Közélet

NGM: mindenkinek érdeke a pénztárgépcsere

NGM: mindenkinek érdeke a pénztárgépcsere

2013. december 14., szombat
NGM: mindenkinek érdeke a pénztárgépcsere

A pénztárgépek lecserélése a kereskedők és valamennyi adófizető érdekeit szolgálja, a tisztességes vállalkozások számára teremt kiszámíthatóbb környezetet - hangsúlyozza a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szaktárca rámutat: a feketegazdaság globális probléma, nemzetközi szinten küzdenek ellene. Számos országban vezettek már be a magyarországihoz hasonló, a pénztárgép manipulálását kizáró intézkedést, amely hatására már a bevezetés évében érezhetően visszaszorult a feketegazdaság, az érintettek látványosan nagyobb forgalmat vallottak be. Az NGM biztos abban, hogy Magyarország sem lesz kivétel. A hazai várakozást alátámasztja, hogy tavasz óta egyes gazdasági ágazatokban megugrott a legális forgalom, amely már a piaci viszonyok tisztulásaként értelmezhető - jegyzi meg a közlemény. Az online pénztárgépekre való átállás minél gördülékenyebb és egyszerűbb megvalósítását a napokban létrehozott munkabizottság is segíti - emlékeztet közleményében a minisztérium. A testületben az NGM, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal munkatársain túl részt vesznek az online pénztárgépre való átállással érintett fontosabb ágazatok - például a töltőállomások, a turisztika, a gyógyszer-kereskedelem, és a kiskereskedelem, - képviselői is. A munkabizottság feladata, hogy segítse átültetni a nemzetközi gyakorlatot. Mára számos engedélyezett pénztárgép "telíti a piacot", így jelenleg a gyártást és a beüzemelést kell gyorsítani - hangsúlyozta a minisztéium. Ennek érdekében állami kezességet biztosítottak a forgalmazók hitelei mögé, illetve a pénztárgépek viszonteladóit arra kötelezték, hogy juttassák el az általuk felvett pénztárgép-rendeléseket valamelyik forgalmazóhoz. Az erőfeszítések sikerrel jártak, megindult a tömeges csere folyamata, egyre több pénztárgép van bekötve az adóhivatalhoz - emelte ki az NGM. A közleményben tájékoztattak arról, hogy a munkabizottság az átállás megvalósulásáig folyamatos figyeli az aktuális piaci helyzetet. A testület az átállás elősegítése érdekében javaslatokat fogalmazhat meg, hiszen a pénztárgépek online kapcsolatának megteremtése az egyik legfontosabb lépés a gazdaság kifehérítéséhez vezető úton - jegyezték meg. Az adóhivatallal állandó elektronikus kapcsolatban álló kasszák forgalomba helyezése után "fény derül" a vállalkozók tényleges forgalmára, így az online kapcsolat "jogkövető magatartásra szoríthatja az adóelkerüléssel tisztességtelen versenyelőnyhöz jutó vállalkozásokat", fehéríti a gazdaságot és javítja a tisztességesen adózó vállalkozások versenyhelyzetét - hangsúlyozta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.