Milyen korosztálynak ajánlja az előadást?

- Azt gondolom, hogy ez a darab rólunk szól emberekről, fiatalokról, idősebbekről, nőkről és férfiakról, barátokról és ellenségekről. Mi úgy fogalmaztuk meg, hogy: „Az életünk egy kör, amely egyszer bezárul, de addig minden pillanatát élvezni kell. A musical szereplői menekülve a társadalmi problémák és feszültségek elől a szerelemben, a szabadságban és a rockban keresnek menedéket, boldogságot. A történet egy külvárosi mese, ahol főhősünk egy szerelmi csalódás miatt elindul a nagyvilágba, abban bízva, hogy megtalálja amit keres: az igazi szerelmet, a sikert és a boldogságot. De nem csak jó barátok, hanem „rosszak” is keresztezik útját. Vajon a hit és a szerelem elég erőt adnak-e neki, hogy győzedelmeskedni tudjon a gonosz elleni küzdelemben. Te, mindennap dönthetsz jó és rossz között!” Az őszi turné utolsó állomása december 15–én a szegedi előadás lesz a Városi Sportcsarnokban, este hét órától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.